Kulinarny Puchar Śląska // Culinary Sląsk Cup Competition
III Kulinarny Puchar Śląska-konkurs gastronomiczny 2016/2017
Dnia 13.09.2016 roku w Chorzowie miał miejsce III Kulinarny Puchar Śląska dla szkół gastronomicznych. Konkurs odbył się w Centrum Kulinarnym GastroSilesia. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy 3 D Daniel Ogonowski i Rafał Szymański. Do konkursu uczniowie zostali przygotowani przez Panią Bożenę Juzaszek i Panią Paulinę Ciesielską. Uczniowie mieli za zadanie przygotować przystawkę z black boxa, danie główne i deser według własnego przepisu.
Uczniowie zaprezentowali: Roladkę z polędwicy cielęcej sousivide w sosie demi-glace na puree z selera ze śląską salsą i popcornem z kaszy gryczanej w asyście kurek oraz śląskiego ptysia z kruszonką na jadalnej ziemi z kremem z białej czekolady i sosem jeżynowym.
W kwalifikacji końcowej uczniowie byli oceniani przez jury w składzie: Wiesław Ambros, Kurt Scheller, Marcin Budynek, Jerzy Czapla i zajęli 4 miejsce. Gratulujemy.
//
III Culinary Śląsk Cup Competition 2016/2017
On 13th September 2016 III Culinary Śląsk Cup Competition for catering schools took place in Chorzów. It was held at the Culinary Center GastroSilesia. Our school was represented by the students of class 3d: Daniel Ogonowski and Rafał Szymański. Students were prepared for the contest by Ms B. Juzaszek and Ms P. Ciesielska. Students had to prepare an appetizer of black box, main course and dessert by their own recipe.
They prepared beef roulade sousivide in demi-glace on celery puree with silesian salsa and buckwheat popcorn with mushrooms, as well as puff crumble with white chocolate and blackberry sauce.
Finally students were judged by a jury of Wiesław Ambros, Kurt Scheller, Marcin Budynek and Jerzy Czapla. Our students took 4th place in the contest.