Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia // Warsaw College of Engineering and Health Sciences
Dnia 15 stycznia klasa 3dp wraz z Panią Beatą Pręgowską wybrała się do Wyższej Szkoły Inżynierii i Zdrowia na warsztaty o tematyce "Związki Polifenolowe i ich potencjał antyoksydacyjny". W pierwszej części wycieczki uczniowie zostali oprowadzi po kampusie przez Panią Katarzynę Gębałowską. Druga część polegała na warsztatach w laboratorium z Panem Mateuszem Gembą podczas których uczniowie badali ilość polifenoli w herbacie zielonej, herbacie czarnej, lipie oraz dzikiej róży i dowiedzieli się, że jest ich najwięcej w zielonej herbacie liściastej. Na koniec zajęć jednen z uczniów powiedział, ze takie warsztaty mobilizują do lepszej nauki.
Serdecznie dziękujemy Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia za tak ciepłe przyjęcie i jakże ciekawe warsztaty.
On 15 January 15th , the 3dp class, together with Ms Beata Pręgowska, went to the College of Engineering and Health Sciences for a workshop on "Polyphenolic compounds and their antioxidant potential". In the first part of the trip, the students were given a tour of the campus by Ms Katarzyna Gębałowska. The second part consisted of a workshop in the laboratory with Mr Matthew Gemba, during which the students studied the amount of polyphenols in green tea, black tea, lime and rosehip, and found out that they were highest in green leaf tea. At the end of the workshop, one of the students said that such workshops motivate them to learn better. We would like to thank the College of Engineering and Health for such a warm welcome and a most interesting workshop.
Dnia 10.01.2025 r. klasa 4Dp pod opieką Pana Roberta Nicewicza uczestniczyła w ramach Akademii Wiedzy o Zdrowiu w warsztatach pt. "Techniki laboratoryjne w mikrobiologicznej analizie żywności" w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie. Uczniowie mieli okazję poznać Kampus nr 1 oraz wirtualnie Kampus nr 2 uczelni, zobaczyli profesjonalnie wyposażone pracownie specjalistyczne - technologii żywności i potraw, chemiczne, analityczne oraz kosmetologiczne. Po oprowadzeniu młodzież przystąpiła do warsztatów laboratoryjnych poprowadzonych przez Pana mgr inż. Mateusza Gembe.W ramach tych zajęć odbyła się dyskusja dotycząca probiotyków i ich pozytywnego wpływu na zdrowie i mikrobiom człowieka. Uczniowie dowiedzieli się jak rozróżnić dodane szczepy probiotyczne na etykiecie produktu spożywczego, a na końcu każdy z nich wykonał barwienie Grama, dzięki czemu mogli oni zidentyfikować bakterie pod mikroskopem.
Dziękujemy bardzo za zajęcia pełne wiedzy teoretycznej i praktycznej i z niecierpliwością czekamy na kolejne!
On 10 th of January 2025, class 4Dp, under the supervision of Mr Robert Nicewicz, participated within the Health Knowledge Academy in a workshop entitled. "Laboratory techniques in the microbiological analysis of food" at the College of Engineering and Health Sciences in Warsaw. The students had the opportunity to explore Campus 1 and virtually Campus 2 of the university, and saw professionally equipped specialist laboratories - food and food technology, chemical, analytical and cosmetology. After the guided tour, the youth proceeded to a laboratory workshop led by Mr Mateusz Gembe, M.Sc. This included a discussion on probiotics and their positive effects on human health and the microbiome. The students learnt how to distinguish between added probiotic strains on a food label, and at the end, they each did a Gram staining so that they could identify the bacteria under the microscope.
Thank you very much for a class full of theoretical and practical knowledge and we look forward to the next one!
AKADEMIA WIEDZY O ZDROWIU
W ramach umowy patronackiej z Wyższą Szkołą Inżynierii i Zdrowia przystąpiliśmy do udziału w Akademii Wiedzy o Zdrowiu. W ramach tego przedsięwzięcia Nasi uczniowie będą mogli wziąć udział w wykładach i warsztatach naukowych.
Więcej informacji odnośnie Akademii: https://wsiiz.pl/events/akademia-wiedzy-o-zdrowiu-2024-2025/
Zapraszamy uczniów do odwiedzania strony i zgłaszania do nauczycieli chęci udziału w wykładach/warsztatach.
Dnia 24 października 2024 r. w Kampusie nr 2 Wyższej Szkoły Inżynierii i Zdrowia w Warszawie odbyła się uroczystość podpisania umów patronackich pomiędzy uczelnią a szkołami średnimi.
Z ramienia Pani Dyrektor Anny Chylińskiej umowę podpisała Pani Dobrosława Kowalska.
Dzięki umowie patronackiej na rok szkolny 2024/25 z Wyższą Szkołą Inżynierii i Zdrowia w Warszawie Nasi uczniowie będą mogli uczestniczyć w warsztatach i szkoleniach oraz poznać szeroką ofertę uczelni wyższej. Liczymy, że współpraca będzie owocna!
On October 24th 2024, a ceremony for the signing of patronage agreements between the college and secondary schools took place at Campus No. 2 of the Warsaw College of Engineering and Health Sciences.
On behalf of our Headmaster Ms Anna Chylińska, the agreement was signed by Vocational Training Manager Ms Dobrosława Kowalska.
Thanks to the patronage agreement for the 2024/25 school year with the Warsaw College of Engineering and Health Sciences in Warsaw, our students will be able to participate in workshops and training sessions and learn about the university's wide range of offers. We hope that the cooperation will be fruitful!