Goście z Francji

Goście z Francji // Guests from France

W dniu 13 marca 2017 r. odbył się szkolny konkurs gastronomiczny „Goût de France/Good France”, którego tematem był BŒUF BOURGUIGNON (wołowina po burgundzku)
i GRATIN DAUPHINOIS (zapiekanka z regionu Dauphiné) . Organizatorami konkursu byli: Instytut Francuski w Polsce, Carrefour Polska Sp. z o. o. oraz ZSGH – Majdańska.
Uczniowie pracowali w dziesięciu dwuosobowych zespołach, których zadaniem było przygotowanie dania dla czterech osób.
W skład jury weszli ambasador Francji Pierre Lévy, szef kuchni w jego rezydencji Philippe Le Félic (który przygotował przepisy tych potraw), Robert Noceń – sekretarz generalny Carrefour Polska, radca do spraw rolnych w ambasadzie Jean-Louis Buer oraz dyrektor szkoły pani Anna Chylińska.
Najlepszy dwuosobowy zespół będzie wspólnie z szefem kuchni Ambasady Francji przygotowywać dania podczas wieczoru galowego i przyjęcia wydanego w rezydencji Ambasadora Francji w dniu 21 marca 2017 r.
Laureatami konkursu zostali uczniowie: Czarnecki Jakub i Adam Święs, którzy otrzymali dyplom i książkę kucharską „Z miłości do smaku”.
Serdecznie dziękujemy Ambasadzie Francuskiej pomysłodawcy konkursu, który dał możliwość poznać naszym uczniom tajniki kuchni francuskiej, a uczniowie mieli możliwość zaprezentować swoje umiejętności kulinarne. GRATULACJE !!!

//

On 13th March 2017 catering contest "Gout de France" took place in our school. The main topic was BOURGUIGNON (beef bourguignon) and GRATIN Dauphinois (casserole of the Dauphine). The organizers of the competition were French Institute in Poland, Carrefour Poland sp.z o. o and ZSGH Majdanska. Students worked in teams of ten and their task was to prepare dishes for 4 people. The jury was French Pierre Levy- the French Ambassador, Philippe Le Felic (who prepared the recipes), Robert Nocoń - General Secretary Carrefour Poland, Jean Louis Buer- agricultural affairs adviser in the Embassy and our head teacher Ms Anna Chylinska.
The best team will prepare dishes during the gala and reception in the residence of Ambassador of France on 21st March 2017. The winners of the contest were students: Jakub Czarnecki and Adam Święs who received diploma and cooking book "For the love of taste". We would like to thank the Embassy of France, the initiator of the competition which enabled our students to get to know the secrets of French cuisine. Our students had the opportunity to present their culinary skills. CONGRATULATIONS!

Artykuły dotyczące konkursu kulinarnego opublikowane na: // Articles refering culinary contest published:

stronie Ambasady Francji // on the website of the Embassy of France

stronie Facebook // on the Facebook