2018-2014

Turniej "Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik" 2018 // "The Best Pupil Confectioner tournament" 2018

W dniach 16-18 kwietnia 2018r. we Wrocławiu odbył się 23 finał ogólnopolski Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Nasze województwo reprezentowali dwaj uczniowie: z Radomia oraz z naszej szkoły – Kacper Piłaciński. Turniej składał się z dwóch części pisemnej i praktycznej. W części praktycznej uczniowie mieli do wykonania tort, ciasteczka bankietowe, 5 figurek  oraz eksponat  z wybranego surowca tj. czekolady, karmelu lub marcepanu. Dekoracje wyrobów musiały być związane z tematem przewodnim – Powiew wiosny.

Nie udało się Kacprowi zająć miejsca na podium, jednak osiągnął sukces, ponieważ otrzymał tytuł laureata, który zwalnia go ze zdawania części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie, otrzymując tym samym 100% z testu. Ponadto dzięki konkursowi uczniowie mogli pogłębić umiejętności samodzielnego zdobywania wiedzy, rozwijać swoje cukiernicze uzdolnienia, zapoznać się z najnowszymi technikami i technologiami w cukiernictwie oraz doświadczyć współzawodnictwa i nawiązać kontakty z uczniami z innych miast Polski,.

 //

On 16-18th April 2018 the 23rd final of Tournament for the Best Student in the Confectioner's Profession. Our province was represented by 2 students, one from Radom and the other one from our school - Kacper Piłaciński. The tournament consisted of 2 parts, written and practical. Students had to make a cake, banquet cookies, 5 figurines and an exhibit from the chosen raw material: chocolate, caramel or marzipan. The decorations of the products were associated with the topic - A breath of spring. 

Kacper failed to  take the podium  place, but he succeeded because he received the title of laureate. It exempts him from taking part in the written exam confirming qualifications in the profession, thus receiving 100% of the test. The students could deepen the skills of acquiring knowledge, develop their confectionary talents and get acquainted with the latest techniques and technologies in confectionery and to experience competition and make contact with students from other Polish cities.

 

 

09 stycznia 2018r. odbyły się eliminacje wojewódzkie do XXIII edycji Turnieju Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. W konkursie wzięło udział 4 uczniów, reprezentujących 3 szkoły zawodowe z województwa mazowieckiego tj. z Zespołu Szkół nr 34 im. Mieszka I w Warszawie, z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich z Radomia oraz z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ul. Majdańskiej w Warszawie. Uczestnicy konkursu przystąpili do etapu pisemnego oraz praktycznego. Do wykonania był tort z dekoracją, bankietówki oraz figurki z dowolnego surowca. Dekoracje wyrobów musiały być związane z tematem przewodnim - „Powiew wiosny”. Ocenie podlegały następujące elementy: organizacja pracy, kreatywność, smak i prezentacja. Jak co roku prace wykonane przez uczniów oceniali jurorzy – p. Helena Chełstowska z Mazowieckiego Kuratorium Oświaty oraz p. Bożena Sikoń, p. Izabella Birek, p. Stanisław Petryka, p. Zygmunt Wypych, cukiernicy z bardzo dużym doświadczeniem, którzy współpracują z nami już od ponad 10 lat.

Pierwsze miejsce zajął uczeń z radomskiej szkoły – Bartłomiej Maślak, drugie miejsce zajął uczeń naszej szkoły – Kacper Piłaciński. Pozostała dwójka uczestników zajęła ex aequo trzecie miejsce. Po zakończeniu konkursu uczestnicy mogli wysłuchać od naszych profesjonalnych jurorów komentarz na temat ich prac, co było dobrze oraz nad czym należy jeszcze popracować. Życzymy powodzenia w finale ogólnopolskim uczniowi reprezentującemu nasze województwo mazowieckie.

 //

On 9th January 2018 regional eliminations took place for the best student in the Confectioner's Profession. 4 students took part in the competition, representing 3 vocational schools from the Mazovia region, ie from Mieszko I School Complex nr 34 in Warsaw, from Catering-Hospitality School in Radom and from Catering-Hospitality School at Majdańska street in Warsaw. Participants took part in written and practical stage. They had to make  a cake with decoration, banquets and figures from any material. The leading topic was "The breath of spring". The following elements were evaluated: work organization, creativity, taste and presentation. As every year the works were judged by the jury: Ms Helena Chełstowska from Mazovia Education Department, Ms Bożena Sikoń, Ms Izabella Birek, Mr Stanisław Petryka and Mr Zygmunt Wypych - confectioners with big experience who have been cooperating with us for over ten years.

The 1st place was taken by a student from Radom school - Bartłomiej Maślak. The second by a student from our school - Kacper Piłaciński. The other two participants took 3rd place ex aequo. After the competition the participants could hear a comment from professional jury on the topic of their work. We wish good luck in the final to the student representing Mazovian district.

  



Turniej "Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik" 2017 // "The Best Pupil Confectioner tournament" 2017

25 stycznia 2017r. w naszej szkole odbyły się eliminacje wojewódzkie do XXII edycji Turnieju Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.
W konkursie wzięło udział 5 uczniów, reprezentujących 3 szkoły zawodowe z województwa mazowieckiego tj. z Zespołu Szkół Gastronomicznych przy ul. Poznańskiej w Warszawie, Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich z Radomia oraz z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ul. Majdańskiej w Warszawie.
Uczestnicy konkursu przystąpili do etapu pisemnego oraz praktycznego. Do wykonania był tort z dekoracją, bankietówki oraz figurki z dowolnego surowca. Dekoracje wyrobów musiały być związane z tematem przewodnim - „W krainie dobranocek”.
Prace wykonane przez uczniów oceniali jurorzy – p. Bożena Sikoń, p. Izabella Birek, p. Stanisław Petryka, p. Zygmunt Wypych, cukiernicy z bardzo dużym doświadczeniem, którzy współpracują z nami już od 10 lat.
Pierwsze i drugie miejsca zajęły Magdalena Niewczas i Katarzyna Okrój - uczennice z Radomia a trzecie Angelika Ogonowska uczennica z Zespołu Szkół Gastronomicznych z ul. Poznańskiej.
Życzymy powodzenia w finale ogólnopolskim uczennicy reprezentującej nasze województwo mazowieckie.

//

On 25th January 2017 in our school were held provincial eliminations for the XXII edition of the tournament for The Best Student in Confectioner Profession.
The competition was attended by 5 students, representing 3 vocational schools from the mazowieckie province i.e. Culinary School at Poznańska street in Warsaw, Catering and Hospitality School in Radom and Catering and Hospitality School at Majdańska street in Warsaw.
The participants took part in the written and practical stage. They had to make a cake with decoration, small cookies and figures from any confectionery material. The leading topic was "In the land of cartoons". The work done by the students was evaluated by the jury - Ms Bożena Sikoń, Ms Izabella Birek and Mr Stanisław Petryka and Mr Zygmunt Wypych, confectioners with big experience, who have been cooperating with us for 10 years.
The first and second places were taken by Magdalena Niewczas i Katarzyna Okrój
students from Radom and the third by Angelika Ogonowska student from Culinary School at Poznańska street in Warsaw.
We wish good luck in the finals student who representing our mazowieckie province.




Turniej "Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik" 2016 // "The Best Pupil Confectioner tournament" 2016

20 stycznia 2016r. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie przy ul. Majdańskiej 30/36 odbyły się eliminacje wojewódzkie do XXI edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. W konkursie uczestniczyło 7 uczniów z trzech szkół: z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich z Radomia, Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego z Warszawy oraz z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Warszawy.

Tegoroczna edycja nosiła tytuł „Głębia oceanu”. Uczestnicy mieli do wykonania tort z dekoracją, 2 rodzaje babeczek bankietowych i 2 figurki z dowolnego surowca. Profesjonalne jury w składzie: p. Bożena Sikoń, p. Izabela Birek, p. Stanisław Petryka, p. Zygmunt Wypych, pod przewodnictwem pani wizytator Heleny Chełstowskiej z Kuratorium Oświaty, wyłoniło zwycięzców konkursu. Ocena prac konkursowych obejmowała organizację i higienę pracy, kreatywność, smak i prezentację.
Pierwsze i drugie miejsce zdobyły uczennice z Radomia tj. Sylwia Sobieraj i Justyna Żak, trzecie miejsce zdobył Robert Koźlic uczeń Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z ul. Majdańskiej.
Do finału zostały zgłoszone 2 uczennice, które zajęły pierwsze i drugie miejsce. Po zakończeniu konkursu każdy uczestnik otrzymał od jurorów informacje na temat swojej pracy, popełnionych błędach oraz sugestie i rady do pracy na przyszłość.

//

On the 20th of January a preliminary regional stage of XXI Edition of The Best Pupil Confectioner took place in our school. The contest was attended by seven pupils from: Food Industry and Hospitality School Complex in Radom, Catering School Complex in Warsaw and our school - Catering and Hospitality School Complex in Warsaw.

This year’s edition was titled „The depths of the ocean”. The participants of the competition made a layer cake with decorations, banquet cupcakes and two figures from a chosen ingredient. Professional jury composed of: Ms. Bożena Sikoń, Ms. Izabela Birek, Mr. Stanisław Petryka, Mr. Zygmunt Wypych, under supervision of inspector Helena Chełstowska from The Board of Education, selected the winners. The evaluation of the competition entry included: work organization, work hygiene, taste, creativity and presentation.
The first and the second place won Sylwia Sobieraj and Justyna Żak from Radom and the third place went to Robert Koźlic from our school.
Two contestants who took the first and second place will compete in the grand final. After the competition each of the participants was given some information about their work, mistakes and some tips for the future work.




Turniej "Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik" 2015 // "The Best Pupil Confectioner tournament" 2015

13 stycznia2015r. odbyły się w naszej szkole eliminacje wojewódzkie do XX edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.
Uczestnicy konkursu pisali najpierw test z teorii cukiernictwa a następnie mieli do wykonania tort z dekoracją, babeczki bankietowe oraz figurki z dowolnego surowca. Tematem przewodnim tej edycji konkursu była " Europejska Stolica Kultury Wrocław 2016".
Pierwsze miejsce zajęła uczennica Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich z Radomia - Angelika Rogala, która będzie reprezentować województwo mazowieckie w finale ogólnopolskim. Życzymy Angelice powodzenia.

//

On the 13th of January in our school an entry competition of voivodeship level of 20th Edition of Confectioner's Best Student took place. Participants of the contest wrote a theoretical test of pastry knowledge and make a layer cake with decorations, cupcakes and figures from a chosen ingredient. The theme of this year's contest related Wroclaw - A European Capital of Culture 2016. First place for Angelika Rogala from Zespoł Szkoł Gastronomicznych i Hotelarskich in Radom. She will be representing our Mazovian voivodeship in the finals. We wish her good luck.



Turniej "Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik" 2014 // "The Best Pupil Confectioner tournament" 2014

15 stycznia 2014r. odbyły się eliminacje wojewódzkie do XIX edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. W konkursie uczestniczyło 6 uczniów z dwóch szkół – z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich z Radomia oraz z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Warszawy.
Tegoroczna edycja nosi tytuł „Muzyczne inspiracje”. Uczestnicy mieli do wykonania tort z dekoracją, 3 rodzaje babeczek bankietowych i 3 figurki z dowolnego surowca.
Profesjonalne jury w składzie: p. B. Sikoń, p. I. Birek, p. S. Petryka, p. Z. Wypych, pod przewodnictwem pani wizytator Heleny Chełstowskiej z Kuratorium Oświaty, wyłoniło zwycięzców konkursu.
Pierwsze miejsce - Dawid Ryciak ze szkoły z Radomia
Drugie miejsce - Anna Woźnica ZSGH Warszawa
Trzecie miejsce - Rafał Galas ZSGH Warszawa

Do finału zgłoszony zostanie uczestnik, który zajął pierwsze miejsce. 

//

On the 15th of January 2014 a preliminary regional stage of XIX edition of The Best Pupil Confectioner took place in our school. Six pupils from two schools (Catering and Hospitality school complex from Warsaw and Food School complex from Radom) participated in the competition.
This year’s edition was entitled “Musical inspiration”. Participants had to prepare a layer cake with decorations, three types of banquet cupcakes and three figures made from an ingredient of choice. Professional jury composed of: Mr. B. Sikoń, Mr. I. Birek, Mr. S. Petryka and Mr. Z. Wypych, under supervision of inspector Helena Chełstowska from The Board of Education office, selected the winners.
Frist place went to - Dawid Ryciak ze szkoły z Radomia
Second to - Anna Woźnica ZSGH Warszawa
Third to - Rafał Galas ZSGH Warszawa

Contestant who won the first place will compete in the grand finale.