Cuisine-yesterday and...

Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś 2017/2018 // Polish cuisine Yesterday and Today 2017/2018

W dniu 2 czerwca 2018 roku drużyna reprezentacyjna Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w składzie Przemysław Rybski i Dominik Wiśniewski z klasy 3 f  pod opieką Pani Pauliny Ciesielskiej uczestniczyli w X edycji ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”. Konkurs, którego głównym pomysłodawcą oraz organizatorem jest Stefan Birek, Szef Kuchni w Hotelu Lord**** w Warszawie odbywał się na podzamczu Hotelu Zamek Pułtusk*** w Pułtusku. Przedmiotem tegorocznej rywalizacji konkursowej była  przystawka zimna lub gorąca oraz danie główne.

Obowiązkowymi produktami do przygotowania przystawki były: - Filet z miętusa oraz jogurt naturalny
Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego były:- Udziec z sarny oraz borowik.
Uczniowie zdobyli bardzo cenne doświadczenie w tego typu konkursach. Gratulujemy zakwalifikowania się do finału konkursu.

//

 On 2nd June the representative team of our school - Przemysław Rybski and Dominik Wiśniewski from class 3f with their teacher Ms Paulina Ciesielska took part in the 10th edition of the culinary competition "Polish Cuisine Yesterday and Today 2018". The competition, whose main organizer is Stefan Birek, chef of the Lord Hotel in Warsaw, took part in the bailey of the Hotel Zamek Pułtusk. The topic of this year's competition was a cold or hot appetizer and main course.

The obligatory products for preparing starters were: - fungus fillet and natural yogurt.
The obligatory products for preparing the main course were: leg of deer and boletus.
The students gained valuable experience in this type of competition. Congratulations on qualifying for the final of the competition!

 

 



Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś 2016/2017 // Polish cuisine Yesterday and Today 2016/2017

Dnia 3 czerwca 2017 r. uczniowie klasy 3 d Daniel Ogonowski i Rafał Szymański pod opieką wychowawcy Pani Pauliny Ciesielskiej brali udział w ogólnopolskim konkursie kulinarnym . Konkurs Kulinarny „ Kuchnia Polska wczoraj i Dziś’’ organizowany jest przez Stefana Birka szefa kuchni Hotelu Lord w Warszawie. Konkurs organizowany jest przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Klubu Szefów Kuchni oraz Wyższej Szkoły Turystyki i Języków Obcych w Warszawie. Przedmiotem tegorocznej rywalizacji konkursowej jest przystawka zimna lub gorąca oraz danie główne.

Obowiązkowymi produktami do przygotowania przystawki są:  

  • Filet z suma ze skórą
  • Amarantus ekspandowany
  • Cykoria

Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego są:

  • Biodrówka jagnięca bez kości
  • Mąka orkiszowa (odmiana Oberkulmer Rotkorn)
  • Kiszona czerwona kapusta

Do konkursu uczniowie zostali przygotowani pod opieką Pani Bożeny Juzaszek i Pani Pauliny Ciesielskiej. Daniel Ogonowski i Rafał Szymański w ogólnym rankingu zajęli II miejsce. Gratulujemy.

 // 

On 3rd June 2017 3rd grade students Daniel Ogonowski and Rafał Szymański with their teacher Ms Paulina Ciesielska took part in a culinary competition "Polish cuisine yesterday and today" organized by Stefan Birek, chef of the hotel Lord in Warsaw. The competition is organized with support of Association of Chefs and Confectioners, the Chef's Club and the College of Tourism and Foreign Languages in Warsaw. The main task was to prepare cold or hot starter and main course.

Obligatory products for preparing the appetizer are:

  • sum with skin
  • amaranth
  • chicory

Obligatory products for preparing the main dish are:

  • boneless lamb
  • spelled flour
  • sour red cabbage

The students were prepared to take part in the competition by Ms Bozena Juzaszek and Paulina Ciesielska. Daniel Ogonowski and Rafał Szymański took II place in the overall ranking. Congratulations!  

 



Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś 2015/2016 // Polish cuisine Yesterday and Today 2015/2016

W dniach 27-28 maja 2016r. odbyła się VIII edycja Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” w Pułtusku. Nasza szkołę reprezentował zespół: Przemysław Kopania i Marcin Nowak pod opieką pani Beaty Pręgowskiej. Celem konkursu było propagowanie polskiej sztuki kulinarnej, łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością oraz promowanie producentów polskiej żywności. Przygotowując recepturę należało wykorzystać polskie, tradycyjne surowce: węgorza świeżego i jabłko malinówkę (do zakąski) i karczek jagnięcy i śliwkę węgierkę (do dania zasadniczego). Przemek i Marcin przygotowali po 6 porcji smażonego węgorza z musem pietruszkowym, chipsem z pietruszki, zieloną salsą z jabłkiem i polskim pesto oraz karczka jagnięcego z cebulą w trzech odsłonach, kapustą i śliwką w winie i chipsem ziemniaczanym i zdobyli III miejsce. Gratulujemy sukcesu!

//

On 27-28th May 2016 VIII edition of the Catering Competition "Polish Cuisine Yesterday and Today" was held in Pułtusk. Our school was represented by Przemek Kopania and Marcin Nowak under the supervision of Ms Beata Pregowska. The aim of the competition was to promote Polish culinary art, to combine culinary tradition with modernity and the promotion of Polish food producers. Preparing the recipe they had to use Polish traditional ingredients: fresh eel and Polish apple for starter and lamb with plums for the main course. Przemek and Marcin prepared six servings of fresh eel with parsley mousse, parsley chips, green apple salsa, pesto, lamb meat with onion, cabbage and plum in wine and potato chips. They won 3rd place. Congratulations!



Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś 2014/2015 // Polish cuisine Yesterday and Today 2014/2015

13 czerwca 2015r. Przemysław Kopania i Kamil Przewdziecki pod opieką Beaty Pręgowskiej uczestniczyli w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś w Pułtusku i zajęli III miejsce oraz zdobyli nagrodę specjalną za najlepszy sos.
To kolejny sukces uczniów klasy 3G. GRATULUJEMY!!!

//

On 13th June 2015 Przemysław Kopania and Kamil Przewdziecki under the supervision of Ms Beata Pręgowska took part in the Culinary Competition - Polish Cuisine Yesterday and Today in Pułtusk. They took third place and won a prize for the best sauce.
It`s another success of our students from class 3g. Congratulations!



Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś 2013/2014 // Polish cuisine Yesterday and Today 2013/2014

W dniach 30-31 maja 2014r. uczestniczyliśmy w ogólnopolskim konkursie „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” w Pułtusku.
W konkursie udział wzięły 2 zespoły: Sylwia Paszkiewicz i Konrad Gołos z kl. IIIk1 oraz Przemek Kopania i Kamil Przewdziecki z kl. IIg.
W trudnej i wyrównanej rywalizacji Sylwia Paszkiewicz i Konrad Gołos wywalczyli III miejsce. Gratulujemy! Gratulujemy też uczniom z kl. IIg, którzy nie zajęli wprawdzie żadnego z trzech liczących się miejsc, zaprezentowali za to wysoki poziom umiejętności zawodowych i zdolności organizacyjnych oraz wykazali się pomysłowością w efektownym ułożeniu potraw na talerzach. Stawiamy na nich w przyszłości!
Dumni też jesteśmy z naszego absolwenta Pawła Odrzygóździa, który zajął III miejsce w kategorii profesjonaliści reprezentując hotel Westin.

//

On the 30th and 31st of May 2014 We participated in national competition „Polish cuisine yesterday and today” in Pultusk.
Two teams from our school participated in the competition: Sylwia Paszkiewicz and Konrad Gołos from class IIIk1 and Przemek Kopania and Kamil Przewdziecki from class IIg.
In a very hard rivalry Sylwia Paszkiewicz and Konrad Gołos won the IIIrd place in their category. Congratulations!
Moreover, we congratulate pupils from class IIg who didn’t win anything but presented a high level of vocational, organization skills and creativity in impressive arrangement of food on their plates. We will certainly rely on them in the future.
We are also proud of our graduate Paweł Odrzygóźdź who won the IIIrd place in „the proffessionals” category when representing Westin hotel.



Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś 2012/2013 // Polish cuisine Yesterday and Today 2012/2013

Dnia 14.06.2013r dwie ekipy naszych uczniów: Konrad Gołos i Sylwia Paszkiewicz z 2 klasy technikum oraz Bartłomiej Murawski i Mateusz Litwińczuk zakwalifikowali się do finału i reprezentowali nasza szkołę w V edycji prestiżowego Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś", który odbył się na podzamczu Hotelu *** Zamek w Pułtusku-Dom Polonii.

Jesteśmy dumni z naszych uczniów mimo, że nie zostaliśmy laureatami konkursu. Zebrali wiele pochwał od profesjonalistów kulinarnych za swoje prace konkursowe. Gratulujemy Wam i trzymamy kciuki za dalsze sukcesy.

Celem konkursu jest nie tylko zwycięstwo, ale także:
• propagowanie polskiej sztuki kulinarnej,
• łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością
• promowanie producentów polskiej żywności"

Przedmiotem Konkursu była :
1) Przekąska zimna lub gorąca:
- Okoń (filet ze skórą)
- Ser „Mlekdamer" (typu szwajcarskiego) - Firmy „Warmia" GRUPA POLMLEK
- Rabarbar ogrodowy świeży
- Dowolne świeże zioła
2) Danie główne:
- Schab (bez kości)
- Seler zwyczajny świeży
- Ogórek małosolny
- Chrzan pospolity (korzeń)

//

On the 14th of June 2013 two teams from our school: Konrad Gołos, Sylwia Paszkiewicz, and Bartłomiej Murawski with Mateusz Litwińczuk had qualified to the finals, and represented our school in prestigious Nationwide Culinary Competition “Polish cuisine Yesterday and Today”. The event took place in settlements outside the *** Castle Hotel in Pultusk - Polish community house.
We are proud of our pupils in spite of the fact they didn’t stand on the podium of winners.
The judging panel, as well as, many culinary professionals acknowledged them for their competition entries.

We congratulate and keep our fingers crossed for their future success.
The competition’s aim was also to:
• popularize polish culinary art
• combine culinary tradition with modern trends
• promote polish food producers

Tasks of the competition were:
1) Cold or hot starter:
- perch (fillet with skin)
- “Mlekdamer” cheese (Swiss type) – “Warmia” POLMLEK GROUP
- fresh garden rhubarb
- fresh herbs of free choice
2) Main course:
- loin of pork (boneless)
- fresh celery
- semi-pickled cucumber
- horseradish (root)



Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś 2011/2012

Dnia 19 maja 2012 roku uczniowie naszej szkoły: Bartosz Murawski i Mateusz Litwińczuk wzięli udział i odnieśli sukces ZAJMUJĄC III MIEJSCE

w ogólnopolskim konkursie KUCHNIA POLSKA WCZORAJ I DZIŚ, którego celem jest :
• Propagowanie polskiej sztuki kulinarnej.
• Łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością.

Konkurs odbył się Hotelu *** Zamek Dom Polonii w Pułtusku.
Zadaniem uczestników było przygotowanie:
- PRZEKĄSKi ZIMNEJ: Pstrąg wędzony cały, ser Capresi Firmy „Warmia” GRUPA POLMLEK, dowolny produkt wiosenny (nowalijka)
- DANIA GŁÓWNEGO: Udko kaczki, soczewica, młoda kapusta czerwona - GRATULUJEMY !!!



Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś 2010/2011

Dnia 04.06.2011r. w Pułtusku odbył się finał Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś".
Naszą szkołę reprezentowali Bartosz Murawski i Dawid Walasek - kl. I g1.
Członkiem jury konkursu była Pani Dyrektor naszej szkoły Anna Chylińska.

Konkurs nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2011 Organizatorem Konkursu jest Stefan Birek Szef Kuchni Hotelu Lord.Współorganizatorem Konkursu jest Hotel - Zamek w Pułtusku Stowarzyszenie "Wspólnota Polska" Dom Polonii.

Wsparcie merytoryczne nad Konkursem objęło Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
Konkurs odbędzie się przy wsparciu medialnym TVP-1 program „Kawa czy Herbata”. Patronat honorowy nad Konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Sponsorami Głównymi Konkursu są : Firma Polmlek , Firma Menos-ryby , Firma Lazur.

Uczniowie z naszej szkoły: Bartosz Murawski i Dawid Walasek - kl. I g1 zakwalifkowali się do FINAŁU, który odbędzie się w dniu 04.06.2011r.
Zespoły rezerwowe:
- Daniel Makulski i Mariusz Czermiński
- Arkadiusz Foszcz i Żaneta Gruczek



Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś 2009/2010

Dnia 29.05.2010r. odbył się w Dolmu Polonii w Pułtusku II Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”.
Tematem konkursu była zakąska z lina i danie główne z perliiczki.
Do finału tego kinkursu zakwalifikował sie zespół: Mateusz Wichrowski i Dominik Kowalczyk.
Nasi uczniowie zajeli II Miejsce.

Uczestników konkursu oceniało jury w składzie:

I Ogółnopolski Konkurs Kulinarny "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś" w kategorii uczniowie szkół gastronomicznych:
Mateusz Wichrowski i Maciek Grabowski z kl.3g1 wykonali potrawę "Rolada z polędwicy z dzika na duszonych smardzach z pierogami z nadzieniem rakowym z dodatkiem pianki z gryki i sosu ciemnego lubczykowego".