Klasa II Cp

uczniowie z wychowawczynią

wychowawca klasy: JADWIGA STACHURSKA 



Dnia 26 września 2024 klasa 2c oraz kilkoro uczniów z klasy 3dp i 3ep pod opieką Pani Agnieszki Koniecznej i Pani Teresy Rogali zwiedzili Muzeum Fabryki Czekolady E.Wedel. Pokonując wraz z przewodniczką poszczególne piętra muzeum, uczestnicy wycieczki  mogli poznać tajniki produkcji czekolady krok po kroku, od ziarna aż po gotową tabliczkę, poznać słodkie dzieje rodziny Wedlów, która stworzyła to wyjątkowe miejsce. Zwiedzanie odbywało się w sposób interaktywny, można było dotykać eksponatów, uruchamiać maszyny, obejrzeć pod mikroskopem proces fermentacji ziarna kakaowego, skakać po czekoladzie wydającej dźwięki, podejrzeć przez szybę działanie prawdziwej linii technologicznej oraz dekorowanie torcików wedlowskich,  zaprojektować własne pudełko ptasiego mleczka i podjadać… prażone ziarno kakaowe, płynną czekoladę wylaną na listek waflowy. Był też relaks na "piankach" ptasiego mleczka.  Duże wrażenie wywarła na wszystkich czekoladowa makieta dawnego Kamionka z jeziorkiem wypełnionym płynną czekoladą. Po nauce, degustacji  i zabawie przyszedł czas na oddech na świeżym powietrzu na tarasie widokowym piątego piętra, skąd można podziwiać panoramę Warszawy.

On  September 26 th 2024 class 2c and several students from classes 3dp and 3ep under the supervision of  Ms Agnieszka Konieczna and Ms Teresa Rogala visited the E.Wedel Chocolate Factory Museum. Walking through each floor of the museum together with a guide, the participants were able to learn the secrets of chocolate production step by step, from the grain to the complete chocalete bar, and get to know the sweet history of the Wedel family, who created this unique place. The tour was interactive: visitors could touch the exhibits, operate the machines, watch the fermentation process of cocoa beans under a microscope, jump on the sounding chocolate, look through the glass at the real technological line and the decoration of Wedel cakes, design their own box of bird's milk and snack on ... roasted cocoa beans and liquid chocolate poured onto a wafer leaf. There was also relaxation on the ‘marshmallows’ , which in Polish is translated into so called   bird's milk.  A chocolate model of the former Kamionek with a lake filled with liquid chocolate made a big impression on everyone. After learning, tasting and playing, it was time to breathe in the fresh air on the fifth-floor viewing terrace, from where you could admire the panorama of  Warsaw.

uczniowie podczas wycieczki

uczniowie podczas wycieczkuczniowie podczas wycieczk

uczniowie z klasy 1Cp