Klasa III D

uczniowie z wychowawczynią

Wychowawca klasy: IZABELA CZYŻ

 



Dnia 15 października uczniowie klas 3d oraz 3e wraz z wychowawczyniami Panią Izabelą Czyż oraz Grażyną Ładno mieli okazję uczestniczyć w warsztatach cukierniczych w Manufakturze Czekolady Chocolate Story oraz zwiedzać Łazienki Królewskie. Na warsztatach uczniowie poznali m.in. proces produkcji czekolady od samego ziarenka, proces temperowania czekolady. Następnie wykonali własną tabliczkę czekolady dekorując ją liofilizowanymi owocami. W międzyczasie mieli również możliwość skosztowania mlecznej czekolady do picia oraz prawdziwego ziarenka kakaowca.
Po warsztatach grupa udała się na wycieczkę po Łazienkach Królewskich z przewodnikiem. Uczniowie zwiedzali i poznawali historię m.in. pomnika marszałka Józefa Piłsudskiego, Pałacu Belwederskiego, pomnika Fryderyka Chopina, pomnika Henryka Sienkiewicza, Pałacu na Wyspie, Amfiteatru, Białego Domku, Wielkiej Oficyny – Podchorążówki oraz Pałacu Myślewickiego. Wycieczka była nie tylko możliwością poszerzenia swojej wiedzy i umiejętności, ale również okazją do zintegrowania się klas.

On October 15th , students of grades 3d and 3e with their teachers Ms Izabela Czyż and Ms Grażyna Ładno had the opportunity to participate in confectionery workshops in the Chocolate Story Chocolate Factory and visit the Łazienki Royal Gardens. During the workshop the students got to know the process of chocolate production from the very beginning and the process of tempering chocolate. Then they made their own chocolate bar decorating it with freeze-dried fruits. In the meantime, they also had the opportunity to taste milk drinking chocolate and real cocoa beans.
After the workshop the group went on a guided tour of the Łazienki Royal Gardens. The students visited and learned about the history of  the monument to Marshal Józef Piłsudski, the Belvedere Palace, the Frederic Chopin monument, the Henryk Sienkiewicz monument, the Palace on the Isle, the Amphitheatre, the White House, the Great Annexe Officer Cadet School, and the Myślewicki Palace. The trip was not only an opportunity to broaden students'  knowledge and skills but also to integrate the classes.

uczniowie podczas wizyty w manufakturze czekolady tworząwłasne tabliczki czekolady

uczniowie tworząwłasne tabliczki czekolady i słuchają wykładu

uczniowie przy pomniku marszałka Józefa Piłsudskiego, klasa 3d z wychowawczynią na tle pomnika Fryderyka Chopina,klasa 3e z wychowawczynią na tle pomnika Fryderyka Chopina

 

Uczniowie klasy 2D pod opieką Pani Izabeli Czyż dnia 1 października uczestniczyli w warsztatach kulinarnych poświęconych kuchni staropolskiej w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Spotkanie rozpoczęło się krótką pogadanką na temat charakterystycznych składników oraz sposobów przyrządzania dań w XVII wieku. W kolejnej części uczniowie przygotowywali drugie danie i deser inspirowane kuchnią staropolską. Drugim daniem był tzw. "Bigosek z ryb jakich chcesz" czyli ryba podawana w cieście francuskim z dodatkiem oliwek, kaparów, rodzynek i marynowanych warzyw. Deser "Arkas" wykonany został na bazie mleka, śmietanki zestalanych żelatyną, podawany z musem śliwkowym. Uczniowie aktywnie uczestniczyli w zajęciach, a na koniec spotkania wszyscy wspólnie zjedli przygotowany posiłek.

//

On October 1st students from Class 2D together with their teacher Mrs Izabela Czyż took part in a culinary workshop devoted to old Polish cuisine in Museum of King John III’s Palace in Wilanow. The meeting started with a brief talk  about distinct ingredients and ways of  preparing dishes in  the XVII century. During the second  part of the workshop students themeselves prepared the main course and a dessert inspired by old Polish cuisine. The course was called „Little ‘bigos’ with fish as you like it: The fish was served  in puff pastry  with olives,capers,raisins and pickled vegetables added to it. The dessert called „Arkas” is milk and cream jelly set with lemon juice served with plum mousse. Our students were genuinly interested in the workshops. The perfect ending of the meeting was  a common feast, in which all participants had a chance to taste  the dish they had previously prepared.

Uczniowie przygotowują potrawy w altanie budynku Villa IntrataZdjęcie II dania:

 

 

 

 

Dnia 6 grudnia uczniowie klasy 1D wraz z wychowawcą Panią Izabela Stoczkowską w ramach wycieczki integracyjnej wzięli udział w pokazie kinowym filmu "1800gramów" w Cinema City Promenada. Produkcja porusza temat adopcji, przedstawia różne losy dzieci zamieszkujących ośrodek preadopcyjny w Otwocku. Film bardzo podobał się uczniom, był wzruszający i skłaniał do refleksji.

//

On 6th December students from class 1d with their teacher Ms Izabela Stoczkowska were on an integration trip in the cinema and they watched the film "1800 grams" in Cinema City Promenada. The main topic is children's adoption and it presents different children staying in the adoption center in Otwock. Students enjoyed watching the film, as it was really moving and interesting for them.