Lekcje kulinarne - Sodexo Polska - 2011
W dniu 17.05.2011r. Firma Sodexo Polska przeprowadziła lekcję pokazową z Technologii gastronomicznej. Uczniowie z klasy II K1 zapoznali się ze strukturami i organizacją pracy w firmie Sodexo przez Panią Paulinę Palmowską - Specjalistę ds. Zasobów Ludzkich oraz wykonali, pod okiem profesjonalnego kucharza, Executive Chef - Arkadiusza Nowakowskiego 3 potrawy.
1) Rolada z kurczaka z wątróbkami i żurawiną na warzywach tagliatelle.
2) Tradycyjne de`volaille z kurczaka z faszerowanymi pomidorami i canelsami z kaszy kus-kus.
3) Udko z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami i szpinakiem z aromatycznym makaronem parpadelle.
W dniu 15.04.2010r. Firma Sodexo Polska przeprowadziła lekcję pokazową z Technologii gastronomicznej. Uczniowie kl. II G1 zapoznani zostali ze strukturami i organizacją pracy w firmie Sodexo przez Panią Paulinę Palmowską - Specjalistę ds. Zasobów Ludzkich oraz wykonali, pod okiem profesjonalnego kucharza, Executive Chef - Arkadiusza Nowakowskiego 3 potrawy.
W menu znalazło się:
1. Peper stek z polędwicy wołowej na sałatce z młodego szpinaku z serem pleśniowym prażonymi orzechami i malinowym vinegreat
2. Polędwiczki wieprzowe faszerowane kurkami w sosie z zielonym pieprzem podane na terinie z kaszy jęczmiennej i gruszką faszerowaną rokpolem
3. Mix kolorowych sałat z grillowanymi polędwiczkami z kurczaka, krutonami i miodowym balsamico
Lekcje kulinarne - Sodexo Polska - 2010
W dniach 15.04.2010 r. oraz 16.04.2010 r. odbyły się prezentacje Sodexo Polska. Specjalista ds. Zasobów Ludzkich Pani Paulina Palmowska zaprezentowała produkty Sodexo Polska, a szef kuchni Pan Leszek Rułka pokazał uczniom swoje umiejętności kulinarne.
W dniu 15.04.2010r. w prezentacji udział wzięli uczniowie z klasy II K1.
MENU - Czwartek 15-04-2010r.
- Steki wołowe z pieczonymi ziemniakami i warzywami z wody.
- Polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowym z ryżem.
- Bukiet sałata z polędwiczką cielęcą i octem balsamicznym.
W dniu 16.04.2010r. w prezentacji udział wzięli uczniowie z klasy I G1.
MENU - Piątek 16-04-2010r.
- Warzywa zapiekane z mozzarellą.
- Spaghetti z brokułami i płatkami parmezanu.
- Risotto z pieczarkami.
- Zapiekanka warzywno makaronowa.
Lekcje kulinarne - Sodexo Polska - 2009
W dniach 18.05.2009 r. oraz 20.05.2009 r. odbyły się prezentacje Sodexo Polska. Specjalista ds. Zasobów Ludzkich Pani Paulina Palmowska zaprezentowała produkty Sodexo Polska, a z szefem kuchni Panem Leszkiem Rułką mogliśmy doskonalić umiejętności kulinarne uczniów.
MENU (18.05.2009 r.):
- Filet z kaczki z pieczonymi ziemniakami i konfiturą z czerwonej cebuli z nutą sosu malinowego.
- Flambirowana wątróbka drobiowa z octem balsamicznym i żurawiną , teriną z kaszy jęczmiennej i gruszką w czerwonym winie.
- Stek wołowy zapiekany z gorgonzolą podany na puree selerowym i bukietem warzyw.
MENU ( 20.05.2009 r.):
- Panierowany kozi camembert z musem z brzoskwiń.
- Deska serów.
- Polędwiczka wieprzowa nadziewana kozim serem szpinakiem i orzechami.
- Roladka z wędzonego łososia z ziołowym twarożkiem podany na pumperniklu.