Klasa II C

 

wychowawca klasy: AGNIESZKA KONIECZNA



31 października 2024r. klasa 2c pod opieką Pani Agnieszki Koniecznej wzięła udział w lekcji muzealnej pt.:"Zdrowe jedzenie dawniej i dziś". Zajęcia odbyły się na wystawie czasowej Muzeum Warszawy pt. "Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska.". Podczas zajęć uczniowie poznali zwyczaje kulinarne dawnych Warszawiaków, dowiedzieli się co i jak niegdyś gotowano, gdzie jadano, jak zmieniały się dania serwowane "pod chmurką", jak przechowywano żywność, czy próbowano leczyć się jedzeniem, co szczególnie smakowało naszym przodkom i czy było to jedzenie zdrowe w kontekście współczesnej Piramidy Żywieniowej. Oglądali też dawne naczynia i urządzenia kuchenne oraz przepisy kulinarne, a na  koniec, pracując w grupach, układali menu dla „food trucka Muzeum Warszawy”. Była to lekcja historii miasta ... od kuchni. 

On  October 31st 2024 class 2c under the supervision of  Ms Agnieszka Konieczna took part in a museum lesson entitled: ‘Healthy food past and present’. The lesson took place at the temporary exhibition of the Museum of  Warsaw entitled: ‘On the spot and to go. The Warsaw cuisine.’ During the classes, students got to know the culinary habits of former Varsovians.They found out what and how the Varsovians used to cook and eat , how the dishes were served in the open air changed and  how food was stored. They also learnt whether the Varsovians tried to cure themselves with food, what our ancestors particularly liked and whether it was healthy food in the context of the modern Food Pyramid. Our students  also looked at old kitchen utensils and appliances and recipes, and finally, working in groups, they created a menu for the ‘food truck of the Museum of Warsaw’. It was a lesson in the history of the city ... from behind the scenes.uczniowie podczas wizyty w muzeum

uczniowie podczas wizyty w muzeum

 

uczniowie z wychowawczynią

Dnia 24 listopada 2023 roku uczniowie klasy 1c wraz z wychowawczynią Panią Agnieszką Konieczną oraz Panią Wicedyrektor Urszulą Augustyniak uczestniczyli w warsztatach cukierniczych w Manufakturze Czekolady Chocolate Story. Podczas zajęć uczniowie poznali etapy produkcji czekolady od samego ziarna kakaowca aż do tabliczki, dowiedzieli się, na czym polegają procesy konszowania i temperowania czekolady. Następnie zaprojektowali i wykonali własną tabliczkę czekolady, dekorując ją liofilizowanymi owocami. W międzyczasie mieli również możliwość skosztowania mlecznej czekolady do picia oraz prawdziwego ziarna kakaowca. Po warsztatach udali się na spacer po Łazienkach Królewskich.
On  November 24th 2023, students of class 1c together with their form teacher Ms Agnieszka Konieczna and Ms Urszula Augustyniak, the Deputy Director, participated in confectionery workshops at the Chocolate Factory called  Chocolate Story. During the classes, our students learnt about the stages of chocolate production from the cocoa bean itself to the bar, and what the processes of conching and tempering chocolate are. They then designed and made their own chocolate bar, decorating it with freeze-dried fruit. Meanwhile, they also had the opportunity to taste milk drinking chocolate and real cocoa beans. After the workshop, they went for a walk in the Royal Baths Park.

uczniowie podczas wycieczki