Informator 2024/2025
Klimatyczna Mapa Szkół
PROCEDURA PRZYJMOWANIA DOKUMENTÓW PODCZAS REKRUTACJI
w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Warszawie
przy ul. Majdańskiej 30/36
KOMUNIKAT MAZOWIECKIEGO KURATORA OŚWIATY W SPRAWIE OLIMPIAD PRZEDMIOTOWYCH I WYKAZ ZAWODÓW WIEDZY, ARTYSTYCZNYCH I SPORTOWYCH.
Wykaz zawodów wiedzy, artystycznych i sportowych organizowanych przez kuratora oświaty i inne podmioty działające na terenie szkoły, które mogą być wymienione na świadectwie ukończenia szkoły podstawowej.
Punkty za szczególne osiągnięcia będą przyznawane tylko wtedy gdy będą one wpisane na świadectwie ukończenia szkoły podstawowej.
Kuratorium Oświaty w Warszawie
Terminy postępowania rekrutacyjnego na rok szkolny 2024/2025
HARMONOGRAM REKRUTACJI // ZASADY REKRUTACJI do Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich na rok szkolny 2024/2025
POSTĘPOWANIE KANDYDATA
1. Złożenie wniosku, po zalogowaniu się w systemie rekrutacji na stronie internetowej: warszawa.edu.com.pl/kandydat (podpisanego przez rodziców/prawnych opiekunów) o przyjęcie do szkoły ponadpodstawowej wraz z oświadczeniami. Wniosek należy złożyć w szkole pierwszego wyboru."
2. Kandydat podczas składania wniosku otrzymuje skierowanie na badania lekarskie. Zgodnie z Zarządzeniem Ministra Edukacji i Nauki z dnia 18 listopada 2022 roku w sprawie przyjmowania uczniów i słuchaczy do publicznych szkół ponadpodstawowych na rok szkolny 2024/2025 kandydaci do oddziałów klasy pierwszej w szkołach prowadzących kształcenie zawodowe, oprócz wniosku, składają także zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kształcenia w określonych zawodach. (Skierowania na badania odbieramy w sekretariacie szkoły od 15 maja 2024r . w godzinach 10:00 do 15:00).
3. Kandydaci do techników i branżowej szkoły I stopnia na podstawie otrzymanego skierowania, mogą bezpłatnie wykonywać badania lekarskie w przychodniach medycyny pracy wyłonionych w postępowaniu konkursowym przez Mazowiecki Wojewódzki Ośrodek Medycyny Pracy w Płocku.
WYKAZ PRZYCHODNI (proszę kliknąć na napis) dla kandydatów do Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich 2024/2025.
4. Kandydat powinien otrzymać zaświadczenie lekarza medycyny pracy o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kształcenia w określonym zawodzie.
5. Uzupełnienie wniosku o przyjęcie do szkoły ponadpodstawowej o kopię świadectwa ukończenia szkoły podstawowej i kopię zaświadczenia o wyniku egzaminu ósmoklasisty.
6. Potwierdzenie woli przyjęcia do szkoły ponadpodstawowej (do 24.07.2024r. do godz. 15:00), czyli złożenie:
- oryginału świadectwa ukończenia szkoły ponadpodstawowej,
- oryginału zaświadczenia o wynikach egzaminu zewnętrznego,
- zaświadczenie lekarza medycyny pracy o braku przeciwskazań zdrowotnych do kształcenia w określonym zawodzie,
- uzupełnione i podpisane (przez prawnego opiekuna) „Informacje osobowe o uczniu” (pobierz)
- dwa podpisane na odwrocie zdjęcia legitymacyjne.
7. Kandydat podczas potwierdzenia woli przyjęcia do szkoły ponadpodstawowej otrzymuje zaświadczenie, że jest uczniem w celu wykonania badań sanitarno – epidemiologicznych.
8. Kandydat z powyższym zaświadczeniem udaje się do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej (w Warszawie ul. Żelazna 79) celem wykonania badań zawartych w skierowaniu. Proszę wcześniej zadzwonić i umówić się na wizytę.
9. Z wynikami badań na nosicielstwo należy zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu lub lekarza medycyny pracy celem otrzymania orzeczenia do celów sanitarno – epidemiologicznych.
10. Orzeczenie do celów sanitarno – epidemiologicznych należy złożyć najpóźniej do 2 września 2024r. Jego brak spowoduje skreślenie z listy uczniów.
11. Karty zdrowia ze szkoły podstawowej uczniowie dostarczają osobiście do szkolnej pielęgniarki na początku września.
Zgodnie ze swoją tradycją i doświadczeniem szkoła kształci w:
TECHNIKUM GASTRONOMICZNO-HOTELARSKIE nr 2
im. prof. Stanisława Bergera
Kształcenie trwa 5 lat i daje możliwość przystąpienia do egzaminu maturalnego i kontynuacji kształcenia na uczelniach wyższych.
TECHNIK HOTELARSTWA - więcej informacji o kierunku kształcenia
Jeśli jesteś kulturalny, uśmiechnięty i lubisz uczyć się języków, wybierz zawód hotelarza.
Daje on możliwości kontaktu z "wielkim światem”. W swojej pracy możesz spotkać prezydentów, prawdziwych królów i królowe, a także ulubione gwiazdy muzyki czy sportu. Wszystko jest możliwe. Poza pracą w obiektach hotelarskich takich, jak: hotel, motel, pensjonat możesz pracować na kempingu, w schronisku młodzieżowym czy tak modnym ostatnio hostelu. Wiedza hotelarska wszędzie się przyda. Jeśli lubisz podróże, możesz pływać na statkach świadczących usługi hotelarskie lub w niedalekiej przyszłości będziesz mógł przyjmować gości w hotelu na orbicie ziemskiej lub w kosmosie.
Kierunek przygotowuje absolwenta do wykonywania zadań zawodowych takich, jak:
- prowadzenie działalności promocyjnej,
- sprzedaż usług hotelarskich,
- rezerwowanie usług hotelarskich,
- wykonywanie prac związanych z obsługą gości.
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH - więcej informacji o kierunku kształcenia
Najbardziej uniwersalny kierunek kształcenia gastronomicznego.
Daje szerokie możliwości zatrudnienia w charakterze:
- specjalisty ds. zdrowego żywienia,
- kierownika zakładu gastronomicznego,
- managera,
- technologa żywienia,
- dietetyka,
- organizatora przyjęć okolicznościowych,
- organizatora cateringu,
- kelnera,
- sommeliera (kelnera od win),
- kucharza,
- intendenta w zakładach żywienia zbiorowego,
- a także przy dystrybucji profesjonalnego sprzętu gastronomicznego lub w hurtowniach i dużych marketach spożywczych.
Gwarantowana satysfakcja pracy w zawodzie w kraju i za granicą. Sukcesy kulinarne są w zasięgu Twoich możliwości!
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA nr 20
im. prof. Stanisława Bergera
od 01.09.2017r.
Kształcenie trwa 3 lata i daje możliwość uzyskania zawodu i możliwość dalszego kształcenia.
PRACOWNIK OBSŁUGI HOTELOWEJ - więcej informacji o kierunku kształcenia
Pracownik obsługi hotelowej to zawód, który umożliwia poznanie zasad funkcjonowania wszystkich działów hotelu i dlatego jest doskonałym startem do rozpoczęcia kariery w hotelarstwie. Po zakończeniu nauki można pracować nie tylko w eleganckich hotelach ale także w innych obiektach hotelarskich typu motel, pensjonat, schronisko młodzieżowe oraz we wszystkich obiektach noclegowych świadczących usługi hotelarskie na całym świecie.
W czasie nauki uczeń zdobywa wiedzę na temat:
- utrzymywania czystości i porządku w obiekcie hotelarskim,
- przygotowania i podawania śniadań,
- organizowania usług dodatkowych dla gości min. biznesowych, rekreacyjno-sportowych, SPA, usług dla dzieci.
KUCHARZ - więcej informacji o kierunku kształcenia
Dobry kucharz jest artystą. Sam talent i twórcza inwencja to nie wszystko. U podstaw sukcesu leży solidna wiedza z zakresu gastronomii.
Kucharz sporządza różnego rodzaju potrawy, ciasta, napoje z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach. Planuje i organizuje pracę w kuchni.
Absolwent może pracować w:
- hotelach,
- restauracjach,
- w wielu publicznych miejscach żywienia - na statkach, promach, w pociągach pasażerskich, domach prywatnych.
CUKIERNIK - więcej informacji o kierunku kształcenia
Jeśli masz wyobraźnię i jesteś pomysłowy, masz zdolności manualne, zapraszamy Cię do nauki w zawodzie cukiernik!
Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne.
Podczas nauki w szkole uczeń powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych,
- sporządzanie półproduktów cukierniczych,
- sporządzanie gotowych wyrobów cukierniczych,
- dekorowanie wyrobów cukierniczych.