Expo Sweet

Expo Sweet 2020

26 lutego 2020 r. uczniowie dwóch klas cukierniczych razem z opiekunami odwiedzili dwunastą edycję targów Expo Sweet, która odbyła się w hali Centrum Expo XXI Warszawa przy ul. Prądzyńskiego.
Tego dnia uczniowie mogli obserwować zmagania uczestników konkursu pt. "Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych 2020”,  zwiedzić wystawę dekoracji cukierniczych oraz tortów. Ponadto uczestniczyli w pokazach modelowania figurek, pokazach dekoracji połączonych z degustacją ciast, lodów i deserów lodowych o ciekawych i niespotykanych kompozycjach smakowych. Jednocześnie uczniowie zapoznali się z urządzeniami i maszynami przeznaczonymi do cukiernictwa i piekarnictwa, najnowszymi rozwiązaniami opakowań przyjaznym środowisku oraz ofertą firm produkujących dla branży cukierniczo-piekarskiej.

//

On 26th February students from two confectionery classes with their teachers visited the 12th edition of the Expo Sweet fair, which took place in the Centrum Expo XXI Warsaw hall at Prądzyńskiego street.
On that day students could observe the struggles of the participants of the competition "Polish Confectionary School students 2020 Championship" They could also visit an exhibition of confectionery decorations and cakes. They participated in figure modeling shows and decoration show combined with tasting cakes, ice creams and ice creams desserts with interesting and unusual flavor compositions. At the same time, students became familiar with the devices for confectionery and bakery, the latest solutions environmentally friendly packaging and the offer of companies producing for the confectionery and bakery.

 

 

 



Expo Sweet 2019

TARGI CUKIERNICZO-LODZIARSKIE EXPO SWEET 2019
W dniu 20 lutego 2019 roku uczniowie klasy 3 c, 1 d, 2 a pod opieką Pani Urszuli Augustyniak, Pani Moniki Różyckiej i Pani Pauliny Ciesielskiej uczestniczyli w targach edukacyjnych. Uczniowie mogli podziwiać torty przygotowane przez profesjonalnych cukierników, kibicować uczniom klas cukierniczych w konkursie cukierniczym, oraz zapoznać się z  nowościami obecnymi na rynku cukierniczo- lodziarskim i technikami produkcji naturalnych lodów rzemieślniczych. Przy obsłudze technicznej wydarzenia uczestniczyli uczniowie klasy 3 h, 4 h, 4 de.

 //

CONFECTIONARY AND ICE CREAM TRADE SHOW- EXPO SWEET 2019
On February 20, 2019, students from class 3 c, 1 d and 2a with teachers Ms Urszula Augustyniak, Ms. Monika Różycka and Ms. Paulina Ciesielska participated in the educational fair. The students could admire the cakes prepared by professional confectioners and support pastry chef students in the confectionary competition. They also got acquainted with new products available  on the confectionary market and with natural production of ice cream. Class 3 h, 4 h and 4 de participated in the technical service.

 



Expo Sweet 2018

W dniach 25- 28 lutego 2018r. uczniowie klas 3de, 3f i 3h uczestniczyli w targach ExpoSweet. Ich zadaniem była pomoc techniczna podczas Cukierniczych Mistrzostw Polski oraz Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych. Ponadto uczniowie mogli zapoznać się ofertą firm uczestniczących  w targach, popróbować lodów i innych wyrobów cukierniczych oraz wziąć udzial w różnych warsztatach szkoleniowych.

28 lutego targi odwiedziła również klasa 3c. Przyszli cukiernicy z zainteresowaniem odwiedzali stoiska z lodami, goframi oraz podziwiali torty, desery wykonane przez mistrzów sztuki cukierniczej. Ponadto dopingowali startujących w Mistrzostwach Polski dla Uczniów.

 //

On 25 - 28th February 2018 students from class 3de and 3h took part in Expo Sweet. Their task was the technical support during the Polish Confectionery Championships and Polish Championships of Confectionery Schools. Students could get familiar with the offer of the companies at the fair, try ice cream and offer confectionery products and take part in various training workshops.

On 28th February students from class 3c visited the fair. The future confectioners visited stands with ice cream, waffles and they admired cakes, desserts made by confectionery masters. Besides that they supported those who participated in the Polish Championships for students.



Expo Sweet 2015

25 lutego 2015r. klasy cukiernicze 2c i 3c pod opieką p. U. Augustyniak i p. D. Kowalskiej uczestniczyły w targach cukierniczych ExpoSweet 2015.
Uczniowie mieli możliwość zapoznania się z nowoczesnymi urządzeniami i maszynami stosowanymi w zakładach cukierniczych min. z nowoczesną linią do produkcji pączków. Odwiedzali liczne stoiska firm lodziarskich, firm produkujących dodatki oraz elementy dekoracyjne, wystawę tortów wykonanych przez profesjonalistów. Również aktywnie dopingowali uczniów ze szkół cukierniczych startujących w Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych.

//

The 25 th of February 2015 confectionery classes 2c and 3c with Ms U.Augustyniak and Ms D. Kowalska took part in confectionery fairs ExpoSweet 2015.
Students could learn about modern appliances used in confectionery workshop, among others a new line to make doughnuts. They visited ice-cream stands and those with additives, decorative elements as well as a display of gateaux made by professionals. Our students cheered their friends from confectionery schools who took part in Polish Championship of Confectionery Schools.



Expo Sweet 2014

Expo Sweet to największe w Polsce targi branży cukierniczej i lodziarskiej. Szósta edycja imprezy odbyła się w drugiej połowie lutego 2014r., w hali targowej przy ul. Marsa 56. Uczniowie klasy 1c, jako przyszli cukiernicy, z wielkim zainteresowaniem oglądali słodkie wystawy.

//

Expo Sweet is the biggest confectioner and ice cream event of that type in Poland. The 6th edition of the event took place in the second half of February 2014 in a covered market at Marsta 56 St. Pupils from class 1c, as future confectioners, with great interest spectated the exposition.




Expo Sweet 2013

Dnia 21 lutego 2013 roku klasa 1c wzięła udział w piątej edycji Targów Cukierniczych w hali targowej MT Polska przy ul. Marsa 56 w Warszawie . Uczniowie mogli tam zapoznać się z nowymi urządzeniami związanymi z branżą cukierniczą, których wykorzystanie będzie im prawdopodobnie potrzebne w przyszłym życiu zawodowym. Ponadto mieli sposobność zobaczenia i degustowania najwyższej jakości wyrobów cukierniczych z całej Polski.

//

On the 21st of February 2013 class 1c participated in the 5th edition of confectionery fair in trading hall MT Poland at Marsa 56 St. in Warsaw. Our pupils were acquainted with new devices connected with confectionery business which will certainly be crucial in their future career. Moreover, our pupils could also see and try the best quality confectionery products from all over the country.



Expo Sweet 2012

W dniu 23.02.2012r. podczas targów EXPO SWEET 2012 drużyna z naszej szkoly zajęła III miejsce w Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych.

W konkursie naszą szkołę reprezentowały Emilia Zgutka i Natalia Ostrowska z II K1, pod opieką p. Jolanty Witak oraz firmy PRODOTTI STELLA S.p.A w osobach Tomasz Wojdyński i Sławomir Gniadek.

Drużyna nasza przygotowała Parfait baannanowe z płatkami owsianymi na migdałowym blacie oraz Tort jogurtowy z nutą poziomkową i leśnymi owocami.

Podczas mistrzostw przeprowadzono również konkurs na najlepszych kibiców. Nasi kibice nie zawiedli, zajęli II miejsce i wygrali 40 kg czekolady.

 



Expo Sweet 2010

Dnia 26 lutego 2010 r na targach Expo Sweet 2010 odbył się konkurs dla uczniów ze szkół gastronomicznych pt. ”Desery inspirowane muzyką Chopina w oczach młodzieży”.
Organizatorami konkursu byli p. Bożena Sikoń i Janusz Profos. Wygrał duet z gorzkiej czekolady i jabłka w akompaniamencie wariacji kremu brulee, sorbetu czekoladowego aromatyzowanego kwiatami maku. Autorami deseru byli Mateusz Wichrowski z IV g1 i Dominik Kowalczyk z III g.



Expo Sweet 2009

Dnia 24 lutego 2009 r. uczniowie klas: II g1 i IV h1 pod opieką prof Beaty Pręgowskiej odwiedzili pierwsze w Polsce Targi Cukierniczo - Lodziarskie Expo Sweet 2009.

Są to największe w Polsce targi branży cukierniczej i lodziarskiej, które zostały powołane do życia wspólnym wysiłkiem najważniejszych firm w branży. Impreza odbyła się się w nowoczesnej i doskonale wyposażonej hali targowej MTPolska przy ul. Marsa 56 w Warszawie. Wzięło w niej udział wiele firm oferujących maszyny i komponenty do produkcji lodów i wypieków cukierniczych. Odbywały się konkursy i pokazy cukierniczo - lodziarskie. Można było popróbować wiele słodkości: lody, ciastka, torty oraz pieczywo z dodatkami.

Targi odwiedziły także klasy cukiernicze pod opieką prof Krzysztofa Sołtana i prof Tomasza Peca.