Dnia 10.12.2024 r. odbyły się warsztaty kulinarne z Szefem Adamem Chrząstowskim pt.:”Kuchnia warszawska w nowej odsłonie”. Uczniowie klas 3Dp, 3Ep i 4Dp mieli okazję poznać tradycyjne przepisy starodawnej Warszawy z twistem nowoczesności. W prelekcji poprzedzającej warsztaty poznali historię i uwarunkowania kuchni warszawskiej, produkty lokalne i tradycyjne oraz zastosowanie nowych technik, urządzeń i aranżacji do przygotowania dań kuchni warszawskiej.
W części praktycznej młodzi adepci sztuki kulinarnej mieli okazję przygotować:
- Tatara owędzanego ze świecy wołowej
- Schab po warszawsku w nowej odsłonie
- Flaki wołowe po warszawsku z pulpetami z sezonowanego mięsa
- Kanapkę z szarpanym warchlakiem i śliwką
- Steka z sezonowanego na sucho schabu wołowego
- Chrupkie kluski z makiem
On December 12th 2024, a culinary workshop with Chef Mr Adam Chrząstowski entitled: “Warsaw cuisine in a new version” took place. Students of classes 3Dp, 3Ep and 4Dp had the opportunity to learn the traditional recipes of old Warsaw with a twist of modernity. In a lecture preceding the workshop, they learned about the history and conditions of Warsaw cuisine, local and traditional products, and the use of new techniques, equipment and arrangements to prepare Warsaw dishes.
- In the practical part, young students of the culinary arts had the opportunity to prepare:
- Smoked tartare made from beef candle
- Warsaw-style pork loin in a new version
- Beef tripe in the Warsaw style with meatballs made of seasoned meat
- Sandwich with jerked piglet and plum
- Dry seasoned beef loin steak
- Crispy noodles with poppy seeds