2020-2012

Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2019/2020 //The Young Creator of Culinary 2019/2020

Młody Kreator Sztuki Kulinarnej XV Jubileuszowa edycja
Konkurs przeznaczony jest dla kreatywnych uczniów, którzy wiążą swoją przyszłość z zawodem kucharza. W tym roku uczestnicy muszą zmierzyć się z przygotowaniem wegetariańskiego dania głównego z bakłażana i dowolnej kaszy. Konkurs składa się z trzech etapów: I eliminacje wstępne polega na przygotowaniu przez uczestników receptur oraz nadesłanie ich wraz ze zdjęciem potrawy, II etapem jest półfinał, który został  rozegrany 23.10.2019 r., III etapem jest finał, który zostanie rozegrany 20.11.2019 r.

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich  w półfinale reprezentował uczeń klasy 3 f Kamil Rogoziński, który przygotował danie pod opieką Pana Piotra Wielgo z Hotelu Felix oraz Pani Pauliny Ciesielskiej. Półfinał jubileuszowej odsłony konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej był zaciętą walką 16 niezwykle uzdolnionych młodych adeptów sztuki kulinarnej. Reprezentowany przez nich poziom był bardzo wysoki, jednak tylko 10-ciu  zmierzy się w ostatnim, finałowym spotkaniu w tym nasz uczeń Kamil Rogoziński z klasy 3f. GRATULUJEMY

//

Young Creator of Culinary Art, 15th Jubilee edition
The competition is aimed at creative students who want to become chefs in the future. This year, participants have to deal with the preparation of a vegetarian main course of eggplant and any porridge. The competition consists of three stages: The first pre-elimination involves the participants preparing recipes and sending them along with a photo of the dish, the second stage is the semi-final, which was on October 23rd, 2019, the third stage is the final, which will be on November 20th, 2019.

Our school in the semi-final was represented by a student Kamil Rogoziński from class 3f, who prepared a dish under the care of Mr. Piotr Wielgo from Felix Hotel and Ms. Paulina Ciesielska. The semi-final of the jubilee edition of the Young Culinary Art Creator competition was a fierce battle of 16 extremely talented young culinary art students. Their level was very high, but only 10 will face the last final meeting including our student Kamil Rogoziński from the class 3f. CONGRATULATIONS!

 



Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2018/2019 //The Young Creator of Culinary 2018/2019

Finał ogólnopolskiego konkursu kulinarnmego
Młody Kreator Sztuki Kulinarnej - konkurs dla adeptów sztuki kulinarnej- finał tegorocznej edycji tego prestiżowego konkursu odbył się 23 listopada 2018 roku w Poznaniu.  Naszą szkołę reprezentował uczeń klasy 4 f Dominik Wiśniewski, który przygotował danie główne, którego tematem przewodnim było przygotowanie dania z indyka z podrobami drobiowymi i dowolnym produktem Knorr Professional. W ogólnej klasyfikacji punktowej Dominik zajął bardzo wysokie 5 miejsce na ponad 60 zgłoszeń.  Opiekę nad uczniem sprawowała Pani Paulina Ciesielska.Gratulujemy i życzymy sukcesów w realizacji dalszych kulinarnych zmagań.

 //

Final of the national culinary competition 
Young Creator of Culinary Art - a competition for adepts of culinary art - the final of this year's edition of the prestigious competition took place on November 23, 2018 in Poznań. Our school was represented by a student from class 4f -Dominik Wiśniewski with his teacher Paulina Ciesielska  who prepared a main course.  The main topic was to prepare a turkey dish with poultry offal and any Knorr professional product. In the general point classification Dominik took a very high 5 place for over 60 candidates. Congratulations and we wish you successes in facing up other culinary challenges.

 

PÓŁFINAŁ Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2018/2019 //The Young Creator of Culinary Art- SEMIFINALS 2018/2019

Młody Kreator Sztuki Kulinarnej to konkurs, który promuje młodych adeptów sztuki kulinarnej oraz zachęca ich do doskonalenia swoich umiejętności poprzez aktywny udział w życiu środowiska kulinarnego. Dzięki niemu młodzi kucharze już w czasie nauki w szkole mogą zaistnieć w środowisku profesjonalnej gastronomii.

Konkurs rozgrywany jest w 3 etapach:
I etap: kwalifikacje – przygotowanie i nadsyłanie receptur. Uczniowie przesyłają przepisy na danie główne, wraz ze zdjęciem, zgodnie z tematem przewodnim konkursu. Podczas eliminacji wstępnych jury wybiera uczestników półfinału.

II etap: półfinał, 16 zakwalifikowanych uczniów bierze udział w rywalizacjach półfinałowych, odbywających się w Centrum Kulinarnym Unilever Food Solutions w Poznaniu.

III etap: finał, Do ścisłego finału przechodzi 10 uczniów, którzy walczyć będą o tytuł Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej.

W tegorocznych zmaganiach kulinarnych naszą szkołę reprezentował Dominik Wiśniewski uczeń klasy 4 f pod opieką Pani Pauliny Ciesielskiej. Przygotował on danie konkursowe zgodne z wymaganiami konkursowymi. Tematem tegorocznego konkursu jest danie główne z Indyka  z podrobami drobiowymi i dowolnym produktem Knorr Professional. GRATULUJEMY FINAŁU.

//

The Young Creator of Culinary Art is a competition for young novice cooks. Its main goal is to encourage students to sharpen their cooking skills. It is an opportunity to meet the experts and to get known in a community of culinary professionals.

The First Stage- Preliminaries  - Students send their main course recipe (it has to fulfill the requirements) with a photo of the dish prepared. During the preliminaries, the panel of judges assesses the students' work and chooses the winners of the first stage.

The Second Stage- Semifinals - Sixteen students who qualify take part in the semifinals in The Unilever Culinary Center in Poznań.

The Third Stage- Final - Ten students get to the final stage of The Young Creator of Culinary Art and compete for the first place.

Dominik Wiśniewski ( grade 4f) accompanied by Ms. Paulina Ciesielska represented our school during this year's competition, and meeting the requirements, has prepared a main course with turkey, giblets and one of the Knorr Professional products. Congratulations on making it to the final! 

  



Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2017 // Young Creator of Culinary Art 2017

 

Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2017 - finał

W dniu 14 i 15 marca 2017 roku Daniel Ogonowski uczeń klasy III D pod opieką Pani Profesor Bożeny Juzaszek wziął udział w finale prestiżowego, ogólnopolskiego konkursu gastronomicznego dla uczniów szkół gastronomicznych, który odbywa się od 13 lat w Poznaniu. Daniel zmodyfikował swoje danie z półfinału i przygotował:
Krewetki w dwóch odsłonach, smażone w cieście kataifi oraz w ravioli z nadzieniem z ogonów wołowych i krewetek, na sosie z pancerzyków krewetek z dodatkiem mleka kokosowego, z chutneyem z mango i maracui, pakchoyem, gąbką bazyliową i tiulem jabłkowym.
Daniel zajął II miejsce i wygrał cenne nagrody dla siebie, szkoły i trenerów.
Daniel przygotowywał się do finału pod kierunkiem Pani Profesor Bożeny Juzaszek i Szefa Kuchni Hotelu Le Regina w Warszawie Pana Pawła Oszczyka.
Gratulujemy wygranej !!!

//

The young creator of culinary art 2017 - finals

On 14th and 15th March our student Daniel Ogonowski from class IIId with his teacher Ms Bożena Juzaszek took part in the prestigious catering competition for catering schools. It has been taking place in Poznań for the last 13b years.
Daniel improved his dish from semifinals and he prepared:
prawns fried in katifi batter and ravioli stuffed with beef tails and shrimp sauce with exoskeletons of shrimp with coconut milk and chutney of mango and passion fruit, sponge basil and tulle apple sauce. Daniel took 2nd place and won valuable prizes for himself, school and his coaches. Daniel was for the final by Ms Bozena Juzaszek and chef of Hotel Le Regina Mr Paweł Oszczyk. Congratulations!

 

 

 

 

Dnia 18 stycznia 2017 roku Daniel Ogonowski uczeń klasy IIID pod opieką Pani Profesor Bożeny Juzaszek został zakwalifikowany i wziął udział w I półfinale prestiżowego konkursu ogólnopolskiego dla uczniów szkół gastronomicznych, który odbywa się w Poznaniu. Do półfinału zawalifikowało się 24 uczniów z ponad stu nadesłanych zgłoszeń. Zadaniem uczestników w tym roku było przygotowanie dania zasadniczego z zastosowaniem dowolnego rodzaju krewetek.
Daniel przygotował danie: Krewetki w dwóch odsłonach, w cieście kataifi oraz w roladce z musem w liściach nori, na sosie z pancerzyków krewetek z chutneyem z mango, pakchoyem i gąbką bazyliową.
Daniel zajął I miejsce i zakwalifikował się do finału, który odbędzie się 8 marca.

//

On 18th January 2017 Daniel Ogonowski from class 3d with his teacher Ms Bozena Juzaszek took part in the semi-final of the prestigious competition for catering schools students, which takes place in Poznań. 24 students were qualified to the contest out of over 100 applications. The participants had to prepare main course using any type of shrimp. Daniel prepared prawns in kateifi batter and roll-up mousse in the nori leaves, on the sauce from skeletons of shrimp with mango, chutney, pakchoy and sponge basil.
Daniel took first place and qualified to the finals, which will take place on 8th March. Congratulations and good luck in the finals!



Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2016 // Young Creator of Culinary Art 2016

W dniu 18 i 19 stycznia 2016 roku nasi trzej uczniowie Przemysław Kopania z klasy IVD, Marcin Nowak z klasy IVE i Daniel Ogonowski z klasy IID pod opieką pani profesor Bożeny Juzaszek i pani profesor Pauliny Ciesielskiej wzięli udział w półfinale Ogólnopolskiego Konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2016 w Poznaniu. Mieli oni do przygotowania danie zasadnicze z zastosowaniem filetów z pstrąga tęczowego oraz produktów firmy KNORR: esencji bulionu rybnego i dowolnej Primerby.
Nasi chłopcy bardzo dzielnie walczyli, ale niestety nie dostali się do finału, niemniej jednak bardzo im gratulujemy kwalifikacji do półfinału.

//

On 18th and 19th January 2016 our students Przemysław Kopania 4d, Marcin Nowak 4e and Daniel Ogonowski 2d with their teachers Ms Bozena Juzaszek and Ms Paulina Ciesielska took part in the semifinal of Polish Competition - Young Creator of Culinary Art 2016 in Poznań. They had to prepare main dish consisting of salmon trout fillet and Knorr products: essence of fish broth and Primerba. Our students tried to do their best but they didn't manage to get to the final, however we we congratulate them on qualifying to the semifinal.



Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2015 // Young Creator of Culinary Art 2015

11 marca 2015r. odbył się finał XI edycji ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej” w Centrum Kulinarnym Unilevel Food Solution w Poznaniu, w którym wyróżniony został Przemysław Kopania, uczeń klasy IIIg. Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

//

11 marca 2015r. odbył się finał XI edycji ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej” w Centrum Kulinarnym Unilevel Food Solution w Poznaniu, w którym wyróżniony został Przemysław Kopania, uczeń klasy IIIg. Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!


W dniach 3-4 lutego 2015r. uczeń klasy IIIg Przemysław Kopania pod opieką Beaty Pręgowskiej brał udział w półfinale ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej” w Centrum Kulinarnym Food Solution w Poznaniu. Przygotował 6 porcji konkursowego dania „Kurczak w słodzie z chrupiącą kulą, kapustą, placuszkami gryczanymi, sosem śliwkowym i topinamburem w 4 odsłonach” i zakwalifikował się do finału.

//

Between Feb. 3-4th, 2015 our student from 3g Przemyslaw Kopania under supervision of Beata Pręgowska reached semi finals in national culinary competition ‘Mlody kreator sztuki kulinarnej’ in Culinary Centre ‘Food Solution’ in Poznan. He prepared 6 portions of „Kurczak w słodzie z chrupiącą kulą, kapustą, placuszkami gryczanymi, sosem śliwkowym i topinamburem w 4 odsłonach’ and reached the final.



Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2014 // Young Creator of Culinary Art 2014

W dniach 17-19 marca 2014 roku nasza uczennica Natalia Ostrowska z klasy IVk wystąpiła w finale jubileuszowej X edycji konkursu "Młody Kreator Sztuki Kulinarnej" , który odbył się w Poznaniu w firmie Unilever. Poziom konkursu był bardzo wysoki. Natalia otrzymała wyróżnienie za udział w konkursie oraz cenną nagrodę. Serdecznie gratulujemy.

//

From the 17th to 19th of March 2014 our pupil Natalia Ostrowska, from class IVk, participated in the 10th edition of "Young creator of culinary art" competition. The event took place in Uniliver company in Poznan and its level was very high. Natalia was distincted for her participation and received a precious award. Congratulations.

W dniach 3 - 4 luty 2014 roku odbył się 10 półfinałowy konkurs ,,Młody kreator sztuki kulinarnej 2014 " w firmie Unilever Food Solutions w Poznaniu.
Z naszej szkoły brała udział Natalia Ostrowska z klasy 4k, która została zakwalifikowana do finału. Natalii gratulujemy i życzymy powodzenia w finale.

//

On 3rd and 4th of February 2014 the 10th semi-final competition "Young creator of culinary art 2014" took place in Unilever Food Solutions company in Poznan.
Natalia Ostrowska, from class 4k, represented our school and she managed to qualify to the grand final. We congratulate Natalia and wish her luck in the Grand Final.



Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2013 // Young Creator of Culinary Art 2013

Mamy finalistę konkursu "Młody Kreator Sztuki Kulinarnej", Arkadiusz Foszcz z klasy 4K wziął udział w tym ogólnopolskim konkursie w dniach 4-5 marca. Gratulujemy!

//

We have got a finalist of "Young Creator of Culinary Art", Arkadiusz Foszcz, from class 4K, participated in this national competition on the 4th and 5th of March. Congratulations!

W dniach 14 i 15 stycznia 2013 roku odbył się półfinałowy konkurs ,,Młody kreator sztuki kulinarnej 2013 " w firmie Unilever Food Solutions w Poznaniu.
Z naszej szkoły wzięli udział Arkadiusz Foszcz z klasy IV K i Wojciech Mucha z klasy IIIK.
Do finału zakwalifikował się Arkadiusz Foszcz. Wojciech Mucha został przygotowany przez panią Weronikę Barańską, a Arkadiusz Foszcz został przygotowany przez kucharza Marcina Jabłońskiego.

//

On the 14th and 15th of January 2013 the semifinal stage of ,,Young creator of culinary art 2013” took place in Unilever Food Solutions company in Poznan.
It was Arek Foszcz from class IV k and Wojciech Mucha from class III k who represented our school at this event.
Arkadiusz Foszcz has qualified to the finals. Wojciech Mucha had been prepared by Ms. Weronika Barańska and Arkadiusz Foszcz by Mr. Marcin Jabłoński.



Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2012

Finał konkursu
W dniu 06 marca 2012 roku nasi uczniowie Mateusz Litwińczuk z klasy III K i Daniel Makulski z klasy IV K1 wystąpili w finale Ogólnopolskiego Konkursu ,,Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2012" zorganizowanym w Poznaniu przez firmę Unilever Food Solutions.
Poziom konkursu był bardzo wysoki. Nasi uczniowie dostali wyróżnienia i cenne nagrody.

Półfinał konkursu Gratulacje !!!
Daniel Makulski i Mateusz Litwińczuk są w finale ogólnopolskiego konkursu "Młody kreator sztuki kulinarnej 2012" z całej Polski zakwalifikowało się tylko 12 uczestników.
Trzymamy kciuki za finał.
Konkurs kulinarny Młody Kreator Sztuki Kulinarnej organizowany jest przez Unilever Food Solutions nieprzerwanie od 8 lat. Skierowany jest do uczniów szkół o profilu gastronomicznym.
Temat tegorocznej edycji to: “Łosoś i krewetka w towarzystwie dodatków z kuchni polskiej”.

Udział w konkursie otwiera młodym adeptom drzwi do kariery kucharza.
Laureat I miejsca otrzymuje nominację do udziału w finale konkursu dla profesjonalistów o nazwie Primerba Cup. Pasja, z którą młodzi adepci podchodzą do przyszłego zawodu, i ciężka praca pod okiem wybitnych szefów kuchni oraz nauczycieli zawodu, owocuje – już dwukrotnie (w 2007 i 2010 r.) finaliści Młodego Kreatora stanęli na podium konkursu dla profesjonalnych kucharzy!