Kucharz

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • sporządzania potraw i napojów, ponieważ posiada umiejętności, które są niezbędne w pracy kucharza
  • organizowania i wykonywania usług gastronomicznych
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej
  • świadczenia usług żywieniowych konsumentom w zakładzie gastronomicznym lub w formie usług cateringowych
  • opracowywania nowych receptur na potrawy i napoje, oraz wdrażania ich do produkcji
  • organizowania procesu magazynowania surowców i półproduktów oraz zabezpieczania żywności przed zepsuciem
  • kontrolowania przebiegu procesu technologicznego, pod kątem racjonalnego gospodarowania surowcami, jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności
  • przestrzegania zasad racjonalnego żywienia z uwzględnieniem nowych zaleceń i trendów żywieniowych
  • posługiwania się nowoczesnym sprzętem i urządzeniami z zakresu gastronomii, zgodnie z zasadami BHP
  • aranżowania i dekorowania potraw, napojów, stołów oraz sali konsumenckiej
  • współpracowania w zespole 
  • porozumiewania się z obcojęzycznymi klientami oraz współpracownikami w języku angielskim

 

Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym

  • Technika i bezpieczeństwo w gastronomii
  • Podstawy działalności gospodarczej w gastronomii
  • Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
  • Język angielski zawodowy

 

Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym

  • Pracownia technologiczna
  • Produkcja gastronomiczna

 

Miejsca odbywania praktyk

  • Praktyki zawodowe zgodnie z podstawą programową realizowane są w klasie II w wymiarze 192 godziny ( 6 godzin tygodniowo ) i klasie III, w wymiarze 384 godziny ( dwa razy po 6 godzin tygodniowo ). 
  • Szkoła organizuje praktyki zawodowe w podmiotach zapewniających rzeczywiste warunki pracy, właściwe dla nauczanego zawodu. Priorytetem w wyborze obiektów do odbywania praktyk zawodowych jest profesjonalizm i jakość świadczonych usług oraz możliwości realizowania się uczniów. Są to głównie restauracje w III* i IV * hotelach, położonych na terenie Warszawy.
  • Uczniowie decydują, w którym zakładzie gastronomicznym chcą odbywać praktyki.

 

Perspektywy zatrudnienia

Branża usług gastronomicznych stale się rozwija. Coraz więcej ludności, szczególnie w dużych miastach, ze względu na szybki styl życia, korzysta z formy żywienia się poza domem. Ludzie częściej się przemieszczają, podróżują i odpoczywają, oczekując na pełną obsługę dotyczącą wyżywienia. Dlatego nadal będą się tworzyć nowe miejsca pracy dla kucharza. Pracę w gastronomii jest stosunkowo łatwo znaleźć, dostępne są oferty pracy w kraju jak również za granicą.
Absolwent znajdzie pracę w Polsce i na obszarze Unii Europejskiej jako:

  • kucharz
  • szef kuchni
  • garmażer
  • pracownik cateringu
  • pracownik hurtowni spożywczej lub dużego marketu spożywczego

 

MIEJSCA PRACY

  • restauracje
  • karczmy
  • gospody
  • pizzerie
  • bary
  • bistra
  • jadłodajnie
  • kawiarnie
  • stołówki szkolne, pracownicze itp
  • własna działalność gospodarcza
  • hotele
  • pensjonaty
  • firmy cateringowe
  • zakłady gastronomiczne na statkach, promach, w pociągach pasażerskich, 
  • hurtownie sprzętu gastronomicznego, żywności oraz opakowań w gastronomii