Technik hotelarstwa

Ósmoklasisto! Może chciałbyś kształcić się w zawodzie
Technik hotelarstwa?


Eighth grader! Maybe you would like to pursue vocational training
Hotel technician?

 

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik hotelarstwa jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaży usług hotelarskich;
  • rezerwowania usług hotelarskich;
  • wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji;
  • przygotowywania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości;
  • przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;
  • przyjmowania i realizacji zamówień na usługi hotelarskie;
  • organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.

 

Przedmioty w zakresie rozszerzonym

Język angielski

 

Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym

  • Podstawy hotelarstwa
  • Organizacja pracy w recepcji
  • Organizacja pracy służby pięter
  • Organizacja usług żywieniowych
  • Marketing usług hotelarskich
  • Podstawy działalności przedsiębiorstwa hotelarskiego
  • Język angielski zawodowy

 

Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym

  • Pracownia organizacji pracy w hotelarstwie
  • Pracownia obsługi konsumenta
  • Pracownia obsługi informatycznej

 

Miejsca odbywania praktyk

 

Perspektywy zatrudnienia

Hotelarstwo jest wyjątkową branżą z pięknymi tradycjami, w której staramy się tworzyć dla Gości ,,dom poza domem’’, poznajemy nowych ludzi, ciągle coś się dzieje. Posiadacz dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik hotelarstwa.

 

Znajdzie pracę w Polsce i na obszarze Unii Europejskiej jako

  • technik hotelarstwa
  • organizator usług cateringowych
  • pracownik biurowy
  • pracownik biura podróży
  • pracownik informacji turystycznej
  • recepcjonista
  • steward, stewardessa
  • pilot wycieczek
  • przewodnik turystyczny
  • inspektor piętra hotelowego
  • bufetowy – barman

 

MIEJSCA PRACY

  • hotele i inne obiekty hotelarskie
  • restauracje
  • ośrodki wypoczynkowe
  • zakłady uzdrowiskowe
  • agroturystyka
  • biura i agencje turystyczne
  • ośrodki informacji turystycznej
  • branżowe organizacje, fundacje i stowarzyszenia
  • organy administracji państwowej odpowiedzialnej za promocję turystyki
  • własna działalność gospodarcza

Cechy człowieka, pożądane w pracy hotelarza pięknie ilustrują słowa Janusza Korczaka:

„Być człowiekiem znaczy posiadać kryształową moralność, nieograniczoną tolerancyjność, do pasji posuniętą pracowitość, dążyć do ciągłego uzupełniania swego wykształcenia, pomagać innym’’.
W hotelarstwie dominuje relacja człowiek - człowiek i najważniejszym podmiotem jest "Gość". Prawdziwy hotelarz powinien kierować się zasadami savoir vivre'u, którego podstawowymi zasadami są:

  • uśmiech,
  • uprzejmość,
  • życzliwość,
  • punktualność,
  • dyskrecja,
  • lojalność,
  • grzeczność.

Hotelarstwo jest wyjątkową branżą z pięknymi tradycjami, w której staramy się tworzyć dla gości ,,dom poza domem’’, poznajemy nowych ludzi, ciągle coś się dzieje.

 

Co po technikum?

Po ukończeniu technikum uczeń może przystąpić do egzaminu maturalnego, a następnie kontynuować naukę na studiach wyższych.

Będzie mógł również uzupełnić swoje kwalifikacje w szkołach policealnych lub na kwalifikacyjnych kursach zawodowych.

 

Procedura zdobywania uprawnień zawodowych

W trakcie nauki w technikum uczeń zdaje egzaminy w dwóch kwalifikacjach. 

Pierwszy egzamin T.11 może zostać przeprowadzony pod koniec III klasy, zaś drugi T.12 w styczniu-lutym klasy IV. Po każdym zdanym egzaminie uczeń otrzymuje świadectwo potwierdzające kwalifikację w zawodzie.

Gdy uczeń zda wszystkie egzaminy i ukończy szkołę, otrzyma dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik hotelarstwa, który jest uznawany w krajach Unii Europejskiej.