Grzegorz Łapanowski


NORGE - "Spotkania z łososiem" (kliknij na napis)


Dnia 22.05.2012r. w naszej szkole odbyło się spotkanie z założycielem międzynarodowego ruchu "Slow Food" - Carlo Petrini.
Nasz znamienity gość przedstawił ideę "Slow Food", która jest bardzo rozpowszechnionia na całym świecie.
Następnie odbyły się warsztaty szkoleniowe w których brali udział uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych z ul.Poznańskiej oraz uczniowie z nszej szkoły.
Warsztaty prowadzili Grzegorz Łapanowski, Tomasz Jakubiak i Kuba Korczak.

 

Uczniowie przygotowywali:

  • dorsza smażonego w ziołowej panierce z duszonymi w maśle młodymi ziemniakami plus sałatka z winegret malinowym i kozim serem,
  • kluski z sera twarogowego z ziołami w polskim pesto, szparagami i pomidorami malinowymi,
  • tortellini z farszem ruskim i świeżym koprem, 
  • tortellini z bryndzą, łososiem i świeżym szpinakiem,
  • tarta z truskawkami i kolendrą plus krem twarogowy,
  • domowy makaron w sosie ze świeżych pomidorów,
  • gulasz z jagniaka z nowalijkami podany z grzybowym pęczotto.

Dnia 08 listopada 2011r wzięliśmy udział w programie obejmującym szkolenie z zakresu Systemu PQS, umożliwiając tym samym swoim uczniom rozwój umiejętności oraz zdobycie teoretycznej i praktycznej wiedzy o produktach i Systemie PQS.

Podczas spotkania uczniowie poznali najważniejsze zagadnienia związanie z Systemem PQS i jego produktami. Forma szkolenia była zaplanowana tak, aby uczniowie mieli możliwość nie tylko poszerzenia swojej wiedzy teoretycznej, ale także nabycia umiejętności praktycznych. W pierwszej części – teoretycznej zapoznali się z szeregiem zagadnień związanych z Systemem PQS, m.in.:
• Co to jest PQS?
• Kto może otrzymać certyfikat PQS?
• Na czym polega kontrola jakości w systemie PQS?
• Jak zidentyfikować źródło pochodzenia wieprzowiny z certyfikatem PQS?
• Jakie są najważniejsze cechy mięsa wieprzowego z certyfikatem PQS?
• Jak przechowywać mięso z certyfikatem PQS?
• Dlaczego warto wybierać wieprzowinę POS?

Część praktyczna skierowana była na rozwój umiejętności związanych z wykorzystaniem produktów objętych Systemem PQS. Nasi eksperci przedstawili charakterystykę certyfikowanej wieprzowiny, informując także o sposobie rozbioru tusz oraz metodach obróbki termicznej.

Dopełnieniem zdobytej wiedzy były warsztaty praktyczne, połączone z prezentacją technik zachowania soczystości mięsa i różnych, ciekawych połączeń smakowych. Podzieleni na grupy uczniowie przygotowali dania z mięsa wieprzowego. Punktem kulminacyjnym naszego spotkania była degustacja przygotowanych przez uczniów potraw.

Program szkolenia zainteresował bardzo uczniów i pozwolił im na zdobycie zarówno wiedzy z zakresu Systemu POS, jak i praktycznych umiejętności związanych z wykorzystaniem certyfikowanego mięsa wieprzowego.