KUCHNIA WŁOSKA NA TALERZU!
W dniu 25 listopada 2025 r. uczniowie klasy 3Dp oraz część uczniów z klasy 3Ap miała niesamowitą okazję zetknąć się z prawdziwą, tradycyjną kuchnią włoską!
Podczas warsztatów gościliśmy:
- Pana Roberto Cafiero z Italian Trade Agency
- Pana Vincenzo Spinelli z Ambasady Włoch
którzy opowiedzieli o propagowaniu tradycyjnej włoskiej kuchni w Polsce oraz gotowości do dalszej współpracy oraz szefów kuchni:
- Cristine Catese
- Fabio Pantano
- Gero Cascio
dzięki którym nauczyliśmy się jak przygotować podstawowe 3 włoskie pasty:
- Carbonarę
- Normę
- Amatricianę
Uczniowie oraz nauczyciele opiekunowie – Pani Jolanta Wicher i Pan Robert Nicewicz, a także Pani Dyrektor Anna Chylińska otrzymali certyfikaty ukończenia warsztatów. Dziękujemy za szkolenie pełne smaków, zapachów i wspaniałą atmosferę. To była prawdziwa włoska uczta. Liczymy na dalszą owocną współpracę!
ITALIAN CUISINE ON YOUR PLATE!
On November 25th 2025, students from class 3Dp and some students from class 3Ap had an amazing opportunity to experience authentic, traditional Italian cuisine!
During the workshops, we hosted:
- Mr Roberto Cafiero from the Italian Trade Agency
- Mr Vincenzo Spinelli from the Italian Embassy
who talked about promoting traditional Italian cuisine in Poland and their willingness to continue cooperation as well as chefs:
- Cristine Catese
- Fabio Pantano
- Gero Cascio
who taught us how to prepare three basic Italian pasta dishes:
- Carbonara
- Norma
- Amatriciana
The students and their teachers, Ms Jolanta Wicher and Mr Robert Nicewicz, as well as the Headmistress, Ms Anna Chylińska, received certificates of completion for the workshop. Thank you for a training session full of flavours, aromas and a wonderful atmosphere. It was a real Italian feast! We look forward to further fruitful cooperation!




Dnia 10.03.2025 r. odbyły się warsztaty kulinarne z mentorem kulinarnym Szefem Adamem Chrząstowskim. Tym razem dotyczyły one dziczyzny. Uczniowie klas 3Dp, 3Ep i 4Dp mieli okazję poznać ciekawe przepisy na wykorzystanie mięsa z dzikiej zwierzyny z twistem nowoczesności. Uczniowie poznali rodzaje dziczyzny, jej elementy kulinarne oraz wykorzystywali nowoczesne urządzenia i uczyli się aranżacji dań. W części praktycznej młodzi adepci sztuki kulinarnej mieli okazję przygotować:
• tatara z sarny
• eskalopki z daniela ala saltimbocca
• faszerowane udko królika
• terrinę z królika i sarny
Dziękujemy za inspirujące, pełne ciekawej wiedzy spotkanie!
Dnia 10.12.2024 r. odbyły się warsztaty kulinarne z Szefem Adamem Chrząstowskim pt.:”Kuchnia warszawska w nowej odsłonie”. Uczniowie klas 3Dp, 3Ep i 4Dp mieli okazję poznać tradycyjne przepisy starodawnej Warszawy z twistem nowoczesności. W prelekcji poprzedzającej warsztaty poznali historię i uwarunkowania kuchni warszawskiej, produkty lokalne i tradycyjne oraz zastosowanie nowych technik, urządzeń i aranżacji do przygotowania dań kuchni warszawskiej.
W części praktycznej młodzi adepci sztuki kulinarnej mieli okazję przygotować:
- Tatara owędzanego ze świecy wołowej
- Schab po warszawsku w nowej odsłonie
- Flaki wołowe po warszawsku z pulpetami z sezonowanego mięsa
- Kanapkę z szarpanym warchlakiem i śliwką
- Steka z sezonowanego na sucho schabu wołowego
- Chrupkie kluski z makiem
On December 12th 2024, a culinary workshop with Chef Mr Adam Chrząstowski entitled: “Warsaw cuisine in a new version” took place. Students of classes 3Dp, 3Ep and 4Dp had the opportunity to learn the traditional recipes of old Warsaw with a twist of modernity. In a lecture preceding the workshop, they learned about the history and conditions of Warsaw cuisine, local and traditional products, and the use of new techniques, equipment and arrangements to prepare Warsaw dishes.
- In the practical part, young students of the culinary arts had the opportunity to prepare:
- Smoked tartare made from beef candle
- Warsaw-style pork loin in a new version
- Beef tripe in the Warsaw style with meatballs made of seasoned meat
- Sandwich with jerked piglet and plum
- Dry seasoned beef loin steak
- Crispy noodles with poppy seeds


























