Klasa III Cp

uczniowie z wychowawczynią

wychowawca klasy: MAŁGORZATA ŻOCHOWSKA 



W dniu 28 listopada klasa 3cp pod opieką wychowawcy pani Małgorzaty Żochowskiej  była na warsztatach z obróbki karmelu w "Manufakturze Cukierków" w Warszawie.
Uczniowie dowiedzieli się jak barwiony jest karmel, jak jest rozciągany, w jaki sposób układa się wzory dla cukierków. Młodzież zobaczyła nie tylko cały proces przygotowywania cukierków , ale też lizaków. Oczywiście nie zabrakło degustacji, na zakończenie każdy z uczniów zrobił własnoręcznie lizaka i  otrzymał dyplom.

On November 28th , class 3cp under the supervision of their form tutor Ms Małgorzata Żochowska attended a workshop on caramel processing in the "Warsaw Candy Factory".
Our students learnt the way caramel is dyed, stretched and how patterns for candy are made. The youth saw not only the entire process of making candies but also the process of making lollipops. Naturally, there was plenty of tasting, and at the end each student received the lollipop he/she made  and a diploma.

uczniowie pdczas wycieczki

uczniowie z wychowawczynią

W dniu 23 listopada klasa 2cp udała  się na kręgle do Rozrywkowego Centrum Miasta zwanym HULAKULA. Klasa podzieliła się na dwie drużyny, które w atmosferze wzajemnej życzliwości zagrały w kręgle i bilard. Czas zabawy minął bardzo szybko i wszyscy uznali, iż chcieliby brać udział w następnych tego typu wycieczkach. Dobrej zabawy nie przeszkodziła niezbyt sprzyjająca aura pogodowa.
On  November 23rd, class 2cp went bowling to the Entertainment City Centre called HULAKULA. The class split into two teams and played bowling and pool in an atmosphere of mutual friendliness. The fun time passed very quickly, and everyone agreed that they would like to take part in more trips of this kind. The fun was not hampered by the inclement weather.

uczniowie podczas wycieczki

 

Wycieczka klasy 2cp
W dniu 20 października 2023 roku uczniowie klasy 2cp mieli okazję poznać najnowsza wersję malarskiej animacji słynnej powieści Władysława Reymonta pt. „Chłopi”. Film poprzedzony był lekcją wprowadzającą w czasy powstania dzieła oraz kulisy powstawania filmu. Wspaniała kreacja aktorska , niesamowite obrazy i oprawa muzyczna zachwyciła widzów. Po obejrzeniu filmu uczestnicy wycieczki mieli okazję przyjrzeć się wyrobom cukierniczym zaprezentowanym na Festiwalu Czekolady i Słodkości w CH Atrium Promenada.

A trip of class 2cp
On October 20th 2023, students of Class 2cp had an opportunity to watch the latest version of the painterly animation of Władysław Reymont's famous novel "The Peasants". The film was preceded by a lesson introducing the historical background  of  the novel and the behind-the-scenes of the making of the film. The wonderful acting, amazing images and musical setting delighted the audience. After watching the film, the participants of the trip had the opportunity to look at the confectionery presented at the Chocolate and Sweets Festival in the Promenada Shopping Mall.

uczniowie podczas wycieczki

uczniowie na zdjęciu klasowym

 

W dniu 8 marca klasa 1cp wraz z opiekunami p. Małgorzatą Żochowska i panią pedagog p. Joanną Gacek udała się na warsztaty kulinarne "Święta wielkanocne w staropolskiej kuchni” do Pałacu w Wilanowie. Uczniowie z uwagą słuchali wykładu na temat kuchni staropolskiej. Potem sprawnie przeszli do działania. W pracowni wykonywali sekwencję czynności , które doprowadziły do niezwykłej uczty. Na stole pojawiły się wyśmienite potrawy w przepięknej scenerii willi „Intrata”. Niezwykłe smaki pobudziły nasza wyobraźnię. Odbyliśmy podróż do odległych czasów  staropolskiej kuchni.

On March 8th, class 1cp and their teachers Ms Małgorzta Żochowska and Ms Joanna Gacek went to the culinary workshop "Easter in Old Polish cuisine" at the Wilanów Palace. The students listened attentively to a lecture on Old Polish cuisine. Then they moved smoothly into action. In the workshop, they followed a sequence of steps, which led to an extraordinary feast. Delicious dishes appeared on the table in the beautiful setting of Villa "Intrata". The unusual flavours stimulated our imagination. We were taken on a journey to the distant past of Old Polish cuisine.

uczniowie podczas warsztatówdania przygotowane przez uczniów