EKOGALA

Europejski Konkurs Kulinarny - EKOGALA // European Culinary Contest - EKOGALA

Dnia 30 maja 2015r. uczniowie klasy 3G: Przemysław Kopania i Kamil Przewdziecki zdobyli najwyższa nagrodę GRAND PRIX w X Europejskim Konkursie Kulinarnym – EKOGALA Rzeszów 2015r.
Konkurs adresowany był do uczniów szkół europejskich, ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym. Rywalizacja konkursowa odbyła się w Regionalnym Centrum Sportowo – Widowiskowym „Podpromie” w Rzeszowie w trakcie Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości EKOGALA 2015. Organizatorem był Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie przy wsparciu merytorycznym Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni OSSKiC oraz Stowarzyszenia Euro – Toques Polska. Tematem głównym tegorocznej edycji konkursu było:
Danie zasadnicze z wykorzystaniem:
- polędwiczki wieprzowej,
- selera korzeń,
- owoców egzotycznych lub pestkowych,
- zbóż bezglutenowych (gryka, proso, kukurydza),
- czekolady ekologicznej Valrhona
Przemek i Kamil pod opieką Beaty Pręgowskiej przygotowali wg własnej receptury w ciągu 50 min 8 porcji „Polędwiczki wieprzowej z czarnuszką, puree z selera i gruszki, chrupkiem z kaszy, sosem czekoladowo – kawowym, kumkwatem, burakiem, cebulką i grzybami”. Jurorzy docenili wspaniałe danie i przyznali także nagrodę za najlepszy smak. GRATULUJEMY SUKCESU!

//

On 30th May 2015 students from class 3g: Przemysław Kopania and Kamil Przewdziecki received the main prize Grand Prix in the X European Culinary Contest - Ekogala Rzeszów 2015.
The contest was dedicated to students from European Secondary Schools with cooking profile. The competition took place in the sports center "Podprom" in Rzeszów during the International Fair of High Quality Food - Ekogala 2015. The contest was organized by Mikołaj Spytka School Complex in Rzeszów, Society of Polish Cooks, Polish Society of Head Chefs and Confectioners OSSKiC and Euro-Toques Polska Association.
The main subject of the contest was main course with:
- pork sirloin
- celery root
- exotic and stone fruits
- gluten free cereal (buckwheat, millet and corn)
- ecological chocolate Valrhon
Przemek and Kamil under the supervision of Ms B. Pręgowska, during 50 minutes prepared 8 portions of pork sirloin with mashed celery and pears, buckwheat, chocolate-coffee sauce, beetroot, onion and mushrooms. The jurors appreciated the dish and granted award for the best taste. Congratulations!