wychowawca klasy: JOLANTA WITAK
W dniu 29.05.2025r. kl. 1A pod opieką P. Jolanty Witak uczestniczyła w warsztatach kulinarnych "W staropolskiej kuchni” organizowanych przez Muzeum w Wilanowie. Po spacerze w pałacowych ogrodach uczniowie pod opieką profesjonalnych kucharzy przygotowali bardzo ciekawe i smaczne potrawy takie jak: "Ryby kisane serwowane z topinamburem, szparagami i bobem”, "Warzywa z sosem winegret”, "Kaliszany z melonem i rabarbarem, podane z sosem z porzeczek i salsą truskawkową”. Uczniowie mieli okazję pracować z rzadko wykorzystywanymi w tradycyjnej kuchni polskiej surowcami takimi jak: topinambur, ciasto drożdżowe na bazie mąki z grochu, kandyzowany melon. To była bardzo cenna lekcja zarówno pod względem historycznym jak i kulinarnym.
On May 29, 2025, class 1A, under the supervision of Mrs. Jolanta Witak, participated in the culinary workshop "In the old Polish cuisine" organized by the Museum in Wilanów. After a walk in the palace gardens, the students, under the supervision of professional chefs, prepared very interesting and tasty dishes such as: "fish served with Jerusalem artichoke, asparagus and broad beans", "Vegetables with vinaigrette sauce", "Kaliszany with melon and rhubarb, served with currant sauce and strawberry salsa". The students had the opportunity to work with raw materials rarely used in traditional Polish cuisine such as: Jerusalem artichoke, yeast dough based on pea flour, candied melon. It was a very valuable lesson both historically and culinary-wise.