... in Christmas Tradition

Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny "Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2017" oraz Ogólnopolska Olimpiada Kawy dla Szkół Gastronomicznych.

Dnia 8 grudnia 2017 roku Daniel Ogonowski z klasy IIIDE i Rafał Szymański z klasy IVD pod opieką Pani Profesor Beaty Pręgowskiej wystąpili w finale IX Ogólnopolskiego Konkursu dla Szkół Gastronomicznych "Kuchnia Polska w tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2017", który odbył się w siedzibie firmy Dora Metal przy ulicy Racjonalizacji w Warszawie. Nasi uczniowie musieli wykonać zakąskę z karpia z wykorzystaniem cynamonu, własnoręcznie zrobionego majonezu i chrzanu oraz danie zasadnicze z wykorzystaniem szynki wieprzowej (kulka) oraz piwa, żurawiny i kardamonu. Uczniowie przygotowywali się do konkursu pod kierunkiem Pani Profesor Bożeny Juzaszek. W tym czasie nasza uczennica Aneta Kuć z klasy IVH pod opieką Pana Profesora Arkadiusza Butora wzięła udział w III Ogólnopolskiej Olimpiadzie Kawy dla Szkół Gastronomicznych. Aneta musiała zaliczyć test pisemny, wykonać kawę espresso, cappuccino oraz ocenić smak kaw w tzw. tasting cup. Uczennię przygotowywał do konkursu Pan Arkadiusz Butor.

  //

Catering Competition "Polish Cuisine in the Christmas Tradition 2017" and Coffee Competition for Catering Schools

On 8th December Daniel Ogonowski from class IIIde and Rafał Szymański from class IVd with the help of their teacher Ms B. Pręgowska took part in the final of IX Competition for Catering Schools "Polish Cuisine in the Christmas Tradition 2017", which was held at the Dora Metal Company at Racjonalizacji street in Warsaw. Our students had to prepare a carp appetizer using cinnamon, mayonaise and horseradish made by themselves and main course using pork ham, beer, cranberry and cardamom. They were prepared by Ms Bozena Juzaszek. At the same time our student Aneta Kuć from class IVh with the help of Mr A. Butor took part in the 3rd Coffee Competition for Catering Schools. Aneta had to pass the written test, make an espresso, cappuccino and taste coffee in the so-called tasting cup. She was prepared by her teacher Mr Arkadiusz Butor.

 

   



 

Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny "Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2016"oraz Ogólnopolska Olimpiada Kawy dla Szkół Gastronomicznych

09 listopada 2016r. odbył się VIII Ogólnopolski Konkurs Dla Szkół Gastronomicznych „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia” oraz eliminacje do Ogólnopolskiej Olimpiady Kawy w studio kulinarnym DORAM w Warszawie. Naszą szkołę reprezentowali: Adam Święs i Patryk Zuchniak z kl.3f (kucharze, opiekun Beata Pręgowska), którzy zakwalifikowali się do konkursu na podstawie opracowanej własnej receptury i znaleźli się wśród 12 drużyn z całej Polski oraz Aneta Kuć z kl.3h (barista, opiekun Arkadiusz Butor). 
Na początku Patryk wykonał zadanie techniczne polegające na filetowaniu owoców, a później chłopcy przygotowali zakąskę ze śledzia oraz danie zasadnicze z wykorzystaniem piersi z gęsi. Natomiast Aneta walczyła z powodzeniem w kilku kategoriach związanych z kawą i zakwalifikowała się na Olimpiadę, która odbędzie się podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro. Gratulujemy!

//

Catering Competition "Polish Cuisine in the Christmas Tradition 2016" and Coffee Competition for Catering Schools

On 9th December 2016 VIII Competition for Catering Schools "Polish cuisine in Christmas tradition" was held together with the eliminations for the Polish coffee competition in DORAM culinary studio in Warsaw. Our school was represented by Adam Święs and Patryk Zuchniak from class 3f with their teacher Ms Beata Pręgowska. They qualified for the competition with their own recipe and they are among the 12 best teams from Poland and Aneta Kuć 3h with her teacher Mr Arkadiusz Butor. At the beginning Patryk completed the technical task - filleting fruit and then the boys prepared an appetizer of herring and main dish with geese breast. Aneta was successful in several coffee categories and qualified to the contest which will take place during the International Catering Fair EuroGastro. Congratulations!

 




Konkurs Dania Rybne w tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2011

W Warszawskim Turnieju Szkół Gastronomicznych: „Dania Rybne w tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2011”., który odbył się 02 grudnia 2011 r., w Centrum Techniki Kulinarnej, nasi uczniowie:
Bartek Królikowski i Daniel Majewski zajęli III MIEJSCE. Gratulacje !!!

Celem głównym konkursu było wykazanie się znajomością w przygotowaniu dań o charakterze wigilijnym z wykorzystaniem pstrąga oraz wykwintnego dania zasadniczego z piersi kaczki, grzybów i jarmużu. W konkursie wzięły udział aż 24 drużyny z całego kraju.

 



Konkurs Dania Rybne w tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2010

Dnia 06 grudnia 2010 roku w siedzibie firmy DORA METAL w Warszawie przy ulicy Racjonalizacji 5 odbył się konkurs dla szkól gastronomicznych z Mazowsza organizowany przez Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich z ulicy Poznańskiej i firmę DORA METAL.
Tematem konkursu było wigilijne danie rybne z zastosowaniem łososia. Naszą szkołę w tym konkursie reprezentował Ariel Świstak z klasy IV K1, który pod opieką pani Agnieszki Hryczuk i szefa kuchni przygotował danie z łososia oraz musiał się wykazać umiejętnością filetowania łososia. Uczniowi na konkursie towarzyszyła pani Bożena Juzaszek.