Szkolenia 2010/2011
Dnia 13 czerwca 2011 uczniowie klasy I g wraz z wychowawcą p.Grażyną Ładno uczestniczyli w szkoleniu kulinarnym w Studio Kulinarnym MAKRO HoReCa w Al. Jerozolimskich. Tematem szkolenia było przygotowanie potraw z drobiu. Zajęcia prowadził mistrz Pan Bartłomiej Heba. 8 uczniów z klasy II h1 uczestniczyło w szkoleniu baristy.
Dnia 19.04.2011 uczniowie klas IV G1 i II A pod opieką prof. Beaty Pręgowskiej uczestniczyli w profesjonalnym szkoleniu zorganizowanym przez MAKRO Centrum HoReCa. Zajęcia prowadził Pan Bartłomiej Heba. Młodzież przygotowała 5 deserów: Sernik, Tiramisu, Sabayone z owocam, Naleśniki Sueset oraz Krem Brulle.
Dnia 11.03.2011r. uczniwie z klasy II G1 uczestniczyli w szkoleniu w MAKRO " Pasztety; teriny, musy, pieczyste". Potrawy, które wykonali uczniwie to: Pasztet z łososia w cieście chlebowym, Pasztet z sandacza z porami, Pasztet z drobiowych wątrubek, Mus z łososia wedzonego z awokado, pieczoną papryką, karmelizowanymi gruszkami i z sałatą i vinegrette.
Dnia 08.03.2011r. klasy II G i II K1 były na szkoleniu w MAKRO "Potrawy z drobiu".Potrawy, które wykonali to: Kurczak śródziemnomorski, Skrzydełka z kurczaka na ostro, Udka z kurczaka w sosie curry, Kurczak w czerwonym winie, Kurczak Tariya.
Dnia 14.01.2011r. grupa klasy I K1 i 5 uczniów z klasy IV K1 byli na szkoleniu w Centrum Rozwoju firm w MAKRO.
Szkolenie prowadził Pan Bartłomiej Heba. Uczniowie uczyli się jak zrobić tradycyjne potrawy włoskie; pastę (makarony), gnocchi, pizzę oraz canelloni z ricottą i szpinakiem zapiekane pod beszamelem; tagietelle w sosie pomidorowym, gnocchi w sosie z sera gorgonzolla oraz przeróżne pizze.
Dnia 13.01.2011r. grupa uczniów klasy I K1 oraz 6 uczniów z klasy III K1 byli na szkoleniu w Centrum Rozowju Firm w MAKRO.
Szkolenie prowadził pan Bartłomiej Heba. Uczniowie uczyli się jak zrobić pyszne desery: tiramisu, bezę Pawlowa (beza z flambirowanymi owocami), krem brule oraz makowiec z ciasta biszkoptowego. Było pysznie!
Dnia 08.09.2010r. uczniowie z klasy III k1 uczestniczyli w szkoleniu „Kuchnia włoska”, które organizowane było w centrum HoReCa MAKRO. Adepci sztuki kulinarnej uczyli się robić makarony z różnymi sosami, risotto, pizzę. Dzięki prowadzącemu szkolenie Panu Piotrowi K. zobaczyli, że gastronomia daje wiele radości.
Dnia 07.09.2010 r. uczniowie klas: IV G1 i III G pod opieką Beaty Pręgowskiej uczestniczyli w szkoleniu "10 najpopularniejszych dań z drobiu" w nowoczesnym studio kulinarnym HoReCa MAKRO. Zajęcia prowadził pan Bartek Heba, który sporządził wraz z młodzieżą kilka ciekawych potraw z kurczaka między innymi: piersi faszerowane na sposób śródziemnomorski, pate z drobiowych wątróbek z jabłkowa galaretką, udka kurczaka w sosie curry, kurczak w czerwonym winie, kurczak Teriyaki...
Szkolenia 2009/2010
Dnia 12.05.2010r. uczniowie z klasy III k i III k1 wzięli udział w programie szkoleniowym dotyczącym zasad doboru win do potraw.
Zajęcia odbyły się w Centrum Promocji firmy MAKRO i były zorganizowne przez firmę Sopexa S.A. Oddział w Polsce a dotyczyły otrzymywania, kwalifikacji jakościowej, oceny organoleptycznej i zasad konsumpcyjnego wykorzystania różnych gatunków win Bordeaux.
Dnia 30.03.2010r. uczniowie z klasy III g byli na szkoleniu "Ryby i owoce morza".
Dnia 02.03.2010r. uczniowie z klasy I G pod opieką Pani Jolanty Witak byli na szkoleniu "RYBY - Kuchnia międzynarodowa".
Zajęcia poprowadził Pan Piotr Kraśkiewicz. Młodzież pracowała w 12 zespołach dwuosobowych, obserwują działania prowadzącego na wielkich ekranach.
Sporządzono potrawy:
- Sashimi,
- Sushi - Maki,
- Nigiri,
- California maki,
- Orientalna zupa rybna z makaronem sojowym i świeżą kolendrą,
- Dorada pieczona z pomidorową salsą,
- Łosoś Sous-vide.
Dnia 13 stycznia 2010 r. uczniowie klas III G1 i III k1 pod opieką Pani Beaty Pręgowskiej zostali zaproszeni przez Pana Grzegorza Kazubskiego - Executive chef MAKRO HoReCa Centrum na szkolenie "Ryby i owoce morza".
Zajęcia poprowadził Pan Piotr Nowakowski, a propozycje dań przygotowali Panowie: Grzegorz Kazubski i Robert Ciechomski.
Młodzież pracowała w zespołach dwuosobowych na profesjonalnie wyposażonych stanowiskach, obserwując działania prowadzącego na wielkich ekranach.
Sporzadzono potrawy:
- Filet z łososia i halibuta marynowany w soku z cytryny i zielonym pieprzu,
- Krewetki z masłem czosnkowym,
- Małże alla Mediterranea,
- Tunczyk w pomidorowym Confit,
- Grillowany łosoś z jaśminowym ryżem i salsa pomidorową,
- Smażony sandacz w sosie z kiszonych ogórków.
Szkolenia 2008/2009
Dnia 12 stycznia 2009 r., 19 uczniów z klasy III g2 wraz z Panią Grażyną Ładno wzięło udział w szkoleniu kulinarnym w siedzibie "MAKRO". Tematem szkolenia były "Dary lasu", czyli przygotowanie potraw z dziczyzny, ryb i grzybów. Szkolenie prowadzili szefowie kuchni: Grzegorz Kazubski i Robert Ciechomski.