Guests from Italy

Kurs kuchni włoskiej z rejonu POŁUDNIOWY TYROL - 2010

Dnia 10.06.2010r. odbył się w naszej szkole pokaz kuchni włoskiej pod przewodnictwem kucharzy: Mike Iori, Bernd Schwienbacher.

Nasza szkoła została wytypowana do Projektu “Nowe europejskie bezpieczeństwo żywnościowe”, które finansowane jest przez Komisję Europejską oraz państwo włoskie, a realizowane przez Konsorcja Producentów Jabłek z Górnej Adygi CHOG, Specku z Górnej Adygi CHOG i Wina DOC z Górnej Adygi.

Tegoroczyna edycja jest już trzecią z kolei, która ma za zadanie zwrócenia uwagi zarówno producentów, firm z branży oraz konsumentów na zalety, jakie posiadają znaki IGP (pl. CHOG, Chronione Oznaczenie Geograficzne) i DOC (Kontrolowana Nazwa Pochodzenia).

Zobacz artykuł na Portalu Gastronomicznym NewsGastro.pl

 



Kuchnia z włoskiego rejonu GÓRNEJ ADYGI - 2009

W dniu 12.03.2009 roku w naszej szkole odbył się kurs kuchni włoskiej z rejonu Górnej Adygi.

Organizatorami kursu są:

Paul Zandanel - Dyrektor Marketingu Włoskiej Izby Handlowej Górnej Adygi.
Stefano Unterkicheren - kucharz

W pokazie wzięły udział: władze oświatowe, nauczyciele i uczniowie z ZSGH.

Na pewno nie jest to nasze ostatnie spotkanie z kuchnią włoską. Mamy w planach poprzez następne spotkania poznać kuchnie całych Włoch, gdyż kuchnia ta jest w Polsce znana i lubiana.



Kuchnia z włoskiego regionu EMILIA-ROMAGANA - 2007

W dniach 27,28 29 listopada 2007r w naszej szkole został zorganizowany przez ICE Polska Włoski Instytut Handlu Zagranicznego ,kurs kuchni z włoskiego Regionu Emilia-Romagna. Był on prowadzony przez mistrzów szkoły La Scuola Alberghiera e di Ristorazione di Serramazzoni z okolic Modeny www.srsr.it.

To już drugi z kolei kurs kuchni włoskiej w naszej szkole. Poprzedni dał możliwość poznania kuchni z regionu Toskanii, przeprowadził go Ex Sous Chef – Fabio Brambilla wraz z tessą capponi –borawską.

W I etapie kursie wzięło udział 40 uczniów z klas gastronomicznych, a w II etapie weźmie udział 6 uczniów, którzy wyjadą do Włoch gdzie dalej będą poznawali tajniki kuchni.
Harmonogram kursu:
I ETAP
1 dnia: odbyło się otwarcie kursu i prezentacja produktów regionalnych z Emili Romagni (serów, wędlin, octu balsamicznego, oliwy extra vergine brisighella, produktów zastępczych chleb, produkty piekarnicze, wina i likiery.
2 dnia: odbyły się zajęcia praktyczne polegające na przygotowaniu potraw.
3 dnia: odbyła się prezentacja win i ich dobór do potraw.

II ETAP
W szkole we Włoszech La Scuola Alberghiera e di Ristorazione di Serramazzoni.

Uczniowie mieli możliwość pogłębienia swojej wiedzy oraz doskonalić umiejętności poprzez aktywne branie udziału w kursie. Organizowanie i udział młodzieży w tego typu szkoleniach daje szansę nie tylko na poszerzenie wiedzy kulinarnej, ale także na wymianę doświadczeń z mistrzem kuchni włoskiej i kolegami włoskiej szkoły z którymi spotkają się we Włoszech.

Atmosfera była wspaniała. Będziemy się starali o rozwijanie naszej współpracy z Instytutem Włoskim co zapewne pozwoli nam na dalsze poznawanie kuchni innych regionów Włoch.