Dzięki przychylności i życzliwości Kurta Schellera uczniowie klasy I K wzięli udział w warsztatach zorganizowanych przez szefów kuchni hoteli Orbis w Polsce.
W ramach tych warsztatów klasa I k, jako jedyni z całej skzoły, miała zaszczyt i przyjemność przyjrzeć się jak gotują profesjonaliści, a przede wsztstkim - słynny kucharz - Kurt Scheller.
Byliśmy świadkami jak osobiście przygotowywał wytworne potrawy z ryb, owoców morza, dziczyzny, różnych rodzajów drobiu, podanych wraz z szykownymi dadatkami. Prezentował oryginalne sposoby ich podawania i uczył poprawności stosowania różnych technik kulinarnych, np. smażenie łososia, a w szczególności rozdrabnianie cebuli.
13.03.2006 roku w naszej pracowni gastronomicznej pojawił się prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Kuchni i Cukierni-Kurt Scheller. Organizatorkami tego spotkania były Panie: Weronika Barańska i Anna Chylińska.
Nasi uczniowie zaczęli zadawać pytania. Wśród nich znalazło się jedno mało tendencyjne: „Czy to prawda, że jeśli danie nie smakuje, rzuca Pan talerzem o ścianę?” Mistrz oczywiście odpowiedział bardzo dyplomatycznie: ”Konsumenci są wymagający i wszystko co im podajemy musi smakować. Dlatego pracuję, pracuje i jeszcze raz pracuję. Pierwsze esemesy do moich współpracowników wysyłam już o piątej rano. Potem rozpoczęło się wielkie gotowanie.
Mistrz błyskawicznie i jednocześnie perfekcyjnie żonglował talerzami, łyżkami i garnkami, nie tracąc przy tym poczucia humoru. W rezultacie powstało menu –palce lizać: zupa kokosowa, risotto z sosem śmietankowym, łosoś pieczony, jajo w szpinaku, mu czekoladowy.
Na pożegnanie mistrz przypomniał „Wiecie już co macie robić?” „Wysyłać esemesy o piątej rano!”.