Szkolny Konkurs Barmański

Szkolny Konkurs Barmański 2024/2025 // Bartender School Competitio 2024/2025

W dniu 29 października 2024 roku w sali obsługi konsumenta ZSG-H odbył się Szkolny Konkurs Barmański (8 edycja) w której wzięli udział: Mirosława Syrota z kl.3h, Filip Kardaszewicz z kl.3ep  i Julia Kowalska z kl.4hp. Zadaniem uczestników było wykonanie, zgodnie z zasadami sztuki barmańskiej oraz z regulaminem konkursu, dwóch porcji drinka bezalkoholowego według własnej receptury.
W skład jury weszli nauczyciele: p. Grażyna Ładno - przewodnicząca, p. Ewa Rasińska, p. Michał Mirkiewicz i p. Bożena Juzaszek. Smak, zapach i wygląd konkursowych napojów oceniała także publiczność - uczniowie z kl. 3h i 5h degustujący sporządzone drinki.
W klasyfikacji konkursowej:
I miejsce zajęła Mirosława Syrota wykonując drink  "Morning Spark” na bazie espresso, soku pomarańczowego, oraz syropów Monin Amaretto i Honey
II miejsce  zajął  Filip Kardaszewicz  wykonując drink  "Clower club cocktail” na bazie napoju bezalkoholowego Gordon’s Alcohol Free, syropu malinowego, soku z cytryny, białka kurzego
III miejsce zajęła  Julia Kowalska wykonując drink "Apple Rasberry Zing” na bazie syropu z agawy, świeżych malin, soku jabłkowego, soku z limonki oraz syropu Monin Mohito Mint.
Uczestnikom konkursu gratulujemy kreatywności w komponowaniu nowych własnych receptur napojów bezalkoholowych oraz chęci doskonalenia umiejętności barmańskich.
Zdobywczyni I miejsca Mirosława Syrota  będzie 5 grudnia 2024 reprezentować szkołę w Ogólnopolskim Konkursie Sztuki Barmańskiej Monin Cup Junior 2024 organizowanym w siedzibie naszej szkoły. 

The School Bartender Competition (this is 8th edition) was held on  October 29th 2024 in the ZSG-H consumer service room, with the following participants: Mirosława Syrota from class 3h, Filip Kardaszewicz from class 3ep and Julia Kowalska from class 4hp. The participants' task was to make, in accordance with the rules of the bartending art and the competition regulations, two portions of a non-alcoholic drink according to their own recipe.
The jury was made up of teachers: Ms Grażyna Ładno - chairperson, Ms Ewa Rasińska, Mr Michał Mirkiewicz and Ms Bożena Juzaszek. The taste, smell and appearance of the competition drinks were also judged by the audience - students from classes 3h and 5h who were  tasting the drinks which had been made.
In the competition classification:
The first place went to Mirosława Syrota for making a drink called "Morning Spark" based on espresso, orange juice, and Monin Amaretto and Honey syrups.
Second place was awarded to Filip Kardaszewicz for his "Clower club cocktail" based on Gordon's Alcohol Free, raspberry syrup, lemon juice and chicken egg white.
Third place went to Julia Kowalska with her drink "Apple Rasberry Zing" based on agave syrup, fresh raspberries, apple juice, lime juice and Monin Mohito Mint syrup.
We congratulate the competition participants on their creativity in composing their own new soft drink recipes and their desire to improve their bartending skills.
The first place winner Mirosława Syrota will represent the school at the Monin Cup Junior 2024 National Bartender Art Competition on 5 th of  December 2024, held at our school premises.

uczniowie biorący udział w konkursie 

drinki przygotowane przez uczniów

 

Szkolny Konkurs Barmański 2019/2020 // Bartender School Competitio 2019/2020

W dniu 04 listopada 2019 roku odbył się III Szkolny Konkurs Barmański pod patronatem firmy SCM Poland głównego dystrybutora firmy Monini w Polsce. Do tego wydarzenia zgłosiło się 4 uczniów z naszej szkoły natomiast do finałowych rozgrywek przystąpiło 3 osoby - Zuzanna Mataszek klasa IVH, Piotr Galas klasa IVF oraz Daniel Wrzosek klasa ID. Każdy z uczestników zaprezentował wysoki poziom wykonania oraz technikę barmańską ale wygrany jest tylko jeden to Zuzanna Mataszek z drinkiem o nazwie "Alice in Wonderladnd" i Ona będzie reprezentować Naszą Szkołę na konkursie Monin Junior Cup 05 grudnia 2019 roku.

Skład drinka bezalkoholowego:
1. puree jagodowe 30ml,
2. syrop bazyliowy 20 ml,
3. sok z cytryny 40 ml,
4. sok porzeczkowy 160 ml,
5. świeże liście bazylii 6 szt.

Eementy dekoracyjne: świeża bazylia, jagody, puder cytrynowy, -technika wykonania: budowanie drinka, -naczynie do prezentacji: kubek metalowy. Konkurs przygotowali i przeprowadzili Pan Arkadiusz Butor i Pani Grażyna Ładno.

// 

On November 4th, 2019, the 3rd School Bartender Competition took place under the patronage of SCM Poland, the main distributor of Monini in Poland. 4 students from our school applied for this event and 3 people joined the final competition - Zuzanna Mataszek (class 4 H), Piotr Galas (class 4F) and Daniel Wrzosek (class 1D). Each participant presented a high level of performance and bartending technique but the winner was Zuzanna Mataszek with a drink called "Alice in Wonderland". She will represent our school at the Monin Junior Cup competition on December 5th, 2019

Non-alcoholic drink ingredients:
1. 30 ml berry puree
2. 20 ml basil syrup
3. 40ml lemon juice
4. 160 ml currant juice
5. 6 pcs.fresh basil leaves

Garnish: fresh basil, berries, lemon powder, performance technique: preparing a drink presentation dish: metal cup. The competition was organized by Mr. Arkadiusz Butor and Ms. Grażyna Ładno

 

 

 



Szkolny Konkurs Barmański „Soft Drink” 2015/2016 // Bartender School Competition "Soft Drink" 2015/2016

W dniu 10 czerwca 2016 roku w Zespole Szkół Techniczno-Zawodowych im. inż. Czesława Nowaka w Radzyminie odbył się II Międzyszkolny Konkurs Barmański „Soft Drink”. Celem konkursu było rozpowszechnianie sztuki barmańskiej wśród uczniów techników o profilu gastronomiczno-hotelarskim. Każdy z uczestników miał w pierwszej części wykonać swojego „soft drinka” w dwóch porcjach, natomiast w drugiej części przechodziło trzech najlepszych uczniów.
Oceniany był wygląd dekoracji, smak kompozycji składników oraz technika wykonania. Głównym sędzią był Jerzy Czapla długotrwały barman, a obecnie szkoleniowiec młodego pokolenia adeptów sztuki barmańskiej.
Naszą szkołę reprezentowała uczennica Klaudia Korbuszewska z klasy III H, która otrzymała wyróżnienie za udział w konkursie.

//

On 10th June 2016 II Bartender School Competition "Soft Drink" took place in the Czesław Nowak Secondary and Vocational School Complex in Radzymin. The aim of the competition was to polpularize the art of bartending among students of catering - hospitality profile. Each participant had to perform his soft drink in two portions and after that 3 best students passed to the second part of the competition.
The decoration, flavor, composition of ingredients and technique of performing the drink were evaluated. The main judge was Jerzy Czapla, an experienced bartender and now coach of the young bartender students.
Our school was represented by Klaudia Korbuszewska 3h who received award for participating in the competition.

 



Szkolny Konkurs Barmański „Soft Drink” 2014/2015 // Bartender School Competition "Soft Drink" 2014/2015

W dniu 06 marca 2015 roku w Zespole Szkół Terenów Zielonych odbył się Szkolny Konkurs Barmański „Soft Drink”. Celem konkursu było rozpowszechnianie sztuki barmańskiej wśród uczniów techników o profilu gastronomiczno-hotelarskim. Każdy z uczestników miał w pierwszej części wykonać swojego „soft drinka” w dwóch porcjach, natomiast w drugiej części przechodziło trzech najlepszych uczniów.
Oceniany był wygląd dekoracji, smak kompozycji składników oraz technika wykonania. Głównym sędzią był Jerzy Czapla długotrwały barman a obecnie szkoleniowiec młodego pokolenia adeptów sztuki barmańskiej.
Naszą szkołę reprezentowała uczennica Zuzanna Romanowska z klasy III H wraz z opiekunem Panem Arkadiuszem Butor zajmując I miejsce w konkursie.

//

On 6th March 2015 Bartender School Competition "Soft Drink" took place in the Green Areas School. The purpose of the competition was to popularize bartending among students of cooking - hospitality schools. Each of the participants had to make its own "soft drink" in two portions, and next, the 3 best students moved on to the second stage.
The decoration, flavor composition of ingredients and the way of preparing were evaluated. Jerzy Czapla, bartender, now trainer, was the main judge in the competition. Zuzanna Romanowska IIIh was representing our school. She was present with her teacher Mr Arkadiusz Butor and she won the competition, ranking on the 1st place.