Projekt „Goście Gościom - Smaki królewskich ogrodów” // "Guests for the guests - flavors of royal gardens"


Zakończył się projekt

„Goście Gościom - Smaki królewskich ogrodów”

//

The project has been finished

"Guests to guests- Flavours of royal gardens"

 

13 i 20 czerwca 2015r odbyły się kolejne zajęcia z cyklu „Smaki królewskich ogrodów” w Wilanowie.

Uczniowie opracowywali własne receptury na podstawie starych ksiąg kucharskich, później poznali tajniki kaligrafii, aby umieć te receptury wykaligrafować, a na końcu przygotowali pyszne staropolskie dania.

//

On 13th and 20th June 2015 the workshop "Flavors from royal gardens" took place in Wilanów.

Students prepared their own recipes based on the old cookbooks. Next they learned the secrets of calligraphy to be able to write them. Finaly they prepared tasty dishes from old Polish cuisine.

23 maja 2015r. uczniowie klas II biorący udział w projekcie „Goście Gościom - Smaki królewskich ogrodów” zorganizowanym przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie pod opieką Beaty Pręgowskiej uczestniczyli w warsztatach zielarskich. Pani Katarzyna Wiśniewska wraz z panem Piotrem Zwierzchowskim poprowadzili zajęcia pt „Słów kilka o roślinach pożytecznych, dzikich i uprawianych w królewskim ogrodzie”. Popijając intrygujące herbatki słodzone kandyzowanym pasternakiem wysłuchaliśmy interesującego wykładu wraz z prezentacją przykładów „roślin tutecznych, postronnych i dziko spotykanych”. Następnie udaliśmy się na spacer po ogrodach wilanowskich poznając najpierw „ogrodowizny”, a później wyszukiwaliśmy rośliny jadalne na murach pałacu i w innych zakątkach.

//

On 23rd May 2015 students from second classes who took part in the project "Guests for guests - flavors of royal gardens", organized by the Palace Museum of king Jan III in Wilanów, participated in the herbal workshop with Ms B. Pręgowska. Ms K. Wisniewska and Mr P. Zwierzchowski gave lesson "A few words about useful and wild plants, grown in the royal gardens". Drinking tea with candied parsnip, we listened to interesting lecture with the presentation of "plants encountered wild".Next we went for a walk in Wilanów gardens and we looked for edible plants on the walls of the palace.

13 maja 2015r. zainteresowani uczniowie klas II pod opieką Beaty Pręgowskiej wzięli udział w projekcie „Goście Gościom - Smaki królewskich ogrodów” zorganizowanym przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Warsztaty historycznej rekonstrukcji kulinarnej poprowadził Piotr Zwierzchowski wraz z mistrzem kuchni Maciejem Nowickim i Katarzyna Wiśniewską. Na początku uczniowie zapoznali się z ideą projektu, terminarzem i tematyką kolejnych spotkań. Następnie, po rozpoznaniu wszystkich surowców (nawet zaskakujących jak podagrycznik, liście lipy, hosty, korzenie łopianu, kwiaty lilaka…) przystąpili do sporządzania dań inspirowanych starymi przepisami z czasów króla.
Podzieleni na zespoły przygotowali między innymi:
- pieczone perliczki, przepiórki i piersi gęsie
- pieczoną rybę podawaną z marmoladą figowo – limonkową
- pieczone białe buraki oraz żółte i czarne marchwie w skórze
- topinambur z liśćmi lipy, hosty i orzechów
- ciecierzyca z gotowanymi pędami sosny i amarantusem
- skorzonera na gorąco
- korzeń łopianu smażony
- kapusta kiszona z cynamonem, pieprzem i anyżem
- deser ze śmietany z owocami udekorowany kwiatami
Projekt „Goście Gościom - Smaki królewskich ogrodów” składa się z czterech różnych warsztatów, które mają łączyć wątki przyrodnicze, kulinarne i historyczne. Doskonałym źródłem informacji i inspiracją są publikacje Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie między innymi: Compendium Ferculorum Albo Zebranie Potraw – Stanisław Czerniecki, Kucharz doskonały Wojciecha Wielądki, Księga Szafarska Dworu Jana III Sobieskiego 1695 – 1696.

//

On 13th May 2015 students from second classes with Ms Beata Pręgowska took part in the project "Guests for the guests - flavors of royal gardens"- organized by the palace museum of king Jan III in Warsaw. The workshop of historical, culinary art was led by Mr Piotr Zwierzchowski with the master chef Maciej Nowicki and Katarzyna Wiśniewska. The students learned about the project, timetable and the subjects of the meetings. next, after recognising all the ingredients (like ground elder, hosts, burdock roots, lilac flowers, linden leaves) started to prepare dishes inspired by old recipes from the times of king Jan III.
They prepared the following dishes:
- roasted guinea fowl, quails and goose breasts
- roasted fish with fig and lime marmalade
- roasted white beetroots and yellow and black carrot
- artichokes with linden leaves, hosts and nuts
- chickpeas with pine shoots and amaranth
- hot comfrey
- fried burdock root
- sourkraut with cinnamon, pepper and aniseed
- cream dessert with fruits and flowers
The project consists of four different workshops which include culinary, historical and nature topics. The main information is provided from the books published by Palace Museum of King Jan III in Wilanów:
Compendium Ferculorum or Collection of dishes - Stanisław Czerniecki, the chef of Wojciech Wielądek Butler book of King Jan III 1695 - 1696.