Ósmoklasisto! Może chciałbyś kształcić się w zawodzie Kucharz?
Eighth grader! Maybe you would like to pursue vocational training
Cook?
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- sporządzania potraw i napojów, ponieważ posiada umiejętności, które są niezbędne w pracy kucharza
- organizowania i wykonywania usług gastronomicznych
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej
- świadczenia usług żywieniowych konsumentom w zakładzie gastronomicznym lub w formie usług cateringowych
- opracowywania nowych receptur na potrawy i napoje, oraz wdrażania ich do produkcji
- organizowania procesu magazynowania surowców i półproduktów oraz zabezpieczania żywności przed zepsuciem
- kontrolowania przebiegu procesu technologicznego, pod kątem racjonalnego gospodarowania surowcami, jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności
- przestrzegania zasad racjonalnego żywienia z uwzględnieniem nowych zaleceń i trendów żywieniowych
- posługiwania się nowoczesnym sprzętem i urządzeniami z zakresu gastronomii, zgodnie z zasadami BHP
- aranżowania i dekorowania potraw, napojów, stołów oraz sali konsumenckiej
- współpracowania w zespole
- porozumiewania się z obcojęzycznymi klientami oraz współpracownikami w języku angielskim
Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym
- Technika i bezpieczeństwo w gastronomii
- Podstawy działalności gospodarczej w gastronomii
- Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
- Język angielski zawodowy
Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym
- Pracownia technologiczna
- Produkcja gastronomiczna
Miejsca odbywania praktyk
- Praktyki zawodowe zgodnie z podstawą programową realizowane są w klasie II w wymiarze 192 godziny (6 godzin tygodniowo) i klasie III, w wymiarze 384 godziny (dwa razy po 6 godzin tygodniowo).
- Szkoła organizuje praktyki zawodowe w podmiotach zapewniających rzeczywiste warunki pracy, właściwe dla nauczanego zawodu. Priorytetem w wyborze obiektów do odbywania praktyk zawodowych jest profesjonalizm i jakość świadczonych usług oraz możliwości realizowania się uczniów. Są to głównie restauracje w III* i IV * hotelach, położonych na terenie Warszawy.
Uczniowie decydują, w którym zakładzie gastronomicznym chcą odbywać praktyki zawodowe.
Perspektywy zatrudnienia
Branża usług gastronomicznych stale się rozwija. Coraz więcej ludności, szczególnie w dużych miastach, ze względu na szybki styl życia, korzysta z formy żywienia się poza domem. Ludzie częściej się przemieszczają, podróżują i odpoczywają, oczekując na pełną obsługę dotyczącą wyżywienia. Dlatego nadal będą się tworzyć nowe miejsca pracy dla kucharza. Pracę w gastronomii jest stosunkowo łatwo znaleźć, dostępne są oferty pracy w kraju jak również za granicą.
Absolwent znajdzie pracę w Polsce i na obszarze Unii Europejskiej jako:
- kucharz
- szef kuchni
- garmażer
- pracownik cateringu
- pracownik hurtowni spożywczej lub dużego marketu spożywczego
MIEJSCA PRACY
- restauracje
- karczmy
- gospody
- pizzerie
- bary
- bistra
- jadłodajnie
- kawiarnie
- stołówki szkolne, pracownicze itp.
- własna działalność gospodarcza
- hotele
- pensjonaty
- firmy cateringowe
- zakłady gastronomiczne na statkach, promach, w pociągach pasażerskich,
- hurtownie sprzętu gastronomicznego, żywności oraz opakowań w gastronomii