Klasa III Dp

uczniowie z wychowawcą

wychowawca klasy: ELIZA JAROSIŃSKA



Dnia 19.03.2024 r. klasa 3dp pod opieką nauczyciela przedmiotów zawodowych Pana Roberta Nicewicza oraz klasa 2a wraz z wychowawczynią Panią Malwiną Grzegorczyk uczestniczyli w bardzo ciekawych warsztatach dotyczących kwiatów jadalnych i owoców egzotycznych w Ogrodzie Botanicznym PAN w Powsinie.
Uczniowie mieli okazję zobaczyć, powąchać, dotknąć i spróbować kwiaty znane i mniej znane takie jak: ogórecznik, forsycje, nasturcje, szałwia ananasowa, begonie, bratki, pelargonie i aksamitki. Każda z roślin cechowała się innym smakiem oraz wyjątkowymi wartościami odżywczymi i prozdrowotnymi.
Ponadto młodzież mogła powąchać prawdziwego świeżego liścia laurowego, porównywała smak gałązki rozmarynu i jego kwiatu oraz pierwszy raz jadła owoc o nazwie kolczoch jadalny, przypominający niedojrzałą, wodnistą gruszkę o chrupkiej teksturze.
W drugiej części wycieczki młodzi adepci sztuki kulinarnej uzupełniali swoją wiedzę zdobytą w szkole o owoce cytrusowe i egzotyczne.
Dzięki tym warsztatom nie tylko młodzież, ale i nauczyciele dowiedzieli się wielu ciekawostek na temat roślin jadalnych, a także jak je wykorzystać w dekorowaniu dań.

On March 19 2024, class 3dp, under the supervision of vocational teacher Mr. Robert Nicewicz, and class 2a, together with their teacher Ms. Malwina Grzegorczyk, participated in very interesting workshops on edible flowers and exotic fruits at the Botanical Garden of the Polish Academy of Sciences in Powsin.
Students had the opportunity to see, smell, touch and taste known and less known flowers, such as borage, forsythia, nasturtiums, pineapple sage, begonias, pansies, geraniums and marigolds. Each plant had a different taste and unique nutritional and health-promoting values.
In addition, the youth could smell a real fresh bay leaf, compare the taste of a rosemary sprig and its flower, and for the first time ate a fruit called chayote, which resembles an unripe, watery pear with a crunchy texture.
In the second part of the trip, young culinary students got to know more about citrus and exotic fruits.
Thanks to these workshops, not only young people, but also teachers learned many interesting facts about edible plants and how to use them in decorating dishes. uczniowie z klasy 3dp podczas wycieczki

15.12.2023 klasa 3 dp udała się z wychowawczynią Panią  Elizą Jarosińską do  Muzeum Pragi. Podczas lekcji zatytułowanej "Wielokulturowość Pragi” poznaliśmy historię prawobrzeżnej dzielnicy Warszawy.  Następnie udaliśmy się do kręgielni 7club aby wspólnie spędzić czas na rozrywce i zabawie.

On December 15th 2023, class 3 dp went with their teacher Ms. Eliza Jarosinska to the Praga Museum. During the lesson entitled "Multiculturalism of Praga" we learned about the history of the right bank district of Warsaw.  Then we went to the 7club bowling alley where we spent time together having  a lot of entertainment and fun.

uczniowie podczas wycieczki

uczniowie podczas wycieczki

W dniu 26.05.2023 roku klasa 2dp wraz z Panią Dyrektor Anną Chylińską oraz Panem Robertem Nicewiczem uczestniczyła w warsztatach pokazowych zorganizowanych przez nowo otwarty sklep HENDI przy ul. Sierakowskiego 4 w Warszawie. Kurs poprowadził ceniony i wielokrotnie nagradzany szef kuchni Kurt Scheller. Pod jego okiem młodzi adepci sztuki kulinarnej rozpoznawali znane i mniej znane przyprawy, noże i drobny sprzęt gastronomiczny niezbędny podczas procesów technologicznych. Uczniowie mieli także okazję podszkolić swoje umiejętności filetowania ryb oraz trybowania kurczaka. Szef Kurt Scheller wraz z młodzieżą ugotowali wspólnie pyszne risotto ze szparagami i pieczarkami. Czas spędzony na warsztatach przebiegł w miłej i zabawnej atmosferze. Na koniec wykonano kilka pamiątkowych zdjęć, a uczniowie otrzymali drobne upominki od marki HENDI.

On 26th of May 2023 the 2dp class, together with our Headmaster - Ms Anna Chylińska, and  our culinary art teacher- Mr Robert Nicewicz participated in a demonstration workshop organised by the newly opened HENDI shop at 4 Sierakowskiego Street in Warsaw. The course was conducted by the esteemed and award-winning chef  Mr Kurt Scheller. Under his tutelage, the young students of the culinary arts recognised well-known and lesser-known spices, knives and small catering equipment necessary for technological processes. The students also had the opportunity to brush up on their fish filleting and chicken boning skills. Together, Chef Kurt Scheller and the young people cooked a delicious risotto with asparagus and mushrooms. The time spent at the workshop passed in a relaxed and fun atmosphere. At the end, some commemorative photos were taken and our students received small gifts from the HENDI brand.

uczniowie z Kurtem Szelerem i opiekunami

uczniowie podczas warsztatów

uczniowie podczas warsztatów

uczniowie podczas warsztatów

 

 

 

Klasa 1ep 20.10.2021r. odwiedziła Teatr Kamienica. Uczniowie zobaczyli spektakl pt. "Dopalacze. Siedem stopni donikąd." Spektakl poruszał kilka bardzo ważnych tematów. Pierwszym z nich był oczywiście dopalacze czyli "narkotyki XXI wieku”. Był również swoistym studium współczesnego społeczeństwa.

Another trip of our students. On the 20th of October 2021, class 1ep visited the Kamienica Theatre. Pupils saw the performance called "Dopalacze.Siedem stopni do nikąd ." The show touched on a few very important topics. The first was, of course, legal highs or "drugs of the 21st century". It was also a kind of the study of contemporary society.

uczniowie przed teatrem Kamienica, plakat spektaklu

 

 

Zdjęcie uczniów z wychowawcą

W dniu 17.04.2022 uczniowie kl. 1dp gr.2 pod opieką p. Jolanty Witak, na zajęciach z pracowni gastronomicznej, przygotowali gorący posiłek dla uchodźców z Ukrainy. Była to inicjatywa uczniów i ich rodziców. Młodzież z własnych produktów ugotowała  zupę krem z kalafiora z pesto pietruszkowym i makaron penne z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami. W ten sposób uczniowie okazali swoją solidarność i wsparcie dla uchodźców z terenów objętych działaniami wojennymi.

On March 17th, 2022, students from class 1dp group 2 with the teacher Mrs. Jolanta Witak  prepared a hot meal for refugees from Ukraine during classes. It was the initiative of the students and their parents. Using their own products, the youth cooked cauliflower cream soup with parsley pesto and penne pasta with chicken, spinach and sun-dried tomatoes. In this way, the students showed their solidarity and support for refugees from areas affected by hostilities.

uczniowie, którzy przygotowali posiłek dla uchodźców z Ukrainy