Polish cuisine in

"Kuchnia Polska na Mazowszu" 2017 // "Polish cuisine in Mazowsze" 2017

II miejsce w Konkursie Kelnerskim - srebrny medal
III miejsce w Konkursie Gastronomicznym – brązowy medal

Dnia 17 listopada 2017 roku odbył się IX Ogólnopolski konkurs Gastronomiczny "Kuchnia Polska na Mazowszu 2017” organizowany przez Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie, ul. Komorska 17/23 oraz firmę Stalgast Sp. z o.o.. Do konkursu zakwalifikowała się drużyna reprezentująca naszą szkołę w składzie: konkurs kelnerski: Karolina Smoczyńska z klasy 4e, konkurs gastronomiczny Mateusz Lebioda z klasy 3 de i Dominik Wiśniewski z klasy 3f. Drużyna reprezentująca naszą szkołę zdobyła w konkursie kelnerskim srebrny medal i zajęła II miejsce, natomiast w konkursie gastronomicznym brązowy medal i zajęła III miejsce. Konkurs składał się z dwóch części: -konkurs kelnerski- rozwiązanie teoretycznego testu wiedzy zawodowej, nakrycie stołu (klasyczne oraz improstyl) oraz wykonanie zadania dodatkowego - Saber Champagne – Szablowanie (otwieranie wina musującego za pomocą szabli) zgodnie z zasadami przewidzianymi w Konkursie Kelnerskim - konkurs gastronomiczny- wykonanie 4 porcji zakąski gorącej i 4 porcji dania głównego według zasad przewidzianych w regulaminie Konkursu Kulinarnego. Dania konkursowe oceniane były przez dwa składy Jury- Jury techniczne i Jury degustacyjne. Do konkursu kelnerskiego uczennica została przygotowana przez Panią Grażynę Ładno i Pana Arkadiusza Butora, pomocą przy pozyskaniu dekoracji służyła także Pani Pedagog Marlena Pacholczyk. Do konkursu gastronomicznego uczniowie zostali przygotowani przez Panią Paulinę Ciesielską. Opiekę nad uczniami w dniu konkursu sprawowała Pani Paulina Ciesielska.

//

II place in The Waiter Competition - silver medal
III place in The Catering Competition - bronze medal

On 17th November the 9th Catering Competition "Polish cuisine" took place. It was organized by Catering School Complex in Warsaw at 17/23 Komorska street and Stalgast Company. Our school was represented by Karolina Smoczyńska 4e in waiter competition and Mateusz Lebioda 3de and Dominik Wisniewski 3f in catering competition. They won silver medal in waiter competition and took 2nd place. In the catering competition they took 3rd place (bronze medal). The competition consisted of 2 parts: - waiter contest - teoretical knowledge test, table setting and additional task - catering contest - 4 servings of hot appetizer and 4 servings of main course It was evaluated by two juries (technical and tasting) The waiter contest was prepared by Ms Grażyna Ładno and Mr Arkadiusz Butor. Ms Marlena Pacholczyk helped with the decoration. The students were prepared by Ms Paulina Ciesielska for the catering contest. She also took care of the students during the competition.



"Kuchnia Polska na Mazowszu" 2016 // "Polish cuisine in Mazowsze" 2016

Finał ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Kuchnia polska na Mazowszu."

Reprezentacja Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w składzie: Dminik Wiśniewski z klasy 3 f, Mateusz Lebioda z klasy 3 de oraz Karolina Smoczyńska z klasy 4 e pod opieką Pani Pauliny Ciesielskiej zakwalifikowala się do Finału Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego " Kuchnia Polska na Mazowszu". Wymagania co do konkursu:
W recepturze powinny zostać zastosowane następujące produkty lub ich elementy:

Zakąska gorąca:

  • pstrąg cały patroszony z głową
  • natka pietruszki

Danie główne:

  • schab karkowy bez kości
  • grzyby rydze całe mrożone (rozmrożone)
  • korzeń pietruszki

 //

Final of the Polish Culinary Competition "Polish Cuisine in Mazovia"

Representation of our school consisting of: D. Wisniewski 3f, M. Lebioda 3de and K. Smoczyńska 4e with the help of their teacher Ms. P. Ciesielska qualified for the final of the Polish Culinary Competition - Polish Cuisine in Mazovia. The following products or their ingredients should be used in the recipe:

Hot appetizer:

  • trout all gutted with head
  • parsley


Main course:

  • loin of the neck
  • mushrooms frozen (thawed)
  • root of parsley

  



"Kuchnia Polska na Mazowszu" 2015 // "Polish cuisine in Mazowsze" 2015

Dnia 20 listopada 2015 roku w Zespole Szkół Spożywczo – Gastronomicznych przy ulicy Komorskiej w Warszawie odbył się finał VII Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego ,,Kuchnia Polska na Mazowszu".
Do finału tego konkursu zakwalifikowała się z naszej szkoły drużyna kucharzy Marcin Nowak i Mikołaj Sobiecki z klasy IVE pod opieką Pani Profesor Bożeny Juzaszek i kelner Wiktor Ramotowski z klasy IVH pod opieką Pani Profesor Grażyny Ładno.
Drużyna kucharzy musiała w czasie 90 minut przygotować zakąskę z wykorzystaniem fileta z karpia i danie zasadnicze z wykorzystaniem schabu.
Kelner musiał napisać test z obsługi kelnerskiej z elementami w języku angielskim, wykonać nakrycie stołu klasyczne i improstyl, a także podać jurorom befsztyk tatarski z dodatkami z zastosowaniem serwisu angielskiego.
Wiktor Ramotowski wybrnął z tych zadań bardzo dzielnie i zajął w tym konkursie III miejsce.
Wszyscy uczniowie dostali wiele nagród.

//

On 20th November 2015 the final of VII Culinary Competition "Polish Cuisine in the Mazovia region" took place in Catering Complex School at Komorska street in Warsaw. Our cooking team: Marcin Nowak and Mikołaj Sobiecki from class IV e with their teacher Ms Bozena Juzaszek qualified to the final, as well as our waiter Wiktor Ramotowski from class IVh with Ms Grażyna Ładno.
The cooks were supposed to prepare during 90 minutes a starter with carp fillet and a main course using pork chop. The waiter had to write a test, partially in English, set the table and serve steak tartare. He got 3rd place in the contest. All students received a lot of awards. Congratulations!

 




"Kuchnia Polska na Mazowszu" 2012// "Polish cuisine in Mazowsze" 2012

Dnia 26 października 2012 roku w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych przy ulicy Komorskiej w Warszawie odbył się finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego ,,Kuchnia Polska na Mazowszu 2012”.
Konkurs składał się z dwóch części: konkursu kulinarnego, w którym do finału dostali się i reprezentowali naszą szkołę: Mateusz Litwińczuk z klasy IV K i Bartosz Murawski z klasy III G1 oraz konkursu kelnerskiego, w którym naszą szkołę reprezentowała Beata Gołębiewska z klasy IV G. Nasi uczniowie Mateusz Litwińczuk i Bartosz Murawski zajęli II miejsce.

Tematem konkursu była zakąska z udziałem ryby słodkowodnej i drugie danie z zastosowaniem żeberek wieprzowych. Opiekunem uczniów była pani Bożena Juzaszek. Gratulujemy !!!

//

On the 26th of October 2012 at Catering and Grocery School complex at Komorowska Street in Warsaw, the finals of Polish-national gastronomy competition „Polish cuisine in Mazowsze 2012” took place.
The competition consisted of two parts: culinary constest, to which Mateusz Litwińczuk IV K and Bartosz Murawski III G1 qualified and participated in, as well as, waiter’s contest where Beata Golebiewska IV G was our school’s representative. Our pupils Mateusz Litwinczuk and Bartosz Murawski won a II place.

The main categories of the competition were: freshwater fish appetizer and a main course containing pork ribs. Our pupils participated under supervision of Ms Bozena Juzaszek. Congratulations.




"Kuchnia Polska na Mazowszu" 2011

Dnia 04 listopada 2011 roku nasi uczniowie Bartek Murawski i Dawid Walasek z klasy II G1 oraz Patrycja Piekart z klasy III G reprezentowali naszą szkołę w finale Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego ,,Kuchnia Polaska na Mazowszu 2011”.


Drużyny finałowe zostały wyłonione z 38 zgłoszonych do finału z całej Polski. Nasi uczniowie dzielnie walczyli, ale niestety znaleźli się poza podium.



"Kuchnia Polska na Mazowszu" 2010

Nasi uczniowie Piotr Tadej i Michał Szcześniak z klasy IV K1 znowu pokazali na co ich stać – zdobyli I miejsce w ogólnopolskim konkursie „Kuchnia Polska na Mazowszu”, który odbył się 03.12.2010 roku.

Panowie mięli wykorzystać w potrawach: karpia, udko z kurczaka, kaszę gryczaną i maślaki oraz brukselkę. Świetnie sobie poradzili z tym wyzwaniem!
Na przystawkę podali wędzonego własnoręcznie karpia z warzywami julienne i sosem (pianką) z maślaków. Jako danie zaserwowali udko z kurczaka i roladkę z boczku na szpinaku z pomidorkiem koktajlowym, podane z pierożkami z kaszą gryczaną i serem twarogowym oraz musem z brukselki.

Zespół wspierał Konrad Szuba z IV K. Gratulujemy!!!



"Kuchnia Polska na Mazowszu" 2009

Dnia 26.11.2009 r. odbył się w Zespole Szkół Spożywczych i Licealnych na ul.Komorskiej 17/23 finał Ogólnopolskiego konkursu "Kuchnia Polska na Mazowszu".
Do filnału z naszej szkoły zakwalifikowali się: Dominik Kowalczyk, Robert Jędrasik i Michał Kossakowski z klasy III G oraz Michał Szcześniak III G1, Daniel Makulski II K i Wiktor Lewiński III H1.


Michał Szcześniak oraz Daniel Makulski - zajęli III miejsce w konkursie kucharskim.
Michał Kossakowski - zajął III miejsce w konkursie kelnerskim.