Szef dla Młodych Talentów edycja 2024/2025
„Konkurs Kulinarny – Nowoczesna Kuchnia Polska 2024”
W dniu 24 września 2024 roku nasi uczniowie Marcel Kowalczyk i Aleksander Szymczak z klasy 4dp oraz Filip Kardaszewicz z klasy 3ep pod opieką nauczycieli - trenerów Pani Bożeny Juzaszek i Pana Roberta Nicewicza wzięli udział w finale Ogólnopolskiego „Konkursu Kulinarnego – Nowoczesna Kuchnia Polska 2024”.
Organizatorem konkursu było MAKRO CASH AND CARRY POLSKA S.A. Konkurs odbył się w Akademii Inspiracji Makro w Warszawie. Aby zakwalifikować się do finału konkursu uczniowie musieli wykonać quiz on line złożony z pytań zamkniętych i otwartych, z dziedziny gastronomii, do dnia 31.07.2024.
Z grupy 600 osób z całej Polski, które wykonały quiz wybrano 24 finalistów, w tym aż 3 uczniów z naszej szkoły.
Konkurs finałowy składał się z trzech etapów, za które uczestnicy otrzymywali punkty.
I etap to wykonanie w ciągu 15 minut jednego z wylosowanych sosów (beurre blanc, beszamelowy, bearnaise i veloute),
II etap to prawidłowy rozbiór kurczaka,
III etap to przygotowanie 4 porcji dania zadadniczego, w którym uczeń miał wykorzystać wszystkie elementy z jednego kurczaka (zero waste), dwie obróbki termiczne mięsa, a do dyspozycji miał stanowisko z ograniczoną ilością sprzętu. Czas na wykonanie dania to tylko 75 minut. Z tego karkołomnego zadania nasi uczniowie wywiązali się znakomicie.
Wszyscy trzej wygrali Nagrodę I stopnia czyli Udział w programie edukacyjnym Szef dla Młodych Talentów edycja 2024/2025 (16 warsztatów z trenerami Akademii Inspiracji, w tym 4 warsztaty z gościem specjalnym, tygodniowy płatny staż w ekskluzywnym hotelu w Warszawie, uroczystą kolację przygotowaną przez uczestników zorganizowaną na zakończeni programu oraz profesjonalny zestaw noży i książki kulinarne. Gratulujemy zwycięzcom i życzymy dalszych sukcesów !!!