W roku szkolnym 2022/23 szkoła nie prowadzi naboru do zawodu Piekarz.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie piekarz jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- wykonywania czynności związanych z magazynowaniem surowców piekarskich, sporządzaniem dokumentacji magazynowej, obsługą urządzeń, sprzętu i aparatury kontrolno-pomiarowej w magazynie,
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów piekarskich,
- sporządzania półproduktów piekarskich oraz gotowych wyrobów piekarskich,
- kształtowania wyrobów piekarskich i ich wypieku,
- przygotowania pieczywa do dystrybucji.
Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym
1. Technologie w produkcji piekarskiej
2. Technika w produkcji piekarskiej
3. Podstawy działalności gospodarczej
4. Język angielski zawodowy
Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym
1. Zajęcia praktyczne
Miejsca odbywania praktyk
1. Szkoła organizuje praktyki zawodowe w piekarniach w następującym wymiarze:
w klasie pierwszej dwa razy w tygodniu po 5 godzin, w klasie drugiej i trzeciej dwa razy w tygodniu po 6 godzin.
2. Uczniowie decydują, w którym z dostępnych zakładów piekarskich chcą odbywać praktyki.
Miejsca pracy w zawodzie piekarz
- piekarnie i inne obiekty wykorzystujące produkcję piekarską w Polsce i na obszarze Unii Europejskiej
- własna działalność gospodarcza
Procedura zdobywania uprawnień zawodowych
Egzamin z kwalifikacji TG.3 Produkcja wyrobów piekarskich odbywa się w trzeciej klasie. Po zdanym egzaminie uczeń otrzymuje świadectwo potwierdzające kwalifikację
w zawodzie piekarz, a następnie po ukończeniu szkoły otrzymuje dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie piekarz, który jest uznawany w krajach Unii Europejskiej.
Co po szkole?
Absolwent po zakończeniu szkoły może kontynuować naukę w:
- szkole branżowej drugiego stopnia, w której może uzyskać potwierdzenie kwalifikacji TG.16 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych i otrzymać dyplom w zawodzie Technik technologii żywności.
- liceum