Norweski Łosoś oferuje konsumentowi niezliczone możliwości, może być gotowany, przygotowywany na ruszcie, smażony, pieczony, marynowany albo spożywany na surowo – mówił na wykładzie mistrz sztuki kulinarnej, Pan Robert Sowa – Niewiele innych produktów żywnościowych tak chętnie adaptuje się do gustów kulinarnych konsumentów ze wszystkich stron świata i jest równie atrakcyjnych zarówno na eleganckich koktajlach, jak i na rodzinnych lub świątecznych obiadach, w restauracjach czy na piknikach.
Wykład, a także część praktyczną, czyli przygotowywania różnych dań z łososia odbył się w pracowni gastronomicznej dnia 10.04.2008 roku. Po szkoleniu zaplanowany został szkolny, a następnie ogólnopolski konkurs, którego tematem będzie Łosoś.
Cały program sponsorowany jest przez Norweską Radę ds.. Eksportu Ryb i Owoców Morza /NORGE/, do którego zostało wybranych kilka szkół na terenie całej Polski, między innymi – nasza szkoła.
W dniu 25.01.2007 roku w naszą szkołę odwiedził ponownie Robert Sowa. Wizyta dotyczyła informacji na temat Olimpiady Smaków. Panu Robertowi towarzyszył przedstawicie firmy Nestle. W spotkaniu wzieli udział nauczyciele i uczniowie z całego województwa mazowieckiego.
Szef kuchni hotelu Jan III Sobieski, juror w wielu prestiżowych konkursach i pokazach kulinarnych Robert Sowa odwiedził naszą szkołę w dniu 16.02.2006 roku.
W swoim wystąpieniu mistrz zachęcał do rozwijania własnych inwencji kulinarnych poprzez uczestnictwo w olimpiadach, konkursach. Na zakończenie ofiarował nam swoją książkę „Esencja smaku” i powiedział „Jestem szczęśliwym człowiekiem, gdyż robię to co lubię”.