Szef dla młodych talentów

Szef dla Młodych Talentów edycja 2024/2025

Dnia 11.12.24 r. Nasza trójka wspaniałych: Marcel Kowalczyk z klasy 4Dp, Aleksander Szymczak z klasy 4Dp, Filip Kardaszewicz z klasy 3Ep brali po raz kolejny udział w warsztatach z projektu Szef Dla Młodych Talentów w Akademii Inspiracji Makro. Tematem tych zajęć były techniki cukiernicze/kremy ze Zbigniewem Sonikiem oraz sztuka pisania receptur z Dariuszem Nikodemskim. Efekty warsztatów cukierniczych możecie zobaczyć w naszej fotorelacji! Kolejne warsztaty już w nowym roku!

On December 11th ,24 our three amazing men: Marcel Kowalczyk from class 4Dp, Aleksander Szymczak from class 4Dp, Filip Kardaszewicz from class 3Ep took part once again in workshops from the Head for Young Talents project at the Macro Academy of Inspiration. The topic of these classes was confectionery techniques/creams with Zbigniew Sonik and the art of recipe writing with Dariusz Nikodemski. You can see the results of the confectionery workshop in our photo report! Next workshop in the new year!

dania wykonane przez uczniów

dania wykonane przez uczniów 

05.11.2024 odbyły się kolejne warsztaty w programie Szef dla Młodych Talentów edycja 2024 w Akademii Inspiracji Makro.
Nasi uczniowie Marcel Kowalczyk z klasy 4Dp, Aleksander Szymczak z klasy 4Dp oraz Filip Kardaszewicz z klasy 3Ep mieli okazję nauczyć się fachowego serwisu kelnerskiego, a następnie uczestniczyć czynnie w warsztatach Trendy w kuchni polskiej, gdzie stworzyli samodzielnie:
- tatar z sarny z majonezem leśnym, piklami oraz karmelizowanym słonecznikiem
- żurek z płynnym jajkiem, kiełbasą z dziczyzny i chipsem z cebuli.
Kolejne inspirujące zajęcia odbędą się 28.11 br. Trzymamy kciuki za dalsze postępy na warsztatach! 

On November 5th 2024, the next workshop in the Chef for Young Talents programme, edition 2024, took place at the Macro Academy of Inspiration.
Our students Marcel Kowalczyk from class 4Dp, Aleksander Szymczak from class 4Dp and Filip Kardaszewicz from class 3Ep had the opportunity to learn professional waiter's service, and then actively participated in the workshop called ‘ Trends in Polish Cuisine ’, where they created on their own.
- venison tartare with forest mayonnaise, pickles and caramelised sunflower seeds,
- sour soup with a poached egg, venison sausage and onion crisp.
The next inspiring class will take place on 28th of November this year. We are keeping our fingers crossed for further progress in the workshop! potrawy przygotowane przez uczniów

 

Inauguracja Programu Edukacyjnego „Szef dla Młodych Talentów”

W dniu 23 października 2024 roku nasi uczniowie- laureaci Marcel Kowalczyk i Aleksander Szymczak z klasy 4dp oraz Filip Kardaszewicz z klasy 3ep oraz grupa uczennic z klas 4dp, 3ep i  3c  pod opieką nauczycieli - trenerów Pani Bożeny Juzaszek i Pana Roberta Nicewicza wzięli udział w uroczystym otwarciu programu edukacyjnego „Szef dla Młodych Talentów”, którego organizatorem jest MAKRO CASH AND CARRY POLSKA S.A. Inauguracja odbyła się odbyła się w Akademii Inspiracji Makro w Warszawie. Naszych uczniów czeka 16 całodniowych praktycznych warsztatów z gotowania oraz organizacji i zarządzania gastronomią, tygodniowy płatny staż w ekskluzywnym hotelu w Warszawie a na koniec uroczysta kolacja przygotowana przez uczestników tego projektu. 

W trakcie inauguracji odbyły się, świetnie przygotowane, pokazy kulinarne z degustacją dla wszystkich zaproszonych uczestników tego spotkania. 

Mieliśmy okazję spróbować wspaniałych dań przygotowanych przez szefów kuchni biorących udział w programie i posłuchać jak należy je wykonać:
1.  Consomme grzybowe z pierożkiem wonton z grzybami, lubczykiem i oliwą lubczykową;
2.  Pierś z kaczki sous-vide grillowana podana na puree z pietruszki, z kalarepą sous-vide, marynowanym jabłkiem w cynamonie i żelem pomarańczowym
3.  Deser – sernik z wanilią, karmelizowanymi pomarańczami z puree z rokitnika, kruszonką z białej czekolady, z trawą żubrową i mąką migdałową oraz pudrem z nagietka.
Życzymy naszym laureatom wspaniałej przygody kulinarnej !!!

Inauguration of the educational programme "Chef  for Young Talents"

On  October 23rd  2024, our students - laureates Marcel Kowalczyk and Aleksander Szymczak from class 4dp and Filip Kardaszewicz from class 3ep, as well as a group of female students from classes 4dp, 3ep and 3c under the supervision of teachers-trainers Ms Bożena Juzaszek and Mr Robert Nicewicz - took part in the inauguration of the educational programme "Chef for Young Talents", which is organised by MAKRO CASH AND CARRY POLAND S.A. The inauguration took place at the Makro Inspiration Academy in Warsaw. Our students will participate in 16 full-day practical workshops on cooking and catering organisation and management, a one-week paid internship in an exclusive hotel in Warsaw, and finally a gala dinner prepared by the participants of this project.

During the inauguration there were, brilliantly prepared, culinary demonstrations with tastings for all invited participants of this meeting.We had the opportunity to taste the  dishes perfectly prepared by the participating chefs and listen to how they should be made:

Mushroom consomme with wonton dumpling with mushrooms, lovage and lovage oil;
1. Sous-vide grilled duck breast served on parsley puree, with sous-vide kohlrabi,
2. marinated apple in cinnamon and orange gel

3. Dessert - cheesecake with vanilla, caramelised oranges with sea buckthorn puree, white chocolate crumble, with bison grass and almond flour and marigold powder
We wish our winners a wonderful culinary adventure ! uczniowie podczas wywiadów oraz z opiekunami

dania przygotowane przez uczniów

 

"Konkurs Kulinarny – Nowoczesna Kuchnia Polska 2024”
W dniu 24 września 2024 roku nasi uczniowie Marcel Kowalczyk i Aleksander Szymczak z klasy 4dp oraz Filip Kardaszewicz z klasy 3ep pod opieką nauczycieli - trenerów Pani Bożeny Juzaszek i Pana Roberta Nicewicza wzięli udział w finale Ogólnopolskiego „Konkursu Kulinarnego – Nowoczesna Kuchnia Polska 2024”.
Organizatorem konkursu było MAKRO CASH AND CARRY POLSKA S.A. Konkurs odbył się w Akademii Inspiracji Makro w Warszawie. Aby zakwalifikować się do finału konkursu uczniowie musieli wykonać quiz on line złożony z pytań zamkniętych i otwartych, z dziedziny gastronomii, do dnia 31.07.2024.

Z grupy 600 osób z całej Polski, które wykonały quiz wybrano 24 finalistów, w tym aż 3 uczniów z naszej szkoły.
Konkurs finałowy składał się z trzech etapów, za które uczestnicy otrzymywali punkty.
I etap to wykonanie w ciągu 15 minut jednego z wylosowanych sosów (beurre blanc, beszamelowy, bearnaise i veloute),
II etap to prawidłowy rozbiór kurczaka,
III etap to przygotowanie 4 porcji dania zadadniczego, w którym uczeń miał wykorzystać wszystkie elementy z jednego kurczaka (zero waste), dwie obróbki termiczne mięsa, a do dyspozycji miał stanowisko z ograniczoną ilością sprzętu. Czas na wykonanie dania to tylko 75 minut. Z tego karkołomnego zadania nasi uczniowie wywiązali się znakomicie.

Wszyscy trzej wygrali Nagrodę I stopnia czyli Udział w programie edukacyjnym Szef dla Młodych Talentów edycja 2024/2025 (16 warsztatów z trenerami Akademii Inspiracji, w tym 4 warsztaty z gościem specjalnym, tygodniowy płatny staż w ekskluzywnym hotelu w Warszawie, uroczystą kolację przygotowaną przez uczestników zorganizowaną na zakończeni programu oraz profesjonalny zestaw noży i książki kulinarne. Gratulujemy zwycięzcom i życzymy dalszych sukcesów !!!  

"Culinary Competition - Modern Polish Cuisine 2024"

On September 24, 2024, our students Marcel Kowalczyk and Aleksander Szymczak from class 4dp and Filip Kardaszewicz from class 3ep, under the supervision of teachers  Ms. Bożena Juzaszek and Mr. Robert Nicewicz, took part in the finals of the National "Culinary Competition - Modern Polish Cuisine 2024". The competition was organized by MAKRO CASH AND CARRY POLSKA S.A. The competition took place at the Makro Inspiration Academy in Warsaw. To qualify for the finals of the competition, students had to complete an online quiz consisting of closed and open-ended questions in the field of gastronomy by July 31, 2024.

From a group of 600 people from all over Poland who completed the quiz, 24 finalists were selected, including 3 students from our school. The final competition consisted of three stages, for which participants received points. Stage I is to make one of the drawn sauces (beurre blanc, béchamel, bearnaise and veloute) within 15 minutes,
Stage II is to properly butcher the chicken,
Stage III is to prepare 4 portions of a task dish, in which the student was to use all the elements of one chicken (zero waste), two heat treatments of meat, and had a station with a limited amount of equipment at their disposal. The time to make the dish is only 75 minutes. Our students fulfilled this breakneck task brilliantly.
All three won the 1st degree Prize, i.e. Participation in the educational program Chef for Young Talents edition 2024/2025 (16 workshops with trainers of the Academy of Inspiration, including 4 workshops with a special guest, a week-long paid internship in an exclusive hotel in Warsaw, a gala dinner prepared by the participants organized at the end of the program and a professional set of knives and culinary books. Congratulations to the winners and we wish you a further success!!!