Lekcje inne

Lekcje inne 2017/2018 // Other classes 2017/2018

Uczniowie klasy 2d pod opieką Pani Anny Nadolskiej i Pana Mateusza Wiśniewskiego (24.10.2017r.) oraz klasy 1d pod opieką Pani Eweliny Zielińskiej i Pani Teresy Rogali (02.11.2017r.), wzięli udział w projekcie „Pieczywo za 15 lat” organizowanym przez firmę Lantmännen Unibake w Stanisławowie Pierwszym, specjalizującą się w produkcji pieczywa dla gastronomii, jak i do sprzedaży detalicznej. Projekt miał na celu rozpoznanie potrzeb przyszłych konsumentów oraz poznanie oczekiwań  młodzieży wobec rynku pieczywa w przyszłości.
Uczniowie ZSGH biorący udział w wydarzeniu mieli okazję ujrzeć proces wypieku chleba w praktyce, zapoznać się z linią produkcyjną pieczywa Schulstad Bakery Solusion oraz wziąć udział w części merytorycznej poświęconej: historii firmy Lantmännen Unibake i produkowanych przez nią produktów, współczesnych trendów w przemyśle piekarniczym oraz wykładów na temat samej technologii wypieku pieczywa. Jesteśmy wdzięczni firmie Lantmännen Unibake za zaproszenie uczniów ZSGH do wzięcia udziału w projekcie, za poświęcony czas oraz niezapomniane doświadczenia.

//

Students from class 2d with their teacher Ms A.Nadolska and M.Wiśniewski and class 1d with Ms E. Zielińska and T. Rogala took part in the project "Bread in 15 years" organized by Lantmannnen Unibake Stanisławów Pierwszy. It specializes in the production of bread for the catering industry and retail. The project's aim is to recognize the needs of future consumers and meet their expectations in the bakery market in the future.
The students had the opportunity  to see the process of baking bread in the Schulstad Bakery Solusion and got acquainted with the history of the company Lantmannen Unibake and its products as well as the contemporary trends in the baking industry. We are grateful to Lantmannen Unibake for inviting our students to take part in the project.

 

31 października 2017 r. klasa 3de pod opieką Beaty Pręgowskiej i Teresy Rogali wzięła udział w projekcie  strategicznym "Pieczywo za 15 lat” zorganizowanym przez firmę Lantmannen Unibake Poland Sp. z o.o. w Stanisławowie Pierwszym (Nieporęt).  Zajęcia poprowadzili: Aleksandra Fąderska – leader projektu,  Specjalista ds. jakości, Katarzyna Cichocka – Koordynator ds. ciągłego doskonalenia oraz Konrad Frączek – Technolog. Warsztaty składały się z kilku etapów:
1.       Powitanie, przedstawienie tematyki warsztatów, krótka informacja o firmie
2.       Wycieczka po zakładzie produkcyjnym (w specjalnych jednorazowych strojach, po przejściu komory dezynfekcyjnej)
3.       Wypiek w kuchni testowej drobnego pieczywa półcukierniczego oraz degustacja
4.       Burza mózgów nt pieczywa za 15 lat
5.       Wykład technologa obejmujący zagadnienia:

  • Rys historyczny technologii piekarniczej
  • Podstawowe surowce w technologii piekarniczej
  • Mąka i jej rodzaje
  • Metody oceny jakości mąki
  • Metody wytwarzania cista
  • Etapy procesu technologicznego w produkcji piekarniczej
  • Współczesne trendy w technologii piekarniczej
  • Ocena jakości pieczywa
  • Zmiany fizykochemiczne pieczywa podczas przechowywania

To była bardzo ciekawa lekcja technologiczna. DZIĘKUJEMY! W projekcie wzięły również udział klasy 2d (24.10.2017r.) i 1d (2.11.2017r.).

 //

On 31st October 2017 students from class 2de with their teachers Ms B. Pręgowska and T. Rogala took part in the strategic project "Bread in 15 years", organized by Lantmannen Unibake Poland Sp. z o. o In Stanisławów Pierwszy (Nieporęt) The lectures were given by Aleksandra Fąderska - project leader, Katarzyna Cichocka - coordinator and Konrad Frączek - technologist. The workshops consisted of several stages:
1. Greeting, presentation of workshop topic, brief information about the company
2. Factory tour (in special outfits after the walk in disinfection chamber)
3. Baking small semi-sweet pastries in the test kitchen 
4. Brainstorming on bread in 15 years
5. Technological lecture covering:

  • history of baking technologies
  • basic ingredients in baking technology
  • flour and its types
  • flour quality assessment methods
  • methods of dough production
  • the stages of technological process in the baking process
  • modern trends in baking technology
  • quality assessment of bread
  • physicochemical changes of bread during storage

It was a very interesting technological lesson. Thank you! Students from class 2d (24 X 2017) and 1d (2XI 2017) also took part in the project

  

 



Lekcje inne 2016/2017 // Other classes 2016/2017

Lunch edukacyjny  w Restauracji Aruana w Hotelu Narvil  Conference & Spa w Serocku

Dnia 13 lipca 2017 roku Daniel Ogonowski z klasy IIID wraz z Panią Bożeną Juzaszek zaproszeni byli na lunch degustacyjny w Restauracji Aruana  luksusowego Hotelu Narvil  Conference & Spa w Serocku. Lunch był nagrodą za udział w Projekcie kulinarnym Makro ,,Szef dla Młodych Talentów". W trakcie lunchu można było spróbować dań przygotowanych przez szefa kuchni Pana Witolda Iwańskiego.

W menu lunchu znalazły się między innymi:

  • wspaniałe czekadełka: własne pieczywo i masło (palone i ubijane), tosty z marynowanym czosnkiem niedźwiedzim
  • consomme z cebuli cukrowej z truflami i tapioką
  • troć z grilla z młodymi ziemniakami, warzywami sezonowymi i sosem tymiankowo-gorczycowym
  • polędwica wołowa z grilla z warzywami sezonowymi i sosem pieprzowym
  • wariacje na temat rabarbaru i czereśni (rabarbar sous vide i wspaniałe lody czereśniowe z dodatkami)
  • absolutny hit lody z palonego masła na palonych orzechach z płatkami suszonego mleka i suszonej czekolady o właściwościach wybuchowych
  •  wspaniałe praliny czekoladowe podane na ziarnach kawy

 

Podczas wizyty w hotelu, Pani Bożena Juzaszek i Daniel Ogonowski zwiedzili zaplecze gastronomiczne restauracji, Studio Kulinarne Aruana oraz dostali pamiątkowe książki o Aruanie z dedykacją szefa kuchni. Lunch w towarzystwie Pana Witolda Iwańskiego był wyborny i stanowił wspaniałą lekcję edukacyjną. Aruana to miejsce absolutnie wyjątkowe na mapie kulinarnej Polski. Bardzo dziękujemy szefowi kuchni Panu Witoldowi Iwańskiemu oraz programowi "Szef dla Młodych Talentów" za możliwość szkolenia w tak niepowtarzalnym miejscu.

 //

An educational lunch at Aruana Restaurant at Hotel Narvil Conference & Spa in Serock

On 13th July 2017 Danielgonowski IIId and Ms Bozena Juzaszek were invited to a tasting lunch at the Aruana Restaurant of the luxurious Hotel Narvil Conference & Spa in Serock. It was a reward for participating in the Macro Cooking Project "Head for Young Talents". During the lunch they could try dishes prepared by the chef Mr Witold Iwański.

The lunch menu included:

  • great starters: bread and butter, toasts with marinated garlic
  • consomme with sugar onion with truffles and tapioca
  • grilled trout with potatoes, seasonal vegetables and thyme - mustard sauce
  • grilled beef sirloin with seasonal vegetables and pepper sauce
  • rhubarb sous vide and wonderful cherry ice cream
  • hit ice cream from roasted butter on roasted nuts with dried milk flakes and dried chocolate
  • sweet chocolate pralines served on coffee beans

During the visit Ms Bozena Juzaszek and Daniel Ogonowski saw the restaurant, Aruan`s Culinary Studio and they received souvenir books about Aruan with the chef`s dedication. The lunch with Mr Witold Iwański was excellent and it was a wonderful educational lesson. Aruana is a unique place on the culinary map of Poland. We are very grateful to the chef Mr Witold Iwański and the Program "Head for Young Talents" for the opportunity to train in such a unique place.

 

 

Dnia 19 kwietnia 2017r. Panie Anna Całka i Paulina Drózd z Ochotniczego Hufca Pracy, przeprowadziły zajęcia z tematu "Zatrudnienie” w klasach 1h, 1d, 1e, 1f na przedmiocie Podstawy przedsiębiorczości. Na lekcjach omówione zostały: podstawy prawne zatrudnienia, formy zatrudnienia, rodzaje umów o pracę oraz prawa i obowiązki pracownika i pracodawcy.

 //

On 18th April 2017 Ms Anna Całka and Paulina Drózd. from the Voluntary Work Force conducted classes on the topic "Employment" in classes 1h, 1d, 1e, 1f on the subject Basis of entreneurship. During the classes the following topics were discussed: rules of labor law, forms of employment, types of employment contracts, the rights and obligations of employees.

Dnia 09.12.2016 uczniowie klas pierwszych i drugich wzięli udział w wykładzie „Znaczenie produktów pszczelich i pszczół we współczesnym ekosystemie” będącym pierwszym etapem projektu: "Sekretny świat pszczół. O pszczołach i produktach pszczelich”. Wykład poprowadziła pani dr hab. Ewa Majewska ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Projekt ma na celu m.in. uświadomienie uczniom jak istotną rolę w ekosystemie odgrywają pszczoły oraz jak ważne i nieocenione właściwości zdrowotne posiada miód oraz inne produkty pszczele. Organizatorami projektu są nauczyciele: pani Ewelina Zielińska i pani Anna Nadolska.

//

On 9th December 2016 students from classes 1 and 2 took part in the lecture "The importance of bees and bee products in our ecosystem". It is the first stage of the project "The secret world of bees. The bees and bee products". The lecture was led by dr Ewa majewska from Warsaw Agricultural University. The aim of the project is to make students aware of how important is bees` role in the ecosystem and how significant are honey and bee products for our health. The project is organized by our teachers Ms ewelina Zielinska and Anna Nadolska.

 

Warsztaty z Hortexem
Dnia 08.12.2016 r. I 13.12.2016 r. uczniowie klasy 2 f brali udzial w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez przez Pana Krzysztofa Urbanczyka reprezentującego firmę Hortex. Uczniowie zapoznani zostali z zaletami technologicznymi zamrażania warzyw i owoców, obejrzeli także film przedstawiający proces przetwórstwa owoców od przyjęcia surowca od lokalnych dostawców po proces finalnego pakowania. Następnie uczniowie przygotowali po 3 potrawy z produktów firmy Hortex ( zupę, danie główne oraz deser). Zajęcia odbyły się pod opieką Pani Pauliny Ciesielskiej.

//

Workshops with Hortex
On 8th December 2016 and 13th December 2016 students from class 2f took part in culinary workshops led by Mr Krzysztof Urbanczyk representing the Hortex company. Students got acquainted with technological advantages of freezing fruits and vegetables. They saw a film which showed the process of fruit processing from receiving raw materials from local suppliers till the process of final packaging. Then the students prepared 3 dishes with Hortex products (soup, main course and dessert). Classes were conducted by Ms Paulina Ciesielska.

Smaki królewskich ogrodów 
06 października 2016 r. klasa 2de pod opieką wychowawczyni Beaty Pręgowskiej brała udział w Warsztatach Historycznej Rekonstrukcji Kulinarnej w Wilanowie. Zajęcia prowadził znany mistrz kuchni Pan Maciej Nowicki wraz z Paniami: Martyną Przedpolewską i Magdaleną Borowczak. Uczniowie po wysłuchaniu teoretycznego wprowadzenia, przygotowali danie inspirowane staropolskimi recepturami z książki Compendium Ferculorum Stanisława Czernieckiego. Zaserwowano Halibuta z czarną soczewicą beluga z dodatkiem pieczonej dyni z karmelizowanym rabarbarem, kolorowymi burakami, brukselką, kapustą kiszoną z cynamonem i chipsem z jarmużu oraz na deser biszkopt z mąki migdałowej pieczony ze śliwką, przyozdobiony sałatką z gruszki i pistacji z octem z biedrzeńca. Przy okazji wizyty uczniowie zwiedzili Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie wraz z przylegającymi ogrodami.

//

Tastes of Royal Gardens
On 6th October 2016 class 2de with their teacher Ms Beata Pręgowska participated in the culinary workshops in the Palace of Wilanów. The classes were conducted by master chef Mr Maciej Nowicki together with Ms Martyna Przedpolewska and Ms Magdalena Borowczak. After listening to a theoretical introduction students prepared a dish inspired by old Polish recipes from the book Compendium Ferculorum by Stanisław Czerniecki. Halibut was served with black lentils, beluga with roasted pumpkin with carmelized rhubarb, beetroots, Brussels sprouts, sauerkraut with cinnamon and chips with kale and for dessert sponge cake with almond flour baked with prunes decorated with pear and pistachios salad. During the visit students visited the Palace Museum and the royal gardens.

Dnia 4.10.2016r. klasy zasadnicze 3a i 3ca brały udział w warsztatach kulinarnych w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.
Warsztaty składały się z części merytorycznej i praktycznej. Zajęcia z młodzieżą rozpoczęły się od wykładu, który miał na celu przybliżyć charakterystykę kuchni staropolskiej. W drugiej części warsztatów uczniowie, pod czujnym okiem prowadzących, przygotowali dania, będące odzwierciedleniem ówczesnej kuchni. Zaserwowano Halibuta podanego z czarną soczewicą, z dodatkiem pieczonej dyni z karmelizowanym sosem rabarbarowym i groszkiem cukrowym oraz biszkopt z mąki migdałowej pieczony ze śliwką, przyozdobiony sałatką z gruszki i rukwi wodnej oraz prażonymi pistacjami - jako deser.
Opiekę nad grupą sprawowali nauczyciele ZSGH: Ewelina Zielińska oraz Arkadiusz Butor.

//

On 4th October 2016 class 3a and 3ca took part in culinary workshops in the Museum in Palace of King John III in Wilanów.
The workshop consisted of 2 parts: theoretical and practical. The classes began with a lecture about old Polish cuisine. In the second part of the workshop students prepared dishes of that historical period. Halibut was served with black lentils, roasted pumpkin with carmelized rhubarb sauce and sugar peas, sponge cake with almond flour baked with prunes, decorated with salad with peas and watercress and roasted pistachios as a dessert.
The students went there with their teachers Ms Ewelina Zielińska and Mr Arkadiusz Butor.

W dniu 29 września 2016 roku uczniowie klasy 3f wraz z wychowawczynią Panią Aneta Tymińską i z Panią Moniką Różycką również gościli w restauracji Willa Intrata w Wilanowie w warsztatach kulinarnych "W kuchni staropolskiej".

//

On 29th September 2016 the students from class 3f with their form teacher Ms Aneta Tymińska and Ms Monika Różycka also visited Villa Intrata Restaurant in Wilanów in cooking workshops " The Old Polish Cuisine".

Dnia 27.09 2016 r. klasa 3 d wraz z opiekunem Anną Zubrycką –Pacholik wzięła udział w warsztatach kulinarnych „ Smaki królewskich ogrodów”w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Warsztaty edukacyjne składały się z części teoretycznej i praktycznej. Uczniowie odpowiadali na pytania dotyczące staropolskiej kuchni dworskiej, a następnie przygotowali dwudaniowy obiad według dawnych receptur inspirowanych „ Kompendium ferculorum albo zebranie potraw” Stanisława Czernieckiego. Była to zupa krem z białych warzyw z sosem rabarbarowym oraz miętus w ziołach na sałatce z pieczonych buraków w 3 kolorach w sosie balsamiczno-miodowym udekorowany prażonym jarmużem.
Prowadzący warsztaty byli pod ogromnym wrażeniem kompetencji zawodowych uczniów, zarówno wiedzy teoretycznej jak również sprawności w przygotowywaniu i serwowaniu potraw.

//

On 27th September class 3d with Ms Anna Zubrycka - Pacholik took part in culinary workshops "Tastes in the royal gardens" in the Palace of Wilanów. Educational workshops consisted of theoretical and practical part. Students prepared two-course dinner inspired by the old "Compendium ferculorum" by Stanislaw Czerniecki. It was a cream soup with white vegetable rhubarb sauce and herbs on a salad of roasted beetroots in 3 colors, balsamic - honey sauce decorated with roasted kale. Everybody was impressed by our students` skills, their knowledge and customer service.

Dnia 20 września 2016 roku uczniowie klasy 2 f pod opieką Pani Pauliny Ciesielskiej gościli w Restauracji Willa Intrata w Wilanowie. Uczniowie zostali zaproszeni na warsztaty kulinarne mające na celu przybliżyć im staropolskie przepisy kulinarne, potrawy i przyprawy, które gościły w czasach panowania króla Jana III Sobieskiego. Zainspirowani staropolskimi przepisami uczniowie pod kierunkiem Pana Macieja Nowickiego stworzyli własne danie.

//

On 20th September 2016 students from class 2f with their teacher Ms Paulina Ciesielska visited Villa Intrata Restaurant in Wilanów. The students were invited to cooking workshops during which they were taught old Polish recipes, dishes, spices which were used during king Jan III Sobieski reign. Inspired by the old Polish recipes our students created their own dish with the help of Mr Maciej Nowicki.



Lekcje inne 2015/2016 // Other classes 2015/2016

Dnia 15.04.2016r. na lekcje z przedmiotu "Podstawy przedsiębiorczości" w klasach 1h, 1e i 1f Pani Marta Monika Bagińska zaprosiła Panią Annę Całka, doradcę zawodowego z Ochotniczego Hufca Pracy. Pani Anna Całka omówiła podstawy prawne zatrudnienia, formy zatrudnienia, rodzaje umów o pracę oraz prawa i obowiązki pracownika i pracodawcy.

//

On 15th April 2016 Ms Marta Monika Bagińska invited Ms Anna Całka, vocational couselor for OHP to take part in the lesson The basis of enterprise in class 1h and 1e. Ms Całka discussed the basis of employment and types of employment contracts, as well as rights and duties of the employee and employer.

25 lutego 2016r. grupa technologiczna klasy 2e pod opieka Beaty Pręgowskiej wzięła udział w warsztatach kulinarnych "Gotuj z Hortexem” zorganizowanych i poprowadzonych przez pana Krzysztofa Urbańczyka. Uczniowie po wysłuchaniu wprowadzenia, sporządzali dania z mrożonek wg receptur zaczerpniętych między innymi z książki „Hortex. Przepisy Matki Natury”.
Przygotowano, degustowano i oceniano:
- zupę krem z groszku oraz dyniowa z masłem szałwiowym
- quiche ze szpinakiem oraz makaron z kurczakiem i szpinakiem
- truskawkowe tiramisu oraz smoothie truskawkowo-bananowe.
Na zakończenie wyróżniono najlepiej pracujące zespoły, które dostały nagrody rzeczowe.

//

On 25th February 2016 technology class 2e with their teacher Ms Beata Pregowska took part in the culinary workshop "Cook with Hortex" organized and conducted by Mr Krzysztof Urbańczyk. After listening to the introduction, students prepared dishes from frozen food according to the recipes from "Hortex. Recipes from Mother Nature".
The following dishes were prepared, tasted and evaluated:
- cream soup with peas and pumpkin soup with sage butter
- quiche with spinach and pasta with chicken and spinach
- stawberry tiramisu and strawberry-banana smoothie
Finally they awarded the best working teams that received prizes.

Dnia 25.01.2016r. w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne, których tematyką było zastosowanie warzyw i owoców mrożonych firmy Hortex w dania i napojach. Warsztaty prowadzili znani szefowie kuchni, Grzegorz Łapanowski i Maciej Nowicki, opiekunem uczniów była p. Jolanta Witak. Uczniowie podczas wstępnego wykładu zapoznali się z zaletami stosowania warzyw sezonowych i metodami ich utrwalania, a następnie przystąpili do części praktycznej. Przygotowali 4 dania z wykorzystaniem warzyw mrożonych i poczęstowani zostali pysznymi koktajlami owocowymi. Podczas sporządzania potraw korzystali z porad specjalistów. Po zakończeniu warsztatów zaproponowano uczniom udział w konkursie, z bardzo atrakcyjnymi nagrodami,, który wkrótce zostanie ogłoszony.

//

On 25th January 2016 in our school culinary workshops were held. The topic was the use of frozen fruit and vegetables Hortex in dishes and beverages. Workshops were carried out by well known chefs Grzegorz Łapanowski and Maciej Nowicki. The students were under the supervision of Ms Jolanta Witak. During the lecture students got acquainted with the advantages of the use of seasonal vegetables and then proceeded to practical part. They prepared 4 dishes using frozen vegetables and they were treated with delicious fruit cocktails.
During food preparation they followed the experts' advice. After the workshops students were encouraged to participate in the competition with atractive prizes which will soon be announced.



Lekcje inne 2014/2015 // Other classes 2014/2015

Lekcja biblioteczna w Pedagogicznej Bibliotece Wojewódzkiej
Niezwykłych wrażeń dostarczyła klasie 2h lekcja biblioteczna pt. ,,Warsztat informacyjny biblioteki’’ w Pedagogicznej Bibliotece Wojewódzkiej im. KEN przy ulicy Gocławskiej 4. W środę 20 listopada uczniowie poznali zbiory biblioteki, rodzaje katalogów, nauczyli się korzystać z katalogów on-line. Najbardziej fascynującym miejscem okazała się czytelnia z miękkimi, wygodnymi kanapami, w której można miło spędzić czas czytając czasopismo lub książkę. Można też skorzystać z Internetu, gdyż biblioteka częściej ma stały dostęp do sieci Wi-Fi. Nasi uczniowie postanowili częściej odwiedzać bibliotekę pedagogiczną.

//

A library lesson at Pedagogic Woywod Library
Incredible thrills for our students from 2H came from a library lesson entitled: "Informative storehouse of the library" On the 20th of Nov. at Pedagogic Woywod Library under KEN in Street Goclawska 4, students learnt about collections and catalogues, some of them ‘online’. However, the most fascinating were the sofas in the reading room where you could read a magazine or a book. Internet was available through Wi-Fi. Our students decided they should visit more often.

Dnia 17.11.2014r. (poniedziałek) odbył się wykład
„Czas na Przedsiębiorczość w Praktyce. Nowa Ekonomia, Biznes Skalowalny, Dochód Pasywny”

dla uczniów z klas II i III H, poprowadzony przez Panie: Anitę Gagoś z firmy AG Consult i Ewę Szulc z firmy STARBRANDS.
Celem wykładu było zapoznanie uczniów z tematyką jak można zarabiać pieniądze w XXI w. i jak przejąć kontrolę nad własnymi finansami w dobie zmian gospodarczych i technologicznych na świecie.
Podczas spotkania uczniowie dowiedzieli się jak dokonywać dobre wybory zarówno na szybko zmieniającym się rynku pracy jak i w prowadzeniu własnego biznesu. Spotkanie z uczniami zorganizowała Pani Marta Monika Bagińska.

//

On the 17th of Nov (Monday) a lecture called:
"Time for enterprise. New Economy, Scalable business and passive income"

was done by Anita Gagos of AG Consult and Ewa Szulc from STARBRANDS company.
The aim of this lecture was teaching students from II and III H how to make money in the 21st century and how to control your own finance in the era of economic and technological changes in the world.
During the meeting students learnt how to make choices on the fast changing market and in their own business. The meeting was organized by Marta Monika Bagińska.



Lekcje inne 2013/2014 // Other classes 2013/2014

24 kwietnia klasa IIIg1 pod opieką wychowawczyni miała lekcję obywatelską w Urzędzie Wojewódzkim w Warszawie. Po Urzędzie oprowadzała nas pani przewodniczka, odbyło się również spotkanie (niestety nie z Panem Wojewodą Jackiem Kozłowskim) z Dyrektor Generalnego Mazowieckiego Urzędu Wojewódzkiego Panią Haliną Stachurą - Olejniczak.

//

On the 24th of April, class IIIg1 under supervision of their form teacher, participated in a Civic lesson in provincial office in Warsaw. A guide showed them around the facility. They also met with Head Principal of Mazovian Provincial Office Ms Halina Sachura-Olejniczak.

Dnia 10 września 2013 roku odbyło sie w naszej szkole szkolenie pt. ,,Wieprzowina regionalna - doceń smak tradycji". Szkolenie poprowadził doświadczony specjalista z zakresu gastronomii pan Adam Michalski. W szkoleniu wzięli udział uczniowie z klasy IIIG, IIIG1, IIIK1, IIG1, IIG oraz pani profesor Bożena Juzaszek i pani profesor Marta Szymborska. Uczniowie zapoznali się z hodowlą tradycyjnych ras trzody chlewnej w Polsce oraz mieli okazję nauczyć się, jak prawidłowo sporządzać potrawy z takiego mięsa. Młodzież miała również możliwość porównać walory smakowe potraw z mięsa ras tradycyjnych i potraw z mięsa dostępnego na rynku.

//

On the 10th of September 2013 a training en. “Regional pork-appreciate the taste of tradition” took place in our school. The training was conducted by experienced in gastronomy specialist Mr. Adam Michalski. Pupils from classes IIIG, IIIG1, IIIK1, IIG1, IIG together with Ms Bożena Juzaszek and Ms Marta Szymborska were the lucky participants. Our pupils got acquainted with traditional breeding of pigs in Poland, as well as, had an opportunity to learn how properly cook and prepare dishes out of that kind of meat. Our youth could also compare taste values between traditionally bred meat and meat widely available on the market.



Lekcje inne 2009/2010

Polska Akcja Humanitarna

Dnia 24.11.2009r. gościliśmy na lekcjach ekonomiki w klasach 3k1, 3g i 4h1 Panią Kamilę Tyniec z Działu Edukacji Humanitarnej i Rozwojowej Polskiej Akcji Humanitarnej, która opowiedziała nam o idei Sprawiedliwego Handlu.

„Model Sprawiedliwego Handlu proponuje taki system handlowy, w którym producenci, handlowcy i konsumenci będą sprawiedliwie dzielić korzyści z handlu. W ten sposób Sprawiedliwy Handel stara się zwiększyć dochody i wolność w podejmowaniu decyzji biednych grup producentów. Sprawiedliwy Handel chce przeciwdziałać biedzie na Południu oraz przywrócić producentom godność. Opiera się na ich talentach i umiejętnościach i umożliwia ich zrzeszeniom odegrać aktywną rolę w ich własnym rozwoju.

Podstawową cechą Sprawiedliwego Handlu jest równoprawne partnerstwo i obustronny szacunek pomiędzy producentami na Południu, importerami, sklepami Sprawiedliwego Handlu, organizacjami certyfikacyjnymi i konsumentami na Północy. Sprawiedliwy Handel czyni działania rynkowe bardziej ludzkimi i maksymalnie skraca łańcuch od producenta do konsumenta. Także konsumenci mają okazję dowiedzenia się czegoś o kulturze, tożsamości i warunkach życia producentów” Sprawiedliwy handel



Lekcje inne 2008/2009

Lekcja z prezydentem Stowarzyszenia Sommellierów

Dnia 07.11.2008 roku w naszej szkole lekcje poprowadził Piotr Kamecki - prezydent Stowarzyszenia Somelierów Polskich.

Młodzież wysłuchała wykładu połączonego z prezentacją multimedialną na temat procesu produkcji wina i czynników decydujących o jego jakości. Uczniowie poznali najbardziej cenione i najszlachetniejsze szcepy winogron jasnych i ciemnych, oraz marki znanych win z obszaru Unii Europejskiej.
Pod koniec wykładu sommelier przedstawił zasady doboru wina do potrawy, klasyczne połączenia i nowatorskie trendy. Uczniowie mieli okazję zapoznać się z pokazem serwowania wina. Na zakończenie uczniowie obejrzeli fachowy sprzęt niezbędny w pracy sommeliera.



Lekcje inne 2007/2008

Przyprawiaj nie żałuj
To była niezwykła lekcja, dowiedzieliśmy się na niej, że bez ziół w kuchni – "ani rusz".
W dniu 09.10.2007 roku pachniało rozmarynem, majerankiem, bazylią -klasy Ik, Ik1, Ig1 siedziały jak zaczarowane. W pracowni gastronomicznej miał prelekcję właściciel gospodarstwa ekologicznego Maciejem Jabłońskim. Przywiózł ze sobą pęczki świeżych ziół, ciekawe odmiany sałaty, węgierskie papryczki, pomidorki koktajlowe. Opowiadał o właściwościach zdrowych ziół i warzyw, pozwalał próbować, zachęcał do stosowania w kuchni. Słuchaliśmy z ogromnym zainteresowaniem mówiła młodzież po prelekcji.
Spotkania z profesjonalistami są źródłem cennych niepowtarzalnych informacji dla naszych uczniów i nauczycieli.



Słodkie tajemnice deseru

Dnia 12.11.2007 w naszej szkole słodko p[pachniało rodzynkami i wanilią. Mili goście z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni – wprowadzili nas w tajniki przygotowywania dobrego i wykwintnego deseru.

Pamiętajcie, to danie nie może być ani za duże ani za małe – mówiła podczas szkolenia Pani Bożena Sikoń, która dziś jest szefową pracowni cukierniczej w hotelu Jan III Sobieski, a nie tak dawno była uczennicą szkoły na Majdańskiej – Deser lubi być kolorowy! Kocha oryginalne formy, jakiś strzelisty element nada mu ciekawy kształt. Ale to nie kobieta: nie znosi kwiatów, które są piękne – lecz nie do jedzenia.

Eksperymentujcie – radził Pan Adam Michalski, niezależny ekspert kulinarny – Śmiało twórzcie własne kombinacje smaków i nawet niestandardowych jak na desery, połączeń produktów, Takich Jak świeże zioła. Dodadzą one lekkości, orzeźwi, są doskonałe na upały.
Dziękujemy za szkolenie i mamy nadzieję, że nie było to nasze ostatnie spotkanie z tak znakomitymi cukiernikami, jak Pani Sikoń i Pan Michalski.