Wiedzy o żywieniu...

Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności 2017/2018 // Food and Nutrition Knowledge Contest 2017/2018

12 stycznia 2018 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego na ulicy Poznańskiej odbył się XXII Okręgowy etap Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Temat tegorocznej olimpiady brzmiał: "Owoce i warzywa – przetwórstwo i rola w żywieniu". Naszą szkołę reprezentował Mateusz Solecki z klasy 3de, opiekunką Mateusza była Pani Izabela Stoczkowska. Podczas olimpiady uczeń zmierzył się z testem składającym się z 40 pytań, ponadto wykonywał zadania z kategorii prawda/fałsz oraz dopasowanie terminów w pary. Niestety Mateusz nie przebrnął części eliminacyjnej olimpiady, lecz zebrane doświadczenie na pewno zaowocuje w przyszłości i pozwoli mu wykorzystać je w praktyce.

Podczas gdy uczniowie zmagali się z trudami olimpiady, ich opiekunowie mieli możliwość wzięcia udziału w bardzo ciekawym pokazie kulinarnym, związanym z tematyką olimpiady. Po zakończeniu części głównej konkursu uczniowie, wraz ze swoimi opiekunami wzięli udział w panelu wykładowo-dyskusyjnym, dotyczącym przetwórstwa i rola w żywieniu owoców i warzyw. Temat przyszłorocznej olimpiady będzie dotyczył produktów mlecznych. Już nie możemy się doczekać!

//

On 12th January 2018 XXII District stage of Nutrition Knowledge Competition took place at Catering School at Poznańska street. The topic was "Fruit and vegetables - processing and its role in nutrition". Our school was represented by Mateusz Solecki from class 3de with his teacher Ms I. Stoczkowska. During the competition the students had to solve a test of 40 questions and some other tasks. Unfortunately Mateusz did not get through the qualifying part of the contest but gained some new experience.

While students struggled with the competition their teacher took part in an interesting culinary show. After completing the main part of the competition, the students took part in the lecture and discussion panel on processing and the role in fruit and vegetable nutrition. The topic of the next year competition will concern dairy products.

 

 

Dnia 7 listopada odbył się etap szkolny Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. W tym roku aż 12 osób podjęło się wyzwania w walce o udział w II etapie Olimpiady. Spośród uczestników najwyższą liczbę punktów uzyskał Mateusz Solecki z klasy 3de, który jako zwycięzca będzie reprezentował naszą szkołę 12 stycznia na etapie okręgowym.

 //

On 7th November the Food and Nutrition Knowledge Competition took place in our school. This year 12 students have taken the challenge of participating in the second stage of the competition. Among the participants was Mateusz Solecki from class 3de who will represent our school on 12th January in the district stage.

 



Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności 2016/2017 // Food and Nutrition Knowledge Contest 2016/2017

Dnia 13 stycznia 2017 r. w murach Zespołu Szkół Gastronomicznych im.prof.E.Pijanowskiego na ulicy Poznańskiej odbył się XXI Okręgowy etap Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Naszą szkołę reprezentował Paweł Nogal z klasy 4 D oraz zasiadająca w komisji egzaminacyjnej Pani Izabela Stoczkowska. Paweł miał za zadanie wykonać test składający się z 40 pytań, pozostałe zadania polegały na zaznaczeniu odpowiedzi prawda/fałsz oraz przyporządkowaniu różnych terminów w pary. Co prawda nie udało się zakwalifikować do kolejnego etapu, mimo to gratulujemy naszemu uczniowi, gdyż poziom olimpiady był naprawdę wysoki.

//

On 13th January 2017 in the Culinary School at Poznańska street in Warsaw took place the XXI regional stage of Nutrition and Food Knowledge Competition. Our school was represented by Paweł Nogal 4d and Ms Izabela Stoczkowska as examination committee. Pawel was supposed to write a test consisting of 40 questions and true/false tasks. Although he failed to qualify to the next stage, we congratulate him, as the level of the contest was really high.

W dniu 04 listopada 2016 r. odbył się etap szkolny XXI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Wzięło w nim udział sześciu uczniów z klas 2DE, 3D, 4F i 4D. Uczniowie zmagali się z pracą pisemną składającą się z 3 części.
Najlepszy okazał się uczeń klasy 4D Paweł Nogal. Paweł będzie reprezentował naszą szkołę na etapie okręgowym w styczniu 2017 r. Życzymy powodzenia!

//

On 4th November 2016 school stage of XXI Food and Nutrition Competition took place. Six students from class 2de, 3d, 4f and 4d from our school took part in the contest.They had to write a test consisting from 3 parts.
Paweł Nogal from class 4d was the best. He will represent our school in the next stage in January 2017. We wish great success in the contest!



Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności 2015/2016 // Food and Nutrition Knowledge Contest 2015/2016

Co roku odbywa się Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Cele Olimpiady to podniesienie poziomu kształcenia zawodowego, pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami produkcji żywności, konfrontacja możliwości osiągnięć uczniów z różnych szkół oraz nawiązanie współpracy pomiędzy szkołami.
Dwaj nasi uczniowie Grzegorz Jurko i Przemysław Kopania obaj z klasy IV D wzięli udział w dniu 11 stycznia 2016 r, w etapie rejonowym Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Olimpiada odbyła się w Zespole Szkół Gastronomicznych w Warszawie na ul. Poznańskiej. W etapie rejonowym wzięło udział około 70 uczniów z całego województwa mazowieckiego.
Nasi uczniowie nie zdołali się zakwalifikować do etapu centralnego, ale godnie reprezentowali naszą szkołę. Mimo porażki gratulujemy im.

//

It takes place every year. The aim of the Contest is to raise the level of vocational training, to stimulate and develop students' interests in food production and to establish cooperation between schools.
On 11th January two of our students Grzegorz Jurko and Przemysław Kopania (class 4d) took part in the district stage in Cooking Complex School at Poznańska Street in Warsaw. About 70 students from Mazovia region took part in the competition. Our students didn't manage to qualify to the final stage but we congratulate them for representing our school!

 


W dniu 10 listopada 2015 r. w naszej szkole odbył się etap szkolny XX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Wzięło w nim udział 6 uczniów z klas II ,III i IV technikum. Uczestnicy mieli do rozwiązania test z 50 zadaniami typu zamkniętego, który sprawdzał wiedzę i umiejętności objęte programem nauczania z podstaw żywienia człowieka i technologii gastronomicznej z towaroznawstwem.
Do etapu wojewódzkiego OWoŻiŻ, który odbędzie się 11 stycznia 2016 r. w Warszawie w ZSG zakwalifikowali się: Grzegorz Jurko i Przemysław Kopania z klasy IVd
Gratulujemy wygranej i życzymy kolejnych sukcesów!

//

On 10th November 2015 the school stage of XX Food and Nutrition Knowledge Contest took place in our school. Six students from II, III and IV class took part in the contest. The participants had to solve 50 tasks which checked their knowledge from the subjects Nutrition basics and Gastronomic Technology. Students Grzegorz Jurko and Przemysław Kopania from class IVd qualified to the voivodship stage.It will take place on 11th January 2016 in Warsaw.
Congratulations!



Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności 2014/2015 // Food and Nutrition Knowledge Contest 2014/2015

Dwaj nasi uczniowie Mateusz Bala klasa IV K1 i Grzegorz Jurko klasa IIIG, wzięli udział w dniu 09 stycznia 2015 r, w etapie rejonowym Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Olimpiada odbyła się w Zespole Szkół Gastronomicznych w Warszawie na ul. Poznańskiej. W etapie rejonowym wzięło udział około 70 uczniów z całego województwa mazowieckiego.
Nasi uczniowie nie zdołali się zakwalifikować do etapu centralnego, zajęli miejsca w drugiej dziesiątce. .Gratulujemy im i czekamy na lepsze wyniki w roku przyszłym.

//

Two of our pupils, Mateusz Bala from class IVg1 and Grzegorz Jurkoclass IIIG, participated in a regional stage of Food and Nutrition knowledge contest which was held on the 10th of January 2014. The contest took place in Catering school complex located in Poznańska St. in Warsaw. 70 pupils participated in the regional stage. Our pupils didn't manage to qualify to the second round. In spite of the failure we congratulate them and await better results next year.



Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności 2013/2014 // Food and Nutrition Knowledge Contest 2013/2014

Dwaj nasi uczniowie Mateusz Bala klasa III K1 i Przemysław Kopania klasa II G, wzięli udział w dniu 10 stycznia 2014 r, w etapie rejonowym Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Olimpiada odbyła się w Zespole Szkół Gastronomicznych w Warszawie na ul. Poznańskiej. W etapie rejonowym wzięło udział około 70 uczniów z całego województwa mazowieckiego.
Nasi uczniowie nie zdołali się zakwalifikować do etapu cenyralnego, zajęli miejsca w drugiej dziesiątce. Były to ich pierwsze eliminacje, dlatego mimo porażki gratulujemy im i czekamy na lepsze wyniki w roku przyszłym.

//

Two of our pupils, Mateusz Bala from class IIIg1 and Przemysław Kopania, participated in a regional stage of Food and Nutrition knowledge contest which was held on the 10th of January 2014. The contest took place in Catering school complex located in Poznańska St. in Warsaw. 70 pupils participated in the regional stage. Our pupils didn't manage to qualify to the second round. In spite of the failure we congratulate them and await better results next year.



Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności 2012/2013 // Food and Nutrition Knowledge Contest 2012/2013

W dniu 11 stycznia 2013 r. uczennice Emilia Zgutka i Natalia Ostrowska z klasy III k1 wzięły udział w etapie regionalnym "Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności".
Emilia Zgutka zajęła VII miejsce i wyróżnienie, a Natalia Ostrowska XII miejsce, na około 100 uczestników Olimpiady. Uczennice przygotowywała do Olimpiady p. Hanna Maj
Gratulujemy uzyskanych wyników i życzymy sukcesów w przyszłym roku.

//

On the 11th of January 2013 our pupils Emilia Zgutka and Natalia Ostrowska together with class III k1 participated in regional “Food and Nutrition knowledge Competition”.
Emilia Zgutka took 7th place with a special distinction while Natalia Ostrowska managed to get 12th place per about 100 other contestants. Ms Hanna Maj had prebered our pupils to the competition. We congratulate your results and with you more success in the future

W dniu 12 11 2012 roku w szkole odbyły się eliminacje szkolne Olimpiady Wiedzy o żywieniu i żywności Do etapu rejonowego zakwalifikowały się Natalia Ostrowska i Emilia Zgutka z klasy 3 K1.
Gratulujemy i trzymamy kciuki za dalsze sukcesy.

//

On the 12th of November 2012 school qualifications to the Food an Nutrition Knowledge contest took place. As it turned out, Natalia Ostrowska and Emilia Zgutka from class 3 k1 had qualified to the second round of the contest.
We congratulate the winners and we keep our fingers crossed for your further success.



Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności 2011/2012

W dniu 13 stycznia 2012 r. uczennice Emilka Zgutka z klasy II k1 i Natalia Brona z klasy IV k wzięły udział w etapie regionalnym "Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności".
Emilka Zgutka zajęła XV miejsce, a Natalia Brona XIX miejsce, na około 100 uczestników Olimpiady.
Gratulujemy uzyskanych wyników i życzymy sukcesów w przyszłym roku.



Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności 2010/2011

Nasz uczeń Mateusz Żaboklicki z IV K został laureatem XV Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, która odbyła się w dniach 25-26.03.2011 r. w Szczecinie .

W etapie centralnym olimpiady wzięło udział 60 uczestników.
Tylko kilkunastu zostało laureatami, a z województwa mazowieckiego jedynie Mateusz zajął tak wysokie miejsce w finale. Przypominamy, że Mateusz już drugi raz brał udział w etapie centralnym tej olimpiady, w tamtym roku został finalistą . Dzięki temu został zwolniony z części pisemnej egzaminu zawodowego.

Laureaci są zwolnieni również z egzaminów wstępnych do wielu szkół wyższych na kierunki pokrewne z olimpiadą
1) Uniwersytet Łódzki
2) Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
3) Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
4) Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
5) Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
6) Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
7) Uniwersytet Techniczo-Przyrodniczy w Bydgoszczy
8) Politechnika Łódzka
9) Politechnika Rzeszowska
10) SGGW w Warszawie
11)Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
12)Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

Gratulujemy laureatowi i życzymy dalszych sukcesów.

W dniu 14 stycznia 2011 r. odbył się etap rejonowy XV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
Nasz uczeń Mateusz Żaboklicki zajął I miejsce i zakwalifikował się do etapu centralnego, który odbędzie się 24-26 marca 2011 r.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.



Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności 2009/2010

W dniu 26.03.2010r. odbył się finał XIV Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
Nasz uczeń Mateusz Żaboklicki z III K został finalistą.
Dzięki temu jest zwolniony z części pisemnej egzaminu zawodowego a jest dopiero uczniem klasy III.


Finaliści są też zwolnieni z egzaminów wstępnych do szkół wyższych na kierunki związane z Olimpiadą:
1) Uniwersytet Łódzki
2) Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
3) Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
4) Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
5) Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
6) Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
7) Uniwersytet Techniczo-Przyrodniczy w Bydgoszczy
8) Politechnika Łódzka
9) Politechnika Rzeszowska

W dniu 15.01.2010 roku, odbyły się eliminacje okręgowe XIV edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
Uczeń naszej szkoły MATEUSZ ŻABOKLICKI III K został laureatem etapu rejonowego i zakwalifikował się do finału, który odbędzie się w Szczecinie w dniach 25, 26 i 27 marca 2010r.



Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności 2008/2009

W dniach 09.-10.01.2009r. w Zespole Szkół Gastronomicznych, przy ul.Poznańskiej odbyła się Olimpiada Wiedzy o Żywieniu - etap okręgowy, w którym naszą szkołę reprezentowali Mateusz Żaboklicki z klasy II K i Mateusz Wichrowski z klasy III G1.
Na 75 olimpijczyków z prawie 40 szkół ogólnokształcących i techników z całego Mazowsza. IV miejsce zdobył Mateusz Żaboklicki, uzyskując 61 punktów na 100, drugi uczeń zajął 30 miejsce.
Spośród szkół warszawskich nasza szkoła wypadła najlepiej!.



Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności 2006/2007

W dniach 29, 30 i 31 marca 2007 roku odbył się etap centralny XI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu. W tym roku organizatorem tego wspaniałego wydarzenia był Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich nr 1 w Warszawie przy ulicy Poznańskiej. Tematyka wiodąca tegorocznej edycji to: Mikroorganizmy w Żywności i Żywieniu. W Olimpiadzie wzięła w tym roku udział rekordowa ilość młodzieży bo ponad 6500, z czego do etapu centralnego zakwalifikowało się 66 osób. Byli to uczniowie szkół gastronomicznych, jak i bardzo dobrych liceów ogólnokształcących z całej Polski.
Krzysztof Puchta z klasy IV G1 wziął udział w finale i udało mu się uzyskać tytuł finalisty (finalistami zostają osoby, które zajmują miejsce do 40).
Krzyś jest zwolniony z egzaminu pisemnego zawodowego oraz uzyskał wolny wstęp na wydziały żywienia i pokrewne na 14 uczelniach w Polsce.



Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności 2003/2004

W dniach 09-10.01.2004 roku nasi uczniowie wzięli udział w Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu i zajęli punktowane miejsca:
M. Wójtowicz –klasa V G1 -3 miejsce
C. Kaczmarski- klasa V G2 - 7 miejsce.
Monika Wojtowicz i Cezary Kaczmarski przeszli do eliminacji centralnych.