NORGE

SPOTKANIA Z ŁOSOSIEM 2011/2012

W dniu 02.04.2012r uczniowie szkoły wzięli udział w projekcie Norweskiej Rady ds. Ryb i Owoców Morza (NSC)NORGE, która jest organizacją powołaną przez Parlament Norweski i Norweskie Ministerstwo ds. Rybołówstwa.
Projekt to warsztaty połączone z konkursem kulinarnym pt. „Łosoś norweski w polskiej kuchni”. Do programu zostało zaproszonych tylko 6 wybranych szkół gastronomicznych z Polski. Program składa się z 2 części – etapu szkolnego: warsztatów i konkursu szkolnego oraz finału – konkursu dla finalistów etapu szkolnego.

W pierwszym etapie programu – odbyły się jednodniowe warsztaty kulinarne dla 2 grup młodzieży. Podczas warsztatów współpracujący z NORGE znani i cenieni szefowie kuchni: Andrzej Polan, Grzegorz Łapanowski i Tomasz Jakubik prezentowali i ćwiczyli z młodzieżą techniki cięcia i rozbioru łososia norweskiego oraz prezentowali nowe techniki kulinarne w zakresie przygotowania ryby.
Po części warsztatowej odbył się konkurs. Zadaniem było przygotowanie dania z łososia norweskiego i znajdujących się na stole składników. Finalistami konkursu na etapie szkolnym zostali:
1 grupy warsztatowej Marcin Sarna i Mateusz Litwińczuk
2 grupy warsztatowej Bartosz Królikowski i Daniel Majewski

Finał konkursu, który odbędzie się w dniu 10.05.2012r. zaszczyci Norweska Para Królewska, która w tych dniach złoży wizytę w Polsce. Z okazji wizyty Norweskiej Pary Królewskiej przygotowana i wydana zostanie specjalna książka kucharska, w której znajdą się przepisy uczestników Finału wraz z nazwą szkoły, do której uczniowie uczęszczają.



SPOTKANIA Z ŁOSOSIEM 2009/2010

Od dnia 04 grudnia 2009r. dzięki uprzejmości NORWESKIEJ RADY DS.EKSPORTU RYB I OWOCÓW MORZA rozpoczął się w naszej szkole cykl szkoleń dla uczniów w formie warsztatów pt. ”Norweskie ryby w kuchni”.
Serdeczne i szczególne podziękowania dla Pani Mileny za wspaniałe lekcje technologii gastronomicznej.

Uczniowie mają możliwość nie tylko nauczyć się prawidłowej obróbki wstępnej, ale także samodzielnie pod okiem doświadczonych mistrzów sztuki kulinarnej Grześka i Tomka przygotowują wspaniałe potrawy wykorzystując różne nowoczesne techniki kulinarne.

Klasy gastronomiczne
16 grudnia 2009 klasa III g1 uczestniczyła w szkoleniu z łososia norweskiego.
Po wprowadzeniu i obróbce wstępnej ryb młodzież przygotowała wspaniałe potrawy z łososia:
- curry z łososia na zielono
- łosoś parowany w szpinaku z salsą,
- sałatka owocowa na carpaccio,
- tofu z łososiem,
- stek z łososia z grilowanymi warzywami,
- stir fry z boczniakiem,
- łosoś w papilotach z koprem włoskim,
- grilowane boczniaki w ziołach z łososiem w sosie ostrygowym,
- sałatka ze szpinaku i cykorii z łososiem i granatem,
- szybko smażone warzywa w sosie sezamowym z łososiem,
- zupa rybna na mleku kokosowym.

Klasy kucharskie