SGGW

Współpraca z SGGW 2017/2018 // Cooperation with SGGW 2017/2018

9 września 2017r. w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego odbyły się uroczyste obchody Jubileuszu 40 – lecia istnienia Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji.
Część oficjalną poprzedziła konferencja naukowa pt. „Żywienie człowieka w 200-letniej tradycji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie”.
Podczas uroczystego posiedzenia Rady Wydziału wystąpienia mieli JM Rektor SGGW, zaproszeni goście, absolwenci oraz najważniejsza osoba dla wydziału profesor Stanisław Berger.
Profesor Stanisław Berger przypomniał historię założenia pierwszego w Polsce wydziału zajmującego się żywieniem człowieka, opowiedział w sposób dowcipny o swoich początkach kariery zawodowej.
Obchody 40 – lecia wydziału zbiegły się z urodzinami Profesora Stanisława Bergera. Wszyscy zebrani goście życzyli jubilatowi 200 lat. Jesteśmy dumni, że patronem naszych dwóch szkół jest profesor Stanisław Berger. Jest dla nas mentorem i wzorcem do naśladowania.
Panie dyrektor Anna Chylińska i  wicedyrektor  Urszula Augustyniak  przekazały Pani dziekan prof. dr hab. Krystynie Gutkowskiej list gratulacyjny od naszej społeczności szkolnej. Za długoletnią współpracę oraz przyjazne relacje szkoła otrzymała od Pani Dziekan podziękowanie.

 //

On 9th September 2017 in the Warsaw University of Life Sciences was held a solemn celebration of the 40th anniversary of the Faculty of Human Nutrition and Consumption.
The official part was preceded by a scientific conference " Man nutrition in 200 years tradition of Warsaw University of Life Science".
The rector of Warsaw University of Life Sciences, guests, graduates and the most important person of the department, profesor Stanisław Berger took part in the solemn meeting of the Faculty Council.
Profesor Berger recalled the history of the foundation of the first nutrition department in Poland. He was talking about his early career with a big sense of humour.
Celebration of the 40th anniversary of the faculty coincided with profesor's birthday. Guests wished him 200 year jubillee. We are proud that the patron of our two schools is profesor Stanisław Berger. He is a mentor who we want to follow. Our head teacher Ms Anna Chylińska and deputy head teacher Ms Urszula Augustyniak handed over to the dean, profesor dr hab Krystyna Gutkowska a letter of congratulations from our school community. The dean was grateful for long term cooperation and friendly relations between our schools. 

 



Współpraca z SGGW 2016/2017 // Cooperation with SGGW 2016/2017

Dnia 21 października uczniowie klas 2f, 3d, 3ca i 4d wraz z Panią Izabelą Stoczkowską uczestniczyli w Konferencji Dyskusyjnej z cyklu Fakty i Fikcje w Żywieniu Człowieka na temat "Bakterie przewodu pokarmowego - korzyści i zagrożenia". Konferencja odbyła się w Auli Kryształowej na terenie Kampusu SGGW. Uczniowie mogli poszerzyć swoją wiedzę z zakresu zasad żywienia o tematy związane ze specyfiką świata bakterii przewodu pokarmowego oraz roślinne i zwierzęce produkty fermentacji. W trakcie konferencji młodzież spotkała patrona szkoły profesora Stanisława Bergera, z którym miała możliwość chwilę porozmawiać.

//

On 21st October 2016 students from class 2f, 3d, 4d, 3ca together with Ms Izabela Stoczkowska participated in the conference - Facts and Fiction in Human Nutrition on "The bacteria of the gastrointestinal tract - benefits and risks". The conference was held in Crystal Hall on Campus of University of Social Life. Students could broaden their knowledge of the principles of nutrition on topics related to the specifics of the world of bacteria of the gastriintestinal tract and plant and animal products of fermentation. During the conference students met the patron of our school professor Stanisław Berger. They had the opportunity to talk with him.



 Współpraca z SGGW 2015/2016 // Cooperation with SGGW 2015/2016

06 listopada grupa uczniów z klasy 2 D i 3 D, pod opieką nauczyciela Artura Więcierzewskiego wybrała się na SGGW na konferencję dyskusyjną z cyklu „Fakty i fikcje w żywieniu człowieka”. Tematem konferencji : Dieta bezglutenowa – fakty i mity. Patronem honorowym tej konferencji był patron naszej szkoły Stanisław Berger.

//

On 6th November 2015 students from classes 2d and 3d with their teacher Mr Artur Więcierzewski took part in a conference about human nutrition at the Warsaw University of Life Sciences. The topic was "Gluten free diet - facts and myths". The honorary patron of the conference was patron of our school professor Stanisław Berger.

  



Współpraca z SGGW 2014/2015 // Cooperation with SGGW 2014/2015

04 grudnia 2014 roku wzięliśmy udział w Spotkaniu Jubileuszowym Wszechnicy Żywieniowej, która obchodziła w tym roku 20 lat.
Wszechnica Żywieniowa na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW jest jedną z form upowszechniania wiedzy o prawidłowym żywieniu człowieka, a jej geneza sięga 1994 roku. Wykłady Wszechnicy mają charakter popularnonaukowy i odbywają się co miesiąc podczas roku akademickiego (9-10 rocznie, łącznie 185 Tematyka wykładów jest zróżnicowana, przede wszystkim dostosowana do aktualnych problemów związanych z żywieniem człowieka zdrowego i chorego, jak również do zainteresowań słuchaczy. Uwzględnia także problemy żywieniowe polskiego społeczeństwa lub wybranych grup społecznych. Między innymi omawiane są zagadnienia z zakresu: podstawowych wiadomości o żywieniu człowieka, fizjologii i dietetyki, technologii gastronomicznej, towaroznawstwa, ochrony konsumenta, ekologii. Podejmowane są przy tym tematy trudne i kontrowersyjne, takie jak np. diety wegetariańskie czy żywność modyfikowana genetycznie.
Spotkanie było bardzo uroczyste- spotkanie otworzyła Dziekan Wydziału prof. dr hab. Krystyna Gutkowska. Uroczystości zaszczycił JM Rektora SGGW. Historię Wszechnicy przedstawiła P Hanna Wysocka. Wykład „O smakowaniu słów” – wygłosił prof. dr hab. Jerzy Bralczyk z Instytutu Dziennikarstwa UW.

//

On the 4th of December we took part in a jubille meeting of Wszechnica Żywieniowa, which was celebrating its twentieth anniversary. Wszechnica Żywieniowa on the Wydzial Nauk o Żywieniu I Konsumpcji is one of the form of popularizing knowledge about human nourishment since its establishment in 1994. Lectures in Wszechnica are scientific and take place every month during academic year. From 9-10 take place yearly most of them with heterogenous topics adjusted to the listener’s interest. It is also concerned with some nourishment oriented issues of the Polish society including some of social groups. Some topics include: basic knowledge of food and nourishment, diets, cooking technologies, consumer protection and ecology. Difficult and controversial subjects are discussed thoroughly for example: vegan diets or genetically modified food (GMO).
The meeting was elevated by the opening from the Dean of Nourishment Faculty prof. Krystyna Gutkowska. Other VIPs were Warsaw School of Life Science’s Rector. A lecture was given from prof. Jerzy Bralczy of Instytut Dziennikarstwa UW.

  



Współpraca z SGGW 2013/2014 // Cooperation with SGGW 2013/2014

Juwenalia na Ursynowie
17 maja uczniowie klasy IIg1 poczuli się jak studenci SGGW. Zasiedli w auli. Uczestniczyli w zajęciach specjalnie przygotowanych dla nich przez pracowników naukowych uczelni. W pracowni analizy sensorycznej uczyli się, jak za pomocą zmysłów oceniać żywność. Szczególnie spodobała im się kruchość chipsów. Rozpoznawali zapachy różnych produktów żywnościowych. Z ćwiczeniem tym poradzili sobie celująco. W laboratorium technologii i hali półtechniki Zakładu Technologii Mięsa zapoznali się z działaniem aparatów do oceny mięsa oraz prześledzili technologię produkcji różnych wyrobów wędliniarskich. Zdradzono im tajniki wędzenia wędlin. Wizyta w Katedrze Szczegółowej Hodowli Bydła utwierdziła ich w przekonaniu, że picie mleka służy zdrowiu.
Z ofertą edukacyjną SGGW zapoznali się odwiedzając stoiska poszczególnych wydziałów i biorąc udział w konkursach organizowanych przez studentów.

//

The university students’ festival
On the 17th of May pupils of class IIg1had an opportunity to feel like SGGW students. They could sit in a lecture theatre and participate in classes specially prepared for them by schools’ employees. In a sensory analysis laboratory they could learn how to assess food quality by using their senses only. Examining crispness of potato crisps seemed to be the most popular task. Another one i.e. distinguishing smells of food products was also very popular. Both exercises were perfectly passed by our pupils. In a research unit of meat processing our pupils followed and learnt stages of cold cooked meat production. Many secrets of meat smoking were also given away. The visit in department of detailed cattle breeding confirmed a common belief of positive effect of milk on our health.
Our pupils got acquainted with the SGGW educational offers by touring the school departments and participating in various competitions prepared for them.

Rendez-vous w SGGW
14 lutego 2013 r klasa 1G1 uczestniczyła w corocznym spotkaniu organizowanym dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych przez Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego. Spotkanie odbyło się w najbardziej reprezentacyjnej sali uczelni w Auli Kryształowej na terenie zabytkowej części kampusu.
W programie był bardzo interesujący wykład na temat wirusów, spotkanie z prorektorem ds. dydaktyki prof. dr hab. Bogdanem Klepackim oraz zwiedzanie Wydziału Biologii i Rolnictwa.
Uczniami opiekowały się p. profesor Anna Obrycka i Elżbieta Kloss.

//

Rendez-vous in SGGW
On the 14th of February 2013 class 1G1 participated in an annual meeting organized for secondary school pupils by “ Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego.” The meeting took place in the most representative room in school i.e. Crystal lecture theatre, placed in the historic part of the campus.
The meeting program was very interesting and included: lecture about viruses, meeting with pro-vice chancellor of didactics prof. dr hab. Bogdan Klepacki and tour around biology and agriculture departments.
Ms Anna Obrycka and Ms Elżbieta Kloss coordinated the trip.



Współpraca z SGGW 2012/2013 // Cooperation with SGGW 2012/2013

Dnia 26 października 2012r. uczniowie naszej szkoły pod opieką pani Hanny Maj wzięli udział w XX Konferencji Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych. Co roku odbywa się taka konferencja pt. „Fakty i fikcje w żywieniu człowieka". Tematem tegorocznej konferencji było - Czy warto czytać informacje na opakowaniach produktów spożywczych.
Referaty wygłosiła Dr Beata Przygoda oraz Dr Anna Kołłajtis-Dołowa. Potem głos zabrał nasz patron Profesor Stanisław Berger. Dyskusja była bardzo interesująca, nasi uczniowe wynieśli wiele z niej interesujących wiadomości.

//

On the 26th of October 2012 our pupils under supervision of Ms Hanna Maj, participated in XX Polish Society of Nutrition Science conference.
Over the years, the conference had been touching upon the same subject, that is "Facts and fiction in human nutrition".This year's topic, on the other hand, was different: "Is it worth reading nutrition information placed at the back of the products' packaging."
The reports were presented by Dr Beata przygoda nad Dr Anna Kołłajtis-Dołowa. After that, our patron Stanislaw Berger spoke.
The discussion was very interesting. Our pupils gained a lot ofuseful and interesting information.



Współpraca z SGGW 2011/2012 // Cooperation with SGGW 2011/2012

W roku szkolnym 2010/2011 nasza szkoła nawiązała współpracę z Wydziałem Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.
Od tego czasu uczniowie ZSGH uczestniczą w wykładach i warsztatach prowadzonych przez pracowników naukowych i studentów SGGW.


W dniach 18-19 maja 2012r. odbyły się dni SGGW w kampusie akademickim na Ursynowie. Uczelnia przedstawiała kierunki i ofertę wydziałów. Patronem Dni SGGW był zaprzyjaźniony z naszą szkołą Wydział Nauk o Żywieniu i Konsumpcji.
Uczniowie z klasy 2g oraz tegoroczni maturzyści mogli zapozanać się z ofertą uczelni.
W ramach wycieczki młodzież obejrzała na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Laboratorium chromatografii i Laboratorium Oceny Sensorycznej, oraz na Wydziale Rolnictwa i Biologii, Laboratorium Agronomii. Zwiedzanie pomieszczeń połączone było z krótkimi wykładami wprowadzającymi oraz z instruktarzem obsługi urządzeń i sprzętu laboratoryjnego. W pomieszczeniach oceny sensorycznej młodzież samodzielnie porównywała próbki różnych odmian cząbru.
Ponadto w parku przy rektoracie można było uczestniczyć w kosultacjach dietetycznych, badaniu wysiłku fizycznego, zobaczyć wystawy liczne związane z widziałami uczelni.
19 maja w sobotę w Auli Kryształowej odbył się przedpremierowy pokaz filmu pt. "Stanisław Berger-trudna droga". Film biograficzny o profesorze S. Bergerze opowiadał o jego losach od urodzenia do czasów pracy naukowej.

W ramach projektu "Otwarte laboratoria SGGW", grupa młodzieży z klas pierwszych i grugich pod opieką nauczyciela biologii Haliny Litwiniuk-Gierwatowskiej, wzięła udział w zajęciach "Elementy diagnostyki dr-jów ważnych w technologii żywnosci" w Instytucie Biotechnologii, Mikrobiologii i Oceny Jakości Żywności.
Zajęcia prowadziła dr inż. Elżbieta Hać-Szymańczuk.
- W pierwszej części zajęć omówiła grzyby pleśniowe najczęściej występujące na żywności posługując się wyhodowanymi koloniami pleśni. Następnie uczniowie oglądali pod mikroskopami gotowe preparaty pleśni oraz w kolejnym etapie samodzielnie wykonali preparaty z wyhodowanej na brzeczce płynnej kolonii drożdży.
- Druga część zajęć poświęcona była bakteriom chorobotwórczym, fermentacyjnym, występującym w kwaszonkach. Uczniowie wykonali oznaczenia biochemiczne przygotowanych hodowli bakterii - gramowość i zdolność do wytwarzania enzymów katalazy i ureazy.


Dnia 21.03.2012r. grupa uczniów z kla I-szych i II pod opieką Pani Haliny Litwiniuk-Gierwatowskiej wzięła udział w zajęciach na SGGW pt. "Świat DNA i RNA" w katedrze Genetyki Hodowli i Biotechnologii Roślin.
Zajęcia poprowadził Pan mgr inż. Marcin Olszak, rozpoczął wykładem nt. roślin GMO, produkcji in vitro a następnie w specjalnym labolatorium uczniowie uzyskiwali sterylne rośliny ogórka metodą indukcji tkanki kalusowej.

Uczniowie z klas II i I Technikum pod opieką p. profesor Hanny Maj wzięli udział w zajęciach laboratoryjnych na temat właściwości białek. Zajęcia odbyły się w Katedrze Biochemii Wydziału Biologii SGGW w ramach projektu „Otwarte laboratoria dla licealistów”.
Na zajęciach uczniowie naszej szkoły wykonywali samodzielnie proste doświadczenia wykrywające białka i barwniki roślinne. Ćwiczenia bardzo poszerzyły wiedzę uczniów i w przyszłości mogą zaowocować studiowaniem na SGGW.

Dnia 04 listopada uczniowie wraz z p. Hanną Maj zostali zaproszeni na

XIX Konferencję Dyskusyjną z cyklu

Fakty I Fikcje w Żywieniu Człowieka

pt. „Czy nasze dzieci wiedzą co jedzą?"


Honorowym przewodniczącym Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych,
które było organizatorem konferencji jest nasz patron p. prof. Stanisław Berger.

Profesor brał czynny udział w konferecji, a referaty wygłosili pracownicy naukowi
Wydziału Nauk o Żywieniu i Instytutu Żywienia i Żywności
pani dr Jadwiga Hamulka i dr Marta Tomaszewska – Pielacha.

Uczniowie byli żywo zainteresowani omawianymi tematami.

Dnia 26 października byliśmy na spotkaniu Koła Naukowego Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Wykład nosił tytuł „Żywienie, a płodność”.

W nowym roku szkolnym odnowiliśmy współpracę ze Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego.
Nasi uczniowie pod opieką p. Hanny Maj wzięli udział w prelekcjach Wszechnicy Żywieniowej.

19 października byliśmy na prelekcji pt. „Diety wysokobiałowe w odchudzaniu”.
Odczyt wygłosili pan dr inż. Jacek Bujko i dr. inż. Lucyna Kozłowska.

Wykłady były bardzo interesujące, bo ich temat dotyczył wielu młodych ludzi odchudzających się za pomocą diety Dukana.

  

Dnia 06.06.2011r. uczniowie z klas I K1 i III K1 pod opieką Pani Agnieszki Hryczuk uczestniczyli w szkoleniu na SGGW.
Wzięli udział w wykładzie „PQS – nowa jakość wieprzowiny”.
Omówione w nim zostały m.in. idea systemu PQS, wymogi hodowli i transportu, cechy użytkowe mięsa.

Dnia 02. 06. 2011 roku uczniowie klasy I k1,II k1, III k i III k1 pod opieką p. Agnieszki Hryczuk i p. Hanny Maj wzięli udział w warsztatach naukowych na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.
Byliśmy zaproszeni do Katedry Dietetyki na spotkanie z kołem naukowym studentów. Warsztaty dotyczyły „Wpływu żywienia na stan włosów i paznokci”.
Uczniowie najpierw wysłuchali wykładu, a następnie sami wykonali potrawy, które miały poprawić kondycję włosów i paznokci. Grupa zwiedziła również Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW oraz kampus SGGW .