REKRUTACJA
Zgodnie ze swoją tradycją i doświadczeniem szkoła kształci w:
TECHNIKUM GASTRONOMICZNO-HOTELARSKIE
nr 2
im. prof. Stanisława Bergera
Kształcenie trwa 5 lat i daje możliwość przystąpienia do egzaminu maturalnego i kontynuacji kształcenia na uczelniach wyższych.
TECHNIK HOTELARSTWA
Jeśli jesteś kulturalny, uśmiechnięty i lubisz uczyć się języków, wybierz zawód hotelarza.
Daje on możliwości kontaktu z ,,wielkim światem”. W swojej pracy możesz spotkać prezydentów, prawdziwych królów i królowe, a także ulubione gwiazdy muzyki czy sportu. Wszystko jest możliwe. Poza pracą w obiektach hotelarskich takich, jak: hotel, motel, pensjonat możesz pracować na kempingu, w schronisku młodzieżowym czy tak modnym ostatnio hostelu. Wiedza hotelarska wszędzie się przyda. Jeśli lubisz podróże, możesz pływać na statkach świadczących usługi hotelarskie lub w niedalekiej przyszłości będziesz mógł przyjmować gości w hotelu na orbicie ziemskiej lub w kosmosie.
Kierunek przygotowuje absolwenta do wykonywania zadań zawodowych takich, jak:
- prowadzenie działalności promocyjnej,
- sprzedaż usług hotelarskich,
- rezerwowanie usług hotelarskich,
- wykonywanie prac związanych z obsługą gości.
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Najbardziej uniwersalny kierunek kształcenia gastronomicznego.
Daje szerokie możliwości zatrudnienia w charakterze:
- specjalisty ds. zdrowego żywienia,
- kierownika zakładu gastronomicznego,
- managera,
- technologa żywienia,
- dietetyka,
- organizatora przyjęć okolicznościowych,
- organizatora cateringu,
- kelnera,
- sommeliera (kelnera od win),
- kucharza,
- intendenta w zakładach żywienia zbiorowego,
- a także przy dystrybucji profesjonalnego sprzętu gastronomicznego lub w hurtowniach i dużych marketach spożywczych.
Gwarantowana satysfakcja pracy w zawodzie w kraju i za granicą. Sukcesy kulinarne są w zasięgu Twoich możliwości!
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA nr 20
im. prof. Stanisława Bergera
od 01.09.2017r.
Kształcenie trwa 3 lata i daje możliwość uzyskania zawodu i możliwość dalszego kształcenia.
PRACOWNIK OBSŁUGI HOTELOWEJ
Pracownik obsługi hotelowej to zawód, który umożliwia poznanie zasad funkcjonowania wszystkich działów hotelu i dlatego jest doskonałym startem do rozpoczęcia kariery w hotelarstwie. Po zakończeniu nauki można pracować nie tylko w eleganckich hotelach ale także w innych obiektach hotelarskich typu motel, pensjonat, schronisko młodzieżowe oraz we wszystkich obiektach noclegowych świadczących usługi hotelarskie na całym świecie.
W czasie nauki uczeń zdobywa wiedzę na temat:
- utrzymywania czystości i porządku w obiekcie hotelarskim,
- przygotowania i podawania śniadań,
- organizowania usług dodatkowych dla gości min. biznesowych, rekreacyjno-sportowych, SPA, usług dla dzieci.
KUCHARZ
Dobry kucharz jest artystą. Sam talent i twórcza inwencja to nie wszystko. U podstaw sukcesu leży solidna wiedza z zakresu gastronomii.
Kucharz sporządza różnego rodzaju potrawy, ciasta, napoje z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach. Planuje i organizuje pracę w kuchni.
Absolwent może pracować w:
- hotelach,
- restauracjach,
- w wielu publicznych miejscach żywienia - na statkach, promach, w pociągach pasażerskich, domach prywatnych.
CUKIERNIK
Jeśli masz wyobraźnię i jesteś pomysłowy, masz zdolności manualne, zapraszamy Cię do nauki w zawodzie cukiernik!
Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne.
Podczas nauki w szkole uczeń powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych,
- sporządzanie półproduktów cukierniczych,
- sporządzanie gotowych wyrobów cukierniczych,
- dekorowanie wyrobów cukierniczych.