Sztuka i pasja gotowania - Wojciech Modest Amaro
W dniu 05.12.2008 roku mieliśmy niebanalną lekcję gotowania, która odbywała się ... pod okiem kamery. Niespodziewanie z ekipą TVN przybył do nas szef kuchni restauracji należącej do Klubu Polskiej Rady Biznesu, laureat prestiżowej nagrody Chef de L`Avenir - pan Wojciech Modest Amaro.
Tego dnia ćwiczenia z technologii gastronomicznej przypadały akurat w kalsie I k, ale pani profesor Weronika Barańska zaprosiła do pracowni również Małgosię Matysiak i Łukasza Świderskiego z klasy III g oraz Roberta Harnę z klasy IV g.
To dopiero było gotowanie ! opowiada Daniel Stępień z klasy I k. Na sali cały czas kręcił się pan z kamerą, nigdy nie było wiadomo - czy akurat nas nie filmuje. Trudno było na takie niecodzienne wydarzenie nie zwracać uwagi, ale - staraliśmy się robić swoje.
Temat zajęć był dość przyziemny: Zastosowanie warzyw w kuchni, ale kiedy mistrz Amaro z pasją zaczął opowiadać o swoich eksperymentach w kuchni, o tym jak można klasyczne formy łączyc z nowoczesnymi technikami - Poczuliśmy, że gotowanie to wspaniała przygoda.