KANDYDACI

 

REKRUTACJA 



 

 Zgodnie ze swoją tradycją i doświadczeniem szkoła kształci w:

 

TECHNIKUM GASTRONOMICZNO-HOTELARSKIE nr 2
im. prof. Stanisława Bergera

 

Kształcenie trwa 5 lat i daje możliwość przystąpienia do egzaminu maturalnego i kontynuacji kształcenia na uczelniach wyższych.

 

TECHNIK HOTELARSTWA

Jeśli jesteś kulturalny, uśmiechnięty i lubisz uczyć się języków, wybierz zawód hotelarza.
Daje on możliwości kontaktu z ,,wielkim światem”. W swojej pracy możesz spotkać prezydentów, prawdziwych królów i królowe, a także ulubione gwiazdy muzyki czy sportu. Wszystko jest możliwe. Poza pracą w obiektach hotelarskich takich, jak: hotel, motel, pensjonat możesz pracować na kempingu, w schronisku młodzieżowym czy tak modnym ostatnio hostelu. Wiedza hotelarska wszędzie się przyda. Jeśli lubisz podróże, możesz pływać na statkach świadczących usługi hotelarskie lub w niedalekiej przyszłości będziesz mógł przyjmować gości w hotelu na orbicie ziemskiej lub w kosmosie.

Kierunek przygotowuje absolwenta do wykonywania zadań zawodowych takich, jak:

  • prowadzenie działalności promocyjnej, 
  • sprzedaż usług hotelarskich, 
  • rezerwowanie usług hotelarskich, 
  • wykonywanie prac związanych z obsługą gości.

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

Najbardziej uniwersalny kierunek kształcenia gastronomicznego.

Daje szerokie możliwości zatrudnienia w charakterze:

  • specjalisty ds. zdrowego żywienia,
  • kierownika zakładu gastronomicznego,
  • managera,
  • technologa żywienia, 
  • dietetyka, 
  • organizatora przyjęć okolicznościowych,
  • organizatora cateringu,
  • kelnera,
  • sommeliera (kelnera od win),
  • kucharza,
  • intendenta w zakładach żywienia zbiorowego, 
  • a także przy dystrybucji profesjonalnego sprzętu gastronomicznego lub w hurtowniach i dużych marketach spożywczych.

Gwarantowana satysfakcja pracy w zawodzie w kraju i za granicą. Sukcesy kulinarne są w zasięgu Twoich możliwości!

BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA nr 20  im. prof. Stanisława Bergera

od 01.09.2017r.

 

Kształcenie trwa 3 lata i  daje możliwość uzyskania zawodu i możliwość dalszego kształcenia.

 

KUCHARZ

Dobry kucharz jest artystą. Sam talent i twórcza inwencja to nie wszystko. U podstaw sukcesu leży solidna wiedza z zakresu gastronomii.

Kucharz sporządza różnego rodzaju potrawy, ciasta, napoje z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach. Planuje i organizuje pracę w kuchni.

Absolwent może pracować w:

  • hotelach,
  • restauracjach,
  • w wielu publicznych miejscach żywienia - na statkach, promach, w pociągach pasażerskich, domach prywatnych.

CUKIERNIK

Jeśli masz wyobraźnię i jesteś pomysłowy, masz zdolności manualne, zapraszamy Cię do nauki w zawodzie cukiernik!
Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne.

Podczas nauki w szkole uczeń powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych,
  • sporządzanie półproduktów cukierniczych,
  • sporządzanie gotowych wyrobów cukierniczych,
  • dekorowanie wyrobów cukierniczych.

 

Uczniowie odbywają praktyczną naukę zawodu w renomowanych warszawskich zakładach HoReCa.