Lekcje z sommelierem 2025 // Lessons with a sommelier 2025
Szkolenie Sommelierskie w sali obsługi konsumenta
W dniu 28.02.2025 uczniowie z kl. 3hp, 4dp wzięli udział w szkoleniu sommelierskim przeprowadzonym przez Pana Jerzego Kruka ze Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. W pierwszej części spotkania młodzież zapoznała się z klasyfikacją win i zasadami ich doboru do potraw, a także z działalnością Stowarzyszenia w Polsce i na świecie oraz z obowiązkami i wymaganiami na stanowisku sommeliera w renomowanej restauracji. W drugiej części uczniowie uczyli się prezentować butelkę wina gościowi, prawidłowo otwierać wino trybuszonem, a także serwować wino do odpowiednich kieliszków. Na zakończenie szkolenia dla wszystkich uczestników zorganizowana została degustacja bezalkoholowych francuskich win białego i czerwonego, pozwalająca na omówienie cech organoleptycznych wina tzn. klarowności, barwy, kwasowości i słodyczy wina a także jego taniczności czyli cierpkości. Młodzież z dużym zainteresowaniem uczestniczyła w szkoleniu, którego organizatorem z ramienia ZSG-H była pani Grażyna Ładno.
Sommelier training in the consumer service room
On February 28, 2025, students from classes 3hp and 4dp took part in a sommelier training conducted by Mr. Jerzy Kruk from the Association of Polish Sommeliers. In the first part of the meeting, the youth learned about the classification of wines and the rules of selecting them for dishes, as well as the Association's activities in Poland and around the world, as well as the duties and requirements of a sommelier in a renowned restaurant. In the second part, students learned how to present a bottle of wine to a guest, how to properly open wine and how to serve wine into appropriate glasses. At the end of the training, a tasting of non-alcoholic French white and red wines was organized for all participants, allowing them to discuss the organoleptic characteristics of the wine, i.e. clarity, color, acidity and sweetness of the wine, as well as its tartness. The youth participated with great interest in the training organized by Mrs. Grażyna Ładno on behalf of ZSG-H.
Lekcje z sommelierem 2024 // Lessons with a sommelier 2024
W dniu 01 czerwca 2024 roku uczniowie kl.4 ehp Weronika Stefańska, Filip Stawicki wraz z nauczycielkami p. Bożeną Juzaszek i p. Grażyną Ładno z wielką przyjemnością obejrzeli uroczystą Finałową Galę z okazji odbywających się od 30 maja do 01 czerwca Mistrzostw Sommelierów Polskich 2024 zorganizowaną w hotelu Airport Okęcie w Warszawie.
Impreza rozpoczęła się od spotkania z przedstawicielką Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, organizatorami konkursu i krótkiego zapoznania z hotelem Airport Okęcie. W finale zmierzyli się ze sobą trzej sommelierzy wyłonieni z grona 28 uczestników. Zawodnicy wykazując się wysokim profesjonalizmem w 6 konkurencjach wykonywali serwis wina, rozpoznawanie szczepów winorośli, roczników, marek alkoholi, degustację i analizę cech jakościowych wina, doradzanie win do potraw.
On June 1st 2024, students from class 4 ehp Weronika Stefańska, Filip Stawicki, together with their teachers Ms Bożena Juzaszek and Ms Grażyna Ładno, watched with great pleasure the Final Gala of the Polish Sommelier Championships 2024 held from 30th May to 1st of June, organised at the Airport Okęcie Hotel in Warsaw.
The event began with a meeting with a representative of the Association of Polish Sommeliers, the organisers of the competition and a brief introduction to the Airport Okęcie Hotel. In the final, three sommeliers, selected from among 28 participants, faced each other. The contestants, demonstrating a high level of professionalism in 6 competitions, performed wine service, recognition of grape varieties, vintages, alcohol brands, tasting and analysing the quality characteristics of wine, and advising wines to accompany dishes.
W dniu 14 maja odbyła się druga część szkolenia wiedzy o winie prowadzona przez Pana Jerzego Kruka z SPS. Tematyka szkolenia oparta głównie była na podstawach towaroznawczych i ocenie organoleptycznej wina bezalkoholowego, jak również doborze ich do potraw. Była część teoretyczna i praktyczna związana z podawaniem i kulturą wina w polsce. Organizatorem spotkania była Pan Arkadiusz Butor oraz Pani Grażyna Ładno.
On May th 2024, the second part of the wine knowledge training course was held by Mr Jerzy Kruk of SPS. The themes of the training were mainly based on the basics of commodity and organoleptic evaluation of non-alcoholic wine, as well as matching each kind with food. There was a theoretical and practical part related to serving and wine culture in Poland. The meeting was organised by Mr Arkadiusz Butor and Mrs Grażyna Ładno.
W dniu 19 marca 2024 roku odbył się pierwszy etap realizacji projektu o zawodzie sommeliera w naszej szkole. Główną myślą przewodnią było przedstawienie sylwetki prawnika oraz organizacji skupiającej sommelierów w Polsce. Prelegent przedstawił również podstawowe zasady degustacji win a także zakresy temperatur oraz zasady podawania wina w obecności gościa. Na końcu odbyła się ankieta i test, który wyłoni uczestników następnego etapu projektu. Organizatorem spotkania był Pan Arkadiusz Butor.
On March 19th 2024, the first stage of the project on the sommelier profession took place at our school. The main idea was to present the silhouette of a sommelier and the organisation of sommeliers in Poland. The speaker also presented the basic principles of wine tasting as well as temperature ranges and the rules for serving wine in the presence of a guest. At the end, there was a questionnaire and a test, which will select the participants for the next stage of the project. The meeting was organised by Mr Arkadiusz Butor.